x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Vanya Bacsi, Unchiul de la Cluj

Vanya Bacsi, Unchiul de la Cluj

de Claudia Daboveanu    |    28 Aug 2007   •   00:00
Vanya Bacsi, Unchiul de la Cluj
Sursa foto: Biro Istvan/

Ultima seară de repetiţii deschise ale Spectacolului "Unchiul Vanea", de la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj, impune acest act artistic al lui Andrei Şerban drept unul dintre cele mai bune din ultimii 17 ani.

Ultima seară de repetiţii deschise ale Spectacolului "Unchiul Vanea", de la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj, impune acest act artistic al lui Andrei Şerban drept unul dintre cele mai bune din ultimii 17 ani.

Probabil, un argument suficient de puternic pentru a nu figura pe viitor la nici o categorie a Premiilor UNITER. Probabil o provocare de a nu fi vizionat de unicii selecţioneri ai vreunui festival de teatru "cu ştaif" de pe la noi. Probabil universalul "Vanya Bacsi" al lui Şerban şi al excelenţilor actori maghiari de la Cluj va avea soarta bizară a "Revizorului" lui Mălăele de la Teatrul de Comedie, cu un succes de public fulminant şi cronici elogioase la Edinburgh, cvasiignorat de critica de specialitate din Romănia.

CONTROVERSA CONTINUĂ. Poate că Andrei Şerban e o persoană incomodă, poate n-a fost caracterul alunecos, dispus să se muleze pe capriciile celor responsabili cu selectarea celor mai bune producţii ale slujitorilor Thaliei. Profesionalismul nu se măsoară insă in ranchiuni şi parti-pris-uri. Şi nici in ignorarea creaţiilor artistului. "Şi totuşi, controversa, in ce mă priveşte, continuă. Deşi sunt la o vărstă cănd ar trebui să mi se recunoască un anumit statut, continuu să fiu privit drept un provocator care supără şi deranjează", spune Andrei Şerban. Care a constatat cu stupoare că-n afară de doi mari actori - Mariana Mihuţ şi Victor Rebengiuc - şi de reprezentanţii a două importante cotidiene din Bucureşti, nimeni din protipendada "criticărimii" nu onorase invitaţia la ultima repetiţie cu publicul a "Unchiului Vanea", spactacol a cărui premieră va avea loc la inceputul lunii octombrie.

ARTĂ PRIN TOŢI PORII. L-am văzut in sala Odeonului pe actorul Sorin Leovenu (Hamletul lui Vlad Mugur), sorbindu-i arta lui Marius Stănescu, Hamletul lui Galgoţiu. I-am urmărit pe scena cvadruplă a Operei din Cluj - transformată-n sală - pe Victor Rebengiuc şi pe Mariana Mihuţ (Alexandr Serebreakov, respectiv Dădaca Marina, din "Unchiul Vanea" al lui Kordonskyi, de la Bulandra) fascinaţi de jocul actorilor maghiari, "păstoriţi" de Andrei Şerban. "Ar trebui să vină lume din toată ţara să vadă acest spectacol şi această şcoală de teatru", a declarat Mariana Mihuţ, după aplauzele prelungi. Ce-au aplaudat cei 100 de spectatori? O piesă a unui autor rus din secolul al XIX-lea: "Unchiul Vanea", de Anton Pavlovici Cehov. O echipă de actori de nota 10, din secolul al XXI-lea: cei ai Teatrului Maghiar de Stat din Cluj, care au alternat distribuţia. Tangourile argentiniene din secolul al XX-lea pe care au dansat. Pe creatoarea inspirată de toate trei veacurile, a decorurilor şi a costumelor: Carmencita Brojboiu. Pe regizorul romăn, a cărui artă pătrunde prin toţi porii: Andrei Şerban.

Cehov ne scapă printre degete

Unchiul Vanea "made in Romănia" anului de graţie 2007, Vanya Bacsi al lui Andrei Şerban e purificat de intelectualitate şi de starea febrilă pe care-o induce căutarea răspunsurilor. Un Vanea uman, curajos şi vulnerabil, misterios şi agresiv, resemnat şi-ndrăgostit… Andrei Şerban l-a ales pe Andras Hathazi (foto) pentru acest rol complex, dintr-o piesă despre care, ori de căte ori s-a pus in scenă, ai senzaţia că ştii tot. Viziunea regizorală a lui Şerban intreţine această iluzie. "Momentul in care recunosc că nu ştiu nimic e un inceput. O deschidere. Pentru personaje, acum şi aici inseamnă că intrebările trebuie confruntate. Ce e teatrul? Ce e un actor? Ce e adevăr şi ce e minciună? Sunt norocos: am avut la Cluj unii dintre cei mai buni actori din Romănia. Dar chiar şi cu o echipă de clasa intăi, Cehov şi cu al său Unchi ne scapă printre degete. Nici aici, nici acum nu prea ştim nimic."

Aventură

"Am jucat in grote din Bretania, intr-un fost abator la Viena, intr-un garaj de lăngă Amsterdam, intr-o mănăstire din Lisabona (…). Peste tot, spiritul aventurii şi dorinţa de a descoperi prin teatru un limbaj universal, dincolo de cultură, de prejudecăţi naţionale, ne-au intărit şi ne-au format pe noi ca artişti, şi, in primul rănd, ca oameni"

Andrei Şerban,regizor

Răspunsuri

"In spectacolul cu Vanea din tinereţe voiam să găsesc răspunsuri, dar orice răspuns venea doar din cap - intuiţia, trupul, emoţia nu erau angajate. Doream să par intelectual, să provoc, dar Cehov nu era de acord. Iar personajelor nu le plăcea să fie criticate sau ironizate de mine, aveau realitatea lor, nu cum aş fi vrut eu să fie"

Andrei Şerban ,regizor

×
Subiecte în articol: arte cluj serban andrei vanea