Zoltan Robert Abraham, un membru UDMR obişnuit cu demnităţile publice, s-a îmbogăţit din afacerile cu statul român. Reţeta succesului este relativ simplă: se combină contractele primite prin încredinţare directă cu cele câştigate în urma unor licitaţii în care-şi spulberă competitorii, cu oferte de preţ şi de trei ori mai mici decât valoarea estimată. Greenviro SRL, firma sa abonată la înţelegeri cu statul, a mers impecabil de la înfiinţare până în prezent, cu un profit net cumulat în ultimii ani de circa 300.000 lei.
Harviz SA, operatorul de apă din judeţul Harghita, a atribuit pe 08.01.2018 un contract privind „asistenţa tehnică pentru pregătirea aplicaţiei de finanţare şi a documentaţiilor de atribuire pentru proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată din judeţul Harghita, în perioada 2014- 2010”. Proiectul este finanţat din fonduri europene, prin Programul Operaţional Infrastructura Mare (POIM)- Axa Prioritară 3.
Licitaţia organizată de Harviz SA a fost câştigată de asocierea Greenviro SRL (lider)- Fichtner Environment SRL- Fichtner Water & Transportation GmbH, care a venit cu o ofertă de 5.959.000 lei, fără TVA. Sumă care înseamnă mai puţin de jumătate din valoarea estimată a contractului, fapt care li s-a părut însă perfect în regulă autorităţilor harghitene.
A mers chiar şi de trei ori mai puţin
Nu este prima oară când Greenviro SRL a câştigat un contract public venind cu un astfel de chilipir. Pe 11.08.2016, Compania de Utilităţi Publice SA Brăila încheia un acord similar, de asistenţă tehnică pentru pregătirea aplicaţiei de finanţare europeană privind infrastructura de apă din judeţ, pornind de la o evaluare estimată iniţial a contractului şi agreată, deci, de forurile europene, de 29.208.859,85 lei.
Interesante sunt şi numele asociaţilor lui Abraham în acest contract: ISPE este controlat de Dan Ioan Gheorghiu, fost consilier al lui Victor Ponta, în timp ce Hidrocanal SRL are ca asociat majoritar Teamnet Engineering SRL, parte a grupului de firme înfiinţat de fugarul Sebastian Ghiţă
Câştigătoarea desemnată a licitaţiei de atunci a fost asocierea alcătuită din Greenviro SRL (lider)- Fomterv’tt Fovarosi Mernoki Tervezo es Tanacsado Zrt Ungaria- Institutul de Studii şi Proiectări Energetice SA (ISPE) Bucureşti- Hidrocanal SRL Bistriţa, care s-a angajat să presteze serviciile solicitate contra sumei de 9.308.336, 6 lei. Adică mai puţin de o treime din costurile estimate de către autoritatea contractantă.
A crescut ca în poveşti
Greenviro SRL Cluj Napoca a fost înfiinţată în 2010 şi se ocupă de alte activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice. Firma deţinută de Zoltan Robert Abraham are un parcurs financiar excelent, cu o cifră de afaceri care a crescut şi de 22 de ori într-un interval de doar trei ani (de la nici 200.000 lei în 2011, la 4,3 milioane în 2014) şi profituri sănătoase, de la înfiinţare până în prezent. În 2016, Greenviro SRL raporta afaceri de 1.019.869 lei şi un profit net de 44.365 lei, cu şapte angajaţi, dar şi datorii de 1.077.129 lei. În perioada 2011- 2016, firma reprezentantului UDMR a înregistrat profituri totale nete de peste 300.000 lei.
Cine sunt clienţii lui Abraham
Greenviro SRL a beneficiat de-a lungul timpului de 13 contracte cu statul. Astfel, avem unul de la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” în 2011, unul în 2012 de la INCDPM Bucureşti, unul în 2013 de la Asociaţia Microregiunea Valea Nirajului şi unul de la Ocolul Silvic de Regim Gheorgheni în anul 2014.
26.998.727,03 lei este valoarea contractelor primite de Greenviro SRL de la stat
Mai sunt trei acorduri primite în 2016 (cel menţionat mai sus, de la compania de utilităţi Brăila, unul de la Transgaz şi unul de la primăria Bordei Verde), cinci în 2017 (Romgaz, Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere, UAT Tufeşti, comuna Galbenu şi Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Protecţia Mediului Bucureşti), ultimul fiind cel din ianuarie 2018, de la Harviz SA.
Fără discriminări: ia bani şi din România, şi din Ungaria
Greenviro SRL este doar una din firmele controlate de Zoltan Robert Abraham, care mai deţine Idox Solutions SRL şi Erik’s World SRL. Membru şi sponsor oficial al UDMR, Abraham a fost numit de formaţiunea sa politică la conducerea Imprimeriilor Naţionale Coresi în 2012, an în care a candidat, fără succes, şi pentru un post de deputat al diasporei.
Politicianul deţinea în 2012 un teren şi un apartament în Cluj Napoca, bijuterii de 25.000 euro, 59.000 lei şi 1.000 euro în bănci, 50.000 lei de recuperat de la o firmă de-a sa, 12.500 euro din chirii şi venituri salariale de 130.000 lei. Soţia sa este angajată UDMR şi a Consulatului Maghiar Cluj
Tot în 2012, Zoltan Robert Abraham era şi director executiv la Tipo Direct SRL, o companie româno- maghiară înrudită cu Zipper Data, ambele cunoscute ca fiind printre cei mai importanţi prestatori de servicii de distribuire a corespondenţei şi arhivare computerizată a datelor pentru companiile de utilităţi din România. Tipo Direct şi Zipper au bifat împreună contracte de peste 40.000.000 de euro pentru companii precum Electrica, ANAF, Primăria Cluj Napoca, CNAIR etc.