x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Hotelierii cer explicații Guvernului

Hotelierii cer explicații Guvernului

de Diana Scarlat    |    26 Mar 2020   •   19:44
Hotelierii cer explicații Guvernului
Sursa foto: pixabay.com

Federația Patronatelor din Turismul Românesc (F.P.T.R.) cere explicații în legătură cu ordinul privind acordarea certificatelor de situații de urgență petru operatorii economici a căror activitate este afectată în contextul pandemiei SARS-Cov-2. Hotelierii nu au înțeles dacă facilitățile fiscale se referă și la  unitățile lor de cazare nu doar la baruri, restaurante și cafenele.

 

 

 

Reprezentanții FPTR spun că din păcate, acest ordin a creat confuzie în sectorul Turism, cu referire la care din cele două tipuri de certificate se aplică structurilor de primire turistică cu funcțiuni de cazare. „Vă supunem atenției și vă solicitam în regim de urgență să clarificati urmatoarea situație care ne-a fost semnalată de majoritatea deținătorilor de structuri de primire turistică din întreaga țară: Urmare Ordonanței Militare nr. 1 din 17.03.2020, au fost suspendate începând cu data de 18.03.2020, activitatea de servire și consum al produselor alimentare și băuturilor alcoolice și nealcoolice, organizată de restaurante, hoteluri, cafenele sau alte localuri publice, în spațiile destinate acestui scop din interiorul sau exteriorul locației precum și activitățile culturale, științifice, artistice, religioase, sportive, de divertisment sau jocuri de noroc, de tratament balnear și de îngrijire personală, realizate în spații închise”, se precizează într-un comunicat de presă al federației patronale.

 

Tuturor hotelurilor, cărora le-au fost închise activitățile de servire și consum a produselor alimentare și băuturilor precum și activitatea de tratament balnear și îngrijire personală, le-a fost afectată și activitatea de cazare, clienții alegând și din această cauză să părăsească hotelul și să renunțe la rezervări. Operatorii din turism au fost nevoiți să  înceteze activitatea de cazare prin decizie internă a conducătorilor lor. „Putem considera că activitatea de cazare se încadrează în opțiunea pentru emiterea Certificatului tip I – (ALBASTRU), având activitatea întreruptă total sau parțial ca urmare a deciziilor emise de autoritățile publice competente în perioada stării de urgență decretate? Vă rugăm să dispuneți transmiterea cu celeritate a răspunsului, prin derogare de la art. 8 din OG nr.27/2002 privind reglementarea activității de soluționare a petițiilor. Vă solicităm insistent, în aceste momente în care prima și cea mai afectată de pandemia SARS-Cov-2 este ramura turism, să dispuneți să se renunțe la marginalizarea din ”diferite” motive a specialiștilor care își desfășoară activitatea în cadrul Direcției Generale Turism și să fie cooptați în actul decizional”, este mesajul pe care FPTR îl transmite guvernului.

 

Nu există o serie de măsuri clare

„Toți operatorii din domeniul hotelier sunt în incertitudine, pentru că, încă, nu există o serie de măsuri clare. Conform Ordonanţei de Urgenţă nr. 30/2020, angajatorii care au întrerupt activitatea, total sau parţial, în baza deciziilor emise de autorităţile publice pe perioada stării de urgenţă (cum sunt cei din HoReCa - nu și hotelurile, doar restaurantele din cadrul hotelurilor care sunt activități impuse conform certificatelor de clasificare a hotelurilor) pot solicita suportarea de către stat, prin Agenţiile de Ocupare a Forţei de Muncă, a indemnizaţiilor plătite către salariaţi pe durata întreruperii activităţii. Hotelurile nu pot respecta criteriile de clasificare, având în vedere ca restaurantele din cadrul acestora au fost închise. Astfel încât consideram ca prin Ordinul nr. 791/2020 nu este lămurita situația hotelurilor care trebuie sa obțină certificate de situația de urgenta tip I (Albastru) pentru ca acestea au fost închise indirect prin decizia autorităților. Prin inchiderea restaurantelor din cadrul  hotelurilor, acestea nu mai pot funcționa pentru ca nu respecta criteriile de clasificare care le obliga sa ofere servicii de alimentație publica clienților”, a explicat, pentru Jurnalul, avocata Iustina Dragne.

 

FPTR este singura federație reprezentativă la nivel de ramură turism, având în componență angajatori care asigură venituri salariale pentru 37% din forța de muncă angajată în turism (aprox. 73.500 salariați) și gestionează, într-o pondere covârșitoare capital românesc (reprezentativitate atestată prin hotărâre de instanță, definitivă).

×