Obiectivul fundamental al guvernului, prin politicile promovate în domeniul agricol, constă în transformarea fermelor de familie într-unele moderne. “Trebuie să ne concentrăm pe fermele de familie, adică pe cei aproape un milion de agricultori care au terenuri mai mici, care alcătuiesc acea reţea care păstrează agricultura românească în zona de competiţie. Vreau ca prin toate programele de subvenţionare pe care le-am lansat să facem ca aceste ferme de familie să facă pasul de la subzistenţă la producţia agricolă modernă în anii care urmează. Este un obiectiv fundamental, l-am susţinut ca prim-ministru, îl voi susţine şi ca preşedinte. Şi sunt absolut convins că ceea ce am făcut până acum trebuie continuat”, a declarat prim-ministrul Victor Ponta, prezent la conferinţa naţională “Ferma de familie - nucleu al agriculturii”.
Potrivit ministrului agriculturii, Daniel Constantin, agricultura românească este polarizată şi există foarte mulţi fermieri mici, care cultivă suprafeţe cuprinse între 1 şi 5 hectare şi foarte puţini fermieri mari dar care au cea mai mare suprafaţă. Oficialul a arătat că este importantă stimularea clasei de mijloc, respectiv exploataţiile care au peste 5 hectare.
Premierul Victor Ponta i-a asigurat pe agricultori de întreg sprijinul guvernamental şi a amintit că 16 octombrie este termenul promis de Ministerul Agriculturii pentru plăţile directe pe suprafaţă. "Dacă, pe 16 octombrie, aşa cum mi-au promis ministerul şi Agenţiile, putem să efectuăm plăţile directe pe suprafaţă, asta înseamnă că toţi cei care au nevoie acum de acei bani, nu peste o lună, nu peste trei luni, înseamnă că ne-am făcut datoria faţă de ei. Din punctul acesta de vedere, vreau să vă asigur că toate eforturile financiare pe care Guvernul trebuie să le facă, le face, pentru că am convingerea că tot ce am investit, fiecare leu, fiecare euro, investit în agricultura românească, ne-a adus mult mai mult înapoi. Aşa că vreau să fiţi convinşi că, în continuare, tot ceea ce ţine de sprijinul guvernamental, vom face, pentru că este în interesul nostru", a declarat premierul.
Ponta a adăugat că, la nivel naţional, rezultatele în zona agriculturii nu se datorează doar politicilor pe care Ministerul Agriculturii şi Guvernul le-au promovat, ci mai ales capacităţii de dialog şi de lucru cu reprezentanţii domeniului.
Ţăranii au început să lucreze pământul
Prezent la eveniment, Daniel Constantin a spus că, în prezent, suprafaţa de teren nelucrată este cu mult mai mică decât cea înregistrată anii trecuţi. "În anul 2008 aveam 1,2 milioane de fermieri care lucrau 8,5 milioane de hectare. Astăzi numărul fermierilor a scăzut la 1,05 milioane iar numărul hectarelor care sunt lucrate a crescut la aproape 10 milioane de hectare. Dacă în anii 2007-2008 vorbeam de 3 milioane de hectare nelucrate, astăzi nu ştiu dacă mai sunt 300.000 de hectare nelucrate în această ţară", a spus Daniel Constatin.
TVA 9% la pâine, un adevărat succes
Premierul a ţinut să precizeze că proiectul prin care a fost redusă taxa pe valoare agăugată la produsele de panificaţie de la 24% la 9% a fost un adevărat succes.
"Proiectul pilot de reducere a TVA la produse de panificaţie s-a dovedit, după un an de zile, un proiect de succes. Începutul a fost dificil, cu pierderi de încasări, însă, la un an de zile, ne-am dat seama că este corect. (...) Cei care spuneau, ca şi noi, că, reducând TVA pentru produsele agricole, în final avem mai puţină evaziune fiscală, avem mai mult sprijin pentru cei care sunt corecţi şi declară toate produsele şi chiar încasări suplimentare s-a dovedit corect. Aceasta este baza de la care putem porni la reducerea TVA pentru alte produse, la produsele de carne, la fructe şi legume. Adică acolo unde în continuare evaziunea fiscală nu este doar efectul unei dorinţe de îmbogăţire, ci este, la un moment dat, un mijloc de supravieţuire, ceea ce cred că trebuie să îndreptăm", a afirmat premierul.
Citește pe Antena3.ro