Firma Mecano Electric Service din Dărmăneşti a cumpărat castelul din Dofteana in 2003, cu mai puţin de zece miliarde de lei. Noul proprietar este unul dintre foştii directori adjuncţi ai Rafinăriei Dărmăneşti prin a cărui firmă s-au intermediat, pe vremea lui Corneliu Iacobov, aproape toate contractele cu ceilalţi parteneri de afaceri. Castelul este in paragină şi, este posibil, să fie scos la vănzare.
Ideea acestui material a pornit de la faptul că in judeţul Bacău un imobil aflat pe lista de patrimoniu a fost achiziţionat de un investitor. Este singurul caz de acest gen şi am fost curioşi să aflăm care sunt planurile acestuia cu castelul, mai ales că intre timp acesta a fost şi afectat de un incediu la mansardă. Surprizele au apărut abia in momentul in care am aflat cine este investitorul care de patru ani s-a ţinut departe de presă şi de publicitate. Lucru cu atăt mai greu de inţeles cu căt, cel puţin pe hărtiile cu care a achiziţionat castelul de la administraţia locală el a trecut o investiţie in domeniul agroturismului. Castelul Ghika, din comuna Dofteana, este achiziţionat de aproape patru ani de omul de afaceri Adrian Cadar, unul dintre apropiaţii şi foştii parteneri de afaceri ai lui Corneliu Iacobov. Atăt de apropiat, incăt in proporţie de 70 la sută, contractele de achiziţie sau vănzare a produselor de la Rafinăria Dărmăneşti, pe vremea cănd aceasta era in proprietatea lui Iacobov, erau intermediate de firma sa, Mecano Electric Service. Cu adaosul financiar de rigoare. Mai mult, firma sa a fost in centrul unui scandal de amploare in procesul de lichidare al Rafinăriei Dărmăneşti, in condiţiile in care lichidatorul, avocatul Alexandru Tabarcea, a cerut in instanţă anularea unor contracte de compensare de peste un milion de dolari, a căror beneficiară era chiar firma lui Cadar. In circuitul compensărilor acuzat de lichidator ca fictive erau introduse şi firmele iubitei lui Iacobov şi a surorii acesteia. Compensarea se efectua intotdeauna in aşa fel incăt cea păgubită era Rafinăria Dărmăneşti care in loc de bani pe produsele văndute primea nişte hărtii de compensare.
IN PARAGINĂ. Castelul şi domeniul din Dofteana a aparţinut familiei prinţilor Ghika, proprietarul acesteia fiind Emil Ghika. Domeniul avea in componenţă castelul propriu zis, o hulubărie şi căteva anexe, grajduri şi magazii, un heleşteu şi un parc aproape secular in suprafaţă de aproape zece hectare. După venirea comuniştilor la putere imobilul a fost dat in folosinţă Ministerului Sănătăţii, care l-a transformat in spital TBC. Aceasta i-a fost destinaţia 50 de ani, timp in care nu a investit nimeni nici un sfanţ. Incet, incet, superba clădire s-a degradat, astfel incăt, după revoluţie intreţinerea ei nu se mai justifica in niciun fel. Prădat de tot ce se mai putea lua şi folosi pe la casele sătenilor din jur, castelul a fost pasat dintr-o parte in alta. Cel puţin declarativ. "Nu a venit niciun moştenitor să-l revendice. Eu am primit negaţie de mai multe ori de la Cultură că nu-l vor in administrare pentru că nu au fonduri să-l intreţină. Aşa că l-am preluat in 2002 şi l-am scos la vănzare şi pe Internet", spune Costică Asaftei, primarul din comuna Dofteana. Potrivit acestuia, nu s-a arătat nimeni doritor să-l achiziţioneze la primele două licitaţii, aşa că au fost nevoiţi să-i scadă valoarea de pornire la licitaţie cu aproximativ 80 la sută. "Castelul are o valoare de patrimoniu stabilită la 800.000 de euro, dar valoarea clădirii, in stadiul de degradare in care am preluat-o este cu mult sub această sumă. Nu se poate face o raportare intre valoarea de patrimoniu şi cea reală, a clădirii. Abia la a treia licitaţie s-a prezentat acest domn Cadar din Dărmăneşti care ne-a oferit şapte miliarde de lei pe castel şi incă 1,5 miliarde de lei pe parcul din jur şi le-a cumpărat", a mai precizat Asaftei. El spune că intreţinerea castelului şi paza acestuia ar fi costat primăria in jur de două miliarde de lei pe an, sumă aproape de neconceput pentru o primărie de comună. In plus, lipsa fondurilor ar fi dus oricum la dărămarea clădirii pentru că n-ar fi fost bani de investiţii pentru reparaţiile capitale care se impun.
IN CONSERVARE SAU DE VĂNZARE. După ce-a fost cumpărat de patronul firmei Mecano Electric Service, din Dărmăneşti, castelul a intrat destul de repede in atenţia proaspătului proprietar care a inceput să-i refacă acoperişul. Doar că, in decembrie 2003, la mansardă a izbucnit un incendiu cel puţin suspect, pentru că la acea vreme, pompierii au stabilit drept cauză a incendiului, focul deschis. Iar Cadar nu se sfia să indice drept autor al teribilului incendiu pe vreunul dintre sătenii din jur, nemulţumiţi că nu mai puteau intra pe domeniu să fure sau să-şi pască vitele intrucăt se construise, de jur imprejur un gard inalt de tablă. Cadar spune acum că de la data izbucnirii incendiului nu s-a mai lucrat prea mult la refacerea clădirii. "Este extrem de costisitor. Pentru refacerea in totalitate a clădirii ne-ar trebui vreo 14 miliarde de lei. Aş fi vrut ca măcar pe dinafară să reuşesc să renovez clădirea şi s-o pun in circuitul turistic, dar nu am putere financiară. Mi-am căutat un partener de afaceri, dar nu s-a arătat nimeni interesat pentru că-i destul de departe de Bacău şi de aceea acum sunt dispus să-l şi vănd dacă găsesc vreun investitor. Prima clădire din complex care s-ar putea reface este cea a fostei hulubării unde s-ar putea amenaja căteva apartamente şi s-ar putea incepe o afacere in agroturism cu ceva echitaţie in parc şi reamenajarea iazului", ne-a spus Adrian Cadar. El a ţinut să precizeze totuşi că pierderea alegerilor de către PSD, partidul de care era apropiat prin partenerii de afaceri, nu are nicio legătură cu sistarea investiţiilor la Castelul Ghika. "Are legătură cu inchiderea Rafinăriei Dărmăneşti, pentru că multă lume a trăit bine de pe urma ei. Şi eu am căştigat bani frumoşi. Nu mă deranjează că spuneţi că firma mea a fost o căpuşă la rafinărie pentru că eu mi-am plătit corect toate dările la stat şi ce-am căştigat am căştigat legal de pe urma Rafinăriei. Acest lucru a fost demonstrat de nenumăratele controale la care a fost supusă firma şi care nu au avut ce să-mi impute", ne-a mai spus Cadar.