x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Şoferii străinii, uitaţi de la plata rovinietei

Şoferii străinii, uitaţi de la plata rovinietei

de Andreea Stroe    |    12 Apr 2016   •   19:31
Şoferii străinii, uitaţi de la plata rovinietei
Sursa foto: Victor Stroe/Intact Images

Sintagma "Aici sunt banii dumneavoastră" nu a fost niciodată valabil pentru drumurile noastre. Avem infrastructură de lumea a treia, dar continuă să plătim scump faptul că circulăm pe ea. În timp ce şoferii români sunt penalizați când nu plătesc rovinietă, celebra „taxă de drum”, cei străini care ne tranzitează țara, nu o achită şi nu plătesc amenzi. De vină, indolenţa CNADNR.

Autorităţile uită de ani de zile să încheie o serie de acorduri internaţionale în domeniul transporturilor rutiere care i-ar permite să-i amendeze pe şoferii străini care circulă pe la noi fără a plăti rovinieta. Drept urmare, aceştia își pot lua grija rovinietei de pe cap atunci când ajung în țara noastră. Toate datele culese de camerele de luat vederi montate pe şosele rămân blocate într-un fișier din sistemul digital al CNADNR, iar după un anumit interval de timp sunt aruncate. Am putea lua şi noi exemplul Ungariei, unde mașinile sunt verificate încă de la vamă. Dacă apar cazuri în care sunt persoane care au primit amenzi anterioare pentru neplata rovinietei, la punctul de trecere a frontierei sunt obligate să achite aceste amenzi. Ca să nu spunem că tot în Ungaria există la vamă un sistem care verifică toate vehiculele care intră în țară. Ce îi lipsește sistemului românesc? Simplu, nu este conectat la cel european, așa cum este cel vecin.

Sistemul dă rateuri

Un fost director comercial al CNADNR spune că sunt mult mai multe disfuncționalități. Camerele care înregistrează numerele dau rateuri şi, de multe ori, sunt amendaţi şoferi nevinovaţi. În ultimii 10 ani, românii au plătit aproape opt miliarde de lei pentru roviniete, bani care nu se regăsesc în infrastructura rutieră.

Pentru realizarea sistemului informatic necesar verificării plăţii taxei de drum și pentru implementarea lui, statul român a cheltuit 16 milioane de euro.

×