x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Florăreasa de la Energia Nucleară

Florăreasa de la Energia Nucleară

de Cristian Anton    |    21 Noi 2017   •   11:28
Florăreasa de la Energia Nucleară

Regia Autonomă Tehnologii pentru Energia Nucleară (RATEN) din Mioveni are de câteva luni un nou Consiliu de Administraţie (CA), dar componenţa acestuia a fost făcută publică abia zilele trecute. Printre corifeii indus­triei nucleare româneşti găsim o florăreasă, un inginer mecanic, dar şi un avocat. O binevenită schimbare după fostul CA, unde au vegheat nuclearu’ pe calea sa spre cele mai înalte culmi de civilizaţie şi progres contabila de la Centrul Naţional al Dansului, dar şi fostul secretar de stat de la Educaţie care le spunea elevelor că în viaţă trebuie să se ghideze după principiul „pieptu-n faţă, dosu-n spate şi să leşine băieţii”.

 

Noul CA de la RATEN, numit prin ordin de minis­trul Energiei Toma Petcu pe 23.08.2017, este alcătuit din Toma Bogdan Costreie, Dan Codescu, Dumitru Cocea, George Laurenţiu Cazacu, Cornelia Negruţ şi Cristian Gentea, cărora li s-a alăturat Lucica Diaconescu, din partea Ministerului Finanţelor. Ulterior, din rândul acestora a fost ales şi noul director general al RATEN, în persoana lui Cristian Gentea.

Potrivit ordinului de ministru, indemnizaţia lunară a administratorilor va fi media salariilor brute pe ultimele 12 luni din ramura „activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice”. Salariul lunar net al directorului general depăşeşte 15.000 lei.

Profilul şefilor de la RATEN este cât se poate de pestriţ şi perpetuează astfel o tradiţie a competenţelor dintre cele mai bizare a celor numiţi politic în conducerea unei regii strategice a României. Toma Bogdan Costreie este jurist, fost şef al Direc­ţiei Generale Juridice a ANAF, în prezent director general al Departamentului de Control al Finanţării Partidelor Politice şi a Campaniilor Electorale. Jurist este şi George Laurenţiu Cazacu, avocat în Ploieşti şi lector la Insti­tutul de Studii Liberale, în timp ce Lucica Diaconescu este şef serviciu în Ministerul Finanţelor din 1991, unde a venit din funcţia de economist la ICE Metalexportimport.

4.600 lei este salariul mediu lunar al unui administrator RATEN. 

Un traseu profesional remarcabil

Expertul în energie şi cercetătorul ştiin­ţific Dan Codescu este unul dintre puţinii cu expertiză îndelungată în domeniu nuclear, la fel şi Cristian Gentea, fost cercetător ştiinţific şi director la Sucursala Cercetări Nucleare Piteşti, dar şi preşedinte al PSD Piteşti. Unul dintre cei mai interesanţi administratori de la RATEN este Cornelia Negruţ, fost funcţi­onar în turismul de stat, vameş, consilier local şi decorator floral în Baia Mare, apoi vice­preşedinte AVAS, deputat PNL, în prezent vicepreşedinte ALDE România.

Catering, plasamente financiare, bănci, măcelărie, tehnologii nucleare

Cel puţin la fel de captivant ca personaj este şi Dumitru Cocea, un inginer mecanic la bază, propulsat în conducerea unor companii precum PSV Clima MP SA, din patrimoniul defunctei Petromservice, dar şi colosul de stat Hidroelectrica ori banca publică Eximbank, din calitatea de fin al lui Varujan Vosganian. Patron de restaurant prin Co.Ca. Cate­ring SRL, Cocea are şi o firmă de intermedieri de plasamente financiare, Euroeconomic SRL, alături de Varujan Vosganian, dar a făcut afaceri şi cu Adrian Rădulescu, un apropiat al lui Traian Băsescu, în Abator Muntean SA din Ghergani Răcari, Dâmboviţa.

„Pieptul în faţă, dosul în spate”

Şi în fostul CA de la RATEN erau mese­riaşi desăvârşiţi. Georgeta Gavrilă este la bază inginer siderurgist, calificare de bază pentru titlul obţinut ulterior de doctor în ştiinţe militare, demnitatea de secretar general al Ministerului Apărării Naţionale şi prefect al Capitalei. Fostul consilier judeţean Vasile Şelaru s-a remarcat în 2015 când, în calitate de secretar de stat în Ministerul Educaţiei, voia să introducă în şcoli cursuri pentru eleve, care trebuie să înveţe „să meargă frumos şi să fie gazde bune” şi să se ghideze în viaţă după principiul „pieptul în faţă, dosul în spate şi să leşine băieţii”.

Alina Mihaela Stanciu coordona tehnologia pentru energie nucleară a României din funcţia de contabil la Centrul Naţional al Dansului

RATEN este o regie strategică de importanţă naţională, care coordonează activitatea de cercetare în domeniul energeticii nucleare, asigură menţinerea şi dezvoltarea suportului ştiinţific şi tehnologic pentru Programul Energetic Nuclear Naţional

×
Subiecte în articol: RATEN