x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie România îşi respectă toate angajamentele cu FMI

România îşi respectă toate angajamentele cu FMI

de Daniela Ivan    |    15 Iun 2014   •   19:45
România îşi respectă toate angajamentele cu FMI

Nefinalizarea vizitei FMI cu o scrisore de intenţie nu înseamnă că acordul este suspendat, a declarat consilierul premierului, Cristian Socol

Nefinalizarea vizitei delegaţiei FMI-BM-CE cu semnarea unei scrisori de intenţie nu înseamnă în niciun fel că acordul cu creditorii internaţionali este suspendat,a declarat consilierul premierului, Cristian Socol. Potrivit acestuia, evaluarea din noiembrie se va finaliza cu condiţii agreate de ambele părţi. Consilierul premierului a mai declarat că România arată un tablou macroeconomic solid, cu creştere economică record, inflaţia şi deficitul de cont curent la minime istorice, datorie externă în scădere şi datorie publică mult sub pragul de sustenabilitate. Socol susţine că România îndeplineşte azi 10 criterii din cele 11 prevăzute în sistemul european Macroeconomic Imbalances Procedure - mecanism de avertizare timpurie a dezechilibrelor macroeconomice.

Şi delegaţiile Fondului Monetar Internaţional şi Comisiei Europene au apreciat progresele importante pe care le-a făcut economia românească, însă au mai rămas de discutat o serie de subiecte. Printre acestea şi reducerea CAS cu 5 puncte procentuale. Aceste subiecte vor fi reluate în luna noiembrie când delegaţia se va reîntoarce la Bucureşti. “Economia a continuat să se consolideze şi se estimează o creştere de 2,8% în acest an. Dezechilibrele bugetare au fost reduse iar deficitul de cont curent s-a menţinut la un nivel scăzut. Echipele (FMI şi CE - n.r) au avut discuţii constructive cu autorităţile române legate de asigurarea viitoarelor progrese şi s-au pus de acord în legătură cu politici importante în acest sens. Totuşi, o serie de aspecte au rămas în suspensie iar discuţiile cu autorităţile române în acest sens vor continua”, se menţionează într-un comunicat al FMI.

Mediul de afaceri surprins de rigiditatea FMI

Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România (AOAR) este surprinsă de decizia FMI, Băncii Mondiale şi Comisiei Europene “de a trata cu rigiditate” decizia Guvernului privind reducerea cu 5 puncte procentuale a contribuţiei de asigurări sociale pentru angajatori, se arată într-un comunicat AOAR. Oamenii de afaceri spun că

măsura reducerii CAS poate genera noi locuri de muncă şi se aşteaptă ca, atât specialiştii români cât şi cei ai FMI,BM, şi CE să aibă o abordare mai largă a acestei măsuri. “AOAR continuă să susţină ferm adoptarea de către Guvern a acestei măsuri, chiar în divergenţă cu opiniile troicii, cu atât mai mult cu cât chiar Parlamentul European a constatat în 2014 existenţa unor divergenţe între politica FMI şi obiectivele UE. AOAR consideră că România trebuie să-şi stabilească o politică ambiţioasă de stimulare a factorilor de creştere economică, printre care munca şi numărul locurilor de muncă, domeniu în care fiscalitatea este împovărătoare”, arată comunicatul.

Ministrul Finanţelor Publice, Ioana Petrescu, a declarat că Guvernul a insistat foarte mult pentru reducerea CAS, fără a pune în loc o măsură care să afecteze mediul de afaceri. Acesta a mai adăugat că negocierile cu delegaţia FMI, CE şi BM au fost dificile. “Ceea ce pot să vă spun foarte clar că au fost negocieri destul de dificile. Am insistat foarte mult să facem această măsură, dar să nu punem în locul ei o măsură care să rănească mediul de afaceri în schimb”, a declarat Petrescu.

România stă bine, îndeplineşte azi 10 criterii din cele 11 prevăzute în mecanismele de avertizare timpurie a dezechilibrelor macroeconomice.

×