Începând cu acest an, consumatorii casnici îşi pot alege furnizorul de energie electrică, nemafiind captivi în plasa marilor companii - Enel, E.ON, CEZ sau Electrica. În teorie lucrurile sună frumos, promiţându-se tarife mai mici, dar realitatea ascunde capcane care se pot întoarce rapid împotriva consumatorilor.
Potrivit unei directive a Comisiei Europene, România a fost obligată din acest an să ofere libertate micilor consumatori de energie de a-şi alege singuri furnizorul de energie. Asta înseamnă că un consumator casnic, de exemplu, va ieşi de pe piaţa reglementată, în care tarifele sunt stabilite de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), şi îţi va negocia propriul tarif cu noul furnizor. Cine pleacă e bun plecat De fapt, această negociere nu există deloc.
Furnizorii propun tariful, iar clientul îl acceptă sau nu. Pleci din reţeaua marilor furnizori, în speranţa că vei obţine un tarif mai mic, dar realitatea te trezeşte din visare. Practic, ce-ţi oferă noii furnizori nu diferă aproape cu nimic de ceea ce-ţi oferă acum Enel, spre exemplu.
„De fapt, această reducere este mai mult simbolică. Este mai mult o chestie psihologică lăsându-i omului libertatea de a alege”, ne-a declarat Ion Lungu, preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER).
Deocamdată „chestia psihologică” nu a prins, dovadă că numărul consumatorilor casnici care au cerut schimbarea furnizorului este doar de câteva mii la nivel naţional. Pe de altă parte, cine solicită ieşirea de pe piaţa regle-mentată pentru alegerea unui alt furnizor trebuie să ştie că nu va putea reveni în acest sistem, rămânând astfel la mâna unor firme asupra cărora ANRE nu are niciun control în ceea ce priveşte tarifele. Pe de altă parte, schimbarea furnizo rului nu înseamnă și schimbarea firmei de distribuție. Aceasta se va ocupa în continuare de citirea contorului, remedierea defecți-unilor etc., ea urmând să fie plătită de furnizor.
Trebuie să fiți atenți la ce semnați
Asociaţia Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER) derulează o amplă campanie de informare a consumatorilor în legătură cu această problemă, atrăgând atenţia asupra riscurilor la care se pot expune clienţii.
1. Furnizorul nu poate scuti clientul de la: ◗ plata certificatelor verzi (obligație prin lege); ◗ plata contribuției de cogen-erare (obligație prin lege); ◗ plata taxei radio-TV (obligație prin lege);
2. Tarife cu costuri ascunse sau adiționale;
3. 3. Preț nesustenabil;
4. 4. Termene de plată nesustenabile;
5. 5. Clauze de reziliere a contractului de către consumator ce pot împiedica schim-barea furnizorului;
6. 6. Clauze de reziliere a contractului de către furnizor. Alte capcane: ◗ Consumatorul captiv, odată trecut în piața liberă, nu se poate întoarce în „captivitate” unde beneficiază de prețuri ale EE reglementate; ◗ Seriozitate: furnizorul, deși este plătit de consumator, nu se achită față de distribuitorul care îl deconectează pe clientul său; ◗ Subvenții încrucișate energie-gaz sau alte produse; ◗ Oferte „promoționale”: contract pe termen lung la care prețul este agreat doar pe o perioadă mai scurtă, urmând să fie negociat ulterior; ◗ Oferte de produse exotice, care nu sunt explicate consumatorului sau care nu sunt sub controlul consumatorului (hedging, swapuri, import etc).
Oferte înşelătoare, capcane ascunse
În prezent sunt peste 130 de firme acreditate ca furnizori de energie, dar practic, în jur de 30 de firme sunt active. Cele mai multe dintre acestea au venit cu oferte, care mai de care mai atrăgătoare, pentru a-i convinge pe micii consumatori să-i aleagă ca furnizor. Potrivit preşedintelui AFEER, în goana după clienţi, unele firme nu se sfiesc să vină cu oferte mincinoase care, la o primă vedere, conving clientul că factura îi va scădea.
Astfel, unele oferte nu includ taxa radio-TV, certificatele verzi sau contribuția de cogenerare, deşi includerea acestor elemente în factură este obligatorie. Acordarea posibilității de a-ți alege ce furnizor dorești este mai degrabă un antrenament pentru anul 2017, când tarifele reglementate vor dispărea. Statul va păstra controlul tarifelor la energia electrică doar pentru categoriile sociale defavorizate.
Reprezentanții furnizorilor susțin că liberalizarea com pletă a pieței nu va atrage după sine și o creștere sub stanțială a prețurilor. Ar putea apărea totuși unele probleme în zonele rurale izolate, pentru că aici costurile de furnizare și distribuție a energie sunt mai mari.