Peste 4.000 de organizaţii neguvernamentale, alături de 700 de milioane de oameni, din 170 de ţări, vor lua parte, astăzi, la manifestările legate de sărbătorirea Zilei Internaţionale a Pământului, ajunsă la a 41-a aniversare.
În România, Ziua Pământului coincide cu goana după ultimele aprovizionări pentru masa de Paşte aşa că, până la această oră, Ministerul Mediului nu a dat nici măcar un comunicat de presă prin care să marcheze evenimentul internaţional. Dacă anii trecuţi, autorităţile au făcut câteva acţiuni de plantare de copaci sau ecologizare a unor oraşe, anul acesta e pauză oficială pentru goana după miel, pască şi cozonaci.
La nivel mondial sunt anunţate o serie de acţiuni, ecologiştii având ocazia să atragă atenţia asupra problemelor cauzate, în principal, de aglomerarea urbană şi industrială din ultimii ani.
În acest sens, site-ul organizaţiei "Earth Day", instituţia care coordonează, la nivelul a peste 170 de ţări, acţiunile dedicate protejării mediului înconjurător, a lansat o aplicaţie Facebook creată pentru a le atrage oamenilor atenţia asupra schimbărilor climatice şi pentru a-i încuraja să susţină campania "Un miliard de acţiuni verzi".
Pentru 2011, campania şi-a propus să adune promisiuni de la oameni, ce vor fi prezentate ulterior în cadrul Conferinţei ONU asupra Dezvoltării Sustenabile de la Rio de Janeiro din iunie 2012.
Practic, orice persoană sau companie poate face o promisiune, iar până la ora actuală dintre cele peste 70 de milioane de promisiuni, cele mai întâlnite sunt legate de folosirea redusă a electricităţii, neutilizarea pungilor din plastic şi reciclarea.
Evenimentele organizate de Ziua Pământului au reprezentat întotdeauna un prilej important de mediatizare a problemelor climaterice ale planetei.
În România, Ziua Pământului trece aproape neobservată deoarece coincide cu Vinerea Mare iar toţi românii aleargă după ultimele aprovizionări pentru masa de Paşti. Nici Ministerul Mediului şi Pădurilor şi nici Agenţia pentru Protecţia Mediului nu au marcat în vreun fel evenimentul internaţional. Cele două insituţii nu au organizat nimic de Ziua Pământului deoarece copii sunt în vacanţă iar oamenii au alte preocupări înainte de Paşti.
În Bucureşti, organizaţia Greenpeace inaugurează, astăzi, în pasajul subteran din Piaţa Universităţii, expoziţia cu titlul "Politizarea ecologiei/ecologizarea politicii", ce aduce în atenţia publicului zece lucrări grafice pe teme de mediu, realizate de către arhitect Cristian Maimaduc. Expoziţia, care marchează lansarea Campaniei pentru combaterea schimbărilor climatice a organizatiei Greenpeace România, va fi deschisă timp de două săptămâni,
“Ziua Internaţională a Pământului” a fost lansată, pentru prima dată, în anul 1970, la iniţiativa senatorului american Gaylord Nelson, acel moment fiind considerat debutul mişcării ecologiste.
Atunci, peste 20 de milioane de americani au ieşit în stradă şi au demonstrat paşnic pentru conservarea resurselor naturale ale lumii. În urma acelor manifestaţii, senatorul Nelson a reuşit să convingă politicienii de adoptarea unei legislaţii corespunzătoare pentru protecţia mediului înconjurător: legea aerului curat, a controlului substanţelor toxice, a calităţii apei, etc
Drumul Babelor distruge Parcul Natural Bucegi
În timp ce întreaga planetă atrage atenţia asupra problemelor de mediu, autorităţile române nu numai ca par indiferente la acest subiect, ba par că fac tot posibilul pentru a distruge ultimele rezervaţii naturale pe care le mai avem.
În ultimele săptămâni aţi putut citi anchetele Jurnalului Naţional despre asflatarea Drumului Babelor DJ 713 care va deschide Platoul Bucegi turismului necontrolat şi intereselor de partid. Nepăsarea autorităţilor române faţă de distrugerea durabilă din Parcul Natural Bucegi este cu atât mai gravă cu cât la nivel global problema protejării şi conservării mediului natural beneficiază de o atenţie deosebită.
Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turimsului, condus de Elena Udrea, împreună cu Consiliul Judeţean Dâmboviţa, condus de pedelistul Florin Popescu, au pus la punct o mulţime de proiecte de distrugere durabilă a Parcului Natural Bucegi. Popescu are proiectul, iar Udrea alocă fondurile necesare implementării lui.
În câţiva ani, Parcul Natural Bucegi va fi transformat în staţiuni turistice noi cu 5.000 de locuri de cazare în hoteluri, vile şi pensiuni, mai multe pârtii de schi, piscine, ştranduri, capacităţi de trasport pe cablu, 2.000 de locuri de parcare, un helioport, sala de sport cu 200 de locuri, un Centru Naţional de pregătire Olimpică, având trambuline de schi, instalaţii complete pentru biatlon şi schi fond, terenuri de sport în aer liber, duşuri, toalete publice şi, nu în ultimul rând, infrastructură rutieră.
Toate aceste investiţii se vor realiza într-o zonă declarată Sit Natura 2000, unde conform legislaţiei europene activitatea umană nu prea ar avea ce să caute. Dorinţa Elenei Udrea de a realiza o alternativă a staţiunilor de pe Valea Prahovei va fi îndeplinită mulţumită proiectelor colegului său de partid, Florin Popescu. Proiectul realizat de Consiliul Judeţean Dâmboviţa condus de Florin Popescu, preşedintele PDL Dâmboviţa, va prinde viaţă cu bani alocaţi de Elena Udrea. Udrea se face că nu ştie că alternativa la Valea Prahovei se va realiza exact în inima Parcului Natural Bucegi. Pentru început, autorităţile au dat undă verde asfaltării Drumului Babelor care va deschide turiştilor tot Platoul Bucegi.
Drumul Babelor, respectiv DJ 713, care porneşte de la Cota 1000, din dreptul Cabanei Cuibul Dorului şi ajunge până la circa 3 kilometri de Cabana Babele, facilitează accesul auto necontrolat în aria naturală protejată. Udrea şi Popescu nu ştiu care sunt valorile pentru care această zonă a fost declarată Sit Natura 2000, însă fac tot posibilul să o distrugă.