x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Factura la încălzire: jumătate consum, jumătate pierdere

Factura la încălzire: jumătate consum, jumătate pierdere

de Adrian Stoica    |    06 Mai 2015   •   23:33
Factura la încălzire: jumătate consum, jumătate pierdere

Preţul gazelor pentru populație va creşte cu 5-8%, în funcţie de regiune, de la 1 iulie, ca urmare a liberalizării cerute de CE şi FMI. Aceasta este doar o etapă intermediară din acordul de majorare a preţurilor, populaţia mai având de suportat două creşteri de câte 5% până în 2018.

Problema preţului gazelor pentru populaţie a devenit îngrijorătoare, iar termenul de liberalizare asumat de România, respectiv 31 decem¬brie 2018, este unul dintre cele mai scurte termene asumate de statele UE. Noua majorare a preţului la gaze va agrava şi mai mult problemele existente în sistemul centralizat de încăl¬zire. Deocamdată, autorităţile evită să vorbească despre efectele acestei scumpiri, preferând să ne pună în sezonul rece în faţa faptului împlinit. Va fi încă o iarnă în care vom plăti mai mult din cauza angajamentelor luate de fostul Guvern Boc în faţa finanţatorilor externi şi pentru a ţine în viaţă un sistem de termoficare ineficient. Asociaţiile de proprietari reclamă faptul că noua scumpire va avea ca efect creşterea numărului de restanţieri la întreţinere. O veste care cu siguranţă nu îi poate bucura pe cei de la societăţile de termofi¬care, făcându-i să se gândească mai degrabă la faliment decât la creşterea veniturilor.

Ineficienţa energetică doboară record după record
Investiţiile în modernizarea sistemelelor de termoficare sunt anemice, lucrările de reabilitare termică se fac superficial şi, cu precădere, doar în anii electorali. În domeniul rezidenţial vorbim despre pierderi care ajung până la 50%, în condiţiile în care avem un consum mediu de căldură de două ori mai mare decât media UE. Pentru a evita colapsul sistemului de termoficare din România, autorităţile recunosc că este nevoie de o strategie pe termen nu se înghesuie să pună pe hârtie această strategie. lung, dar deocamdată nimeni
Conform calendarului convenit de Guvern în 2011 cu FMI şi CE, preţul gazelor pentru consumatorii casnici a trebuit să crească de la 53,3 lei MW/h în iulie 2014, la 54,6 lei în octombrie 2014, la 56,1 lei în ianuarie 2015, la 58,9 lei în aprilie 2015 şi la 62 lei în iulie 2015.

Din nou promisiuni
Autorităţile susțin că lucrează la crearea unui fond pentru creșterea eficienţei energetice. Potrivit lui Iulian Iancu, preşedintele Comisiei pentru industrii şi servicii din Camera Deputa¬ţilor, astăzi este programată o întâlnire cu premierul Victor Ponta pentru identificarea resurselor financiare care ar putea fi utilizate la înființarea noului fond special.
 

×