Primul film care deschide seria premierelor cu productii cinematografice romanesti din aceasta toamna este "Despre oameni si melci". Lansarea pe marile ecrane din Bucuresti si din tara va avea loc la 14 septembrie. Regizorul si producatorul peliculei, Tudor Giurgiu, a gandit, impreuna cu echipa, o campanie "de proportii", care are ca scop atragerea a cat mai multi spectatori la un film romanesc. Se doreste chiar atingerea unui record in acest sens. De aceea, s-au pregatit aproximativ 40 de copii, caci pe tot atatea ecrane din 22 de orase va putea fi vazut filmul in prima saptamana de difuzare (distribuitori Transilvania Film si Ro Images): Bucuresti, Bacau, Arad, Cluj, Timisoara, Iasi, Constanta, Tulcea, Brasov, Pitesti, Satu-Mare, Slatina, Ramnicu Valcea, Baia Mare, Targu-Mures, Oradea, Braila, Ploiesti, Craiova, Sibiu, Bistrita si Hunedoara. In 15 orase vor fi gale de lansare, la care vor fi prezenti membri ai echipei de filmare.
Despre aceasta intreprindere, Tudor Giurgiu ne-a spus: "M-am gandit ca, daca tot lansezi un film de genul acesta, e pacat sa nu faci un eveniment. Sunt foarte putine filme romanesti gen comedie, de aceea trebuie sa atragi atentia oamenilor, sa le spui ca trebuie sa se si relaxeze. De obicei, romanii inclina sa creada ca filmele romanesti sunt filme complicate sau chiar filme proaste. Campania noastra vine sa spuna ca ne putem si distra (...). Ma adresez la acel public tanar care e satul de mizerie, de tristete. E un film de week-end". Pentru caravana sunt pregatite trei echipe, care vor merge in locuri diferite din tara. Astfel, filmul va ajunge si in localitati in care nu exista cinematograf.
Pentru inceput, filmul va fi distribuit in unele tari din America de Sud si in Benelux: Belgia, Luxemburg si Olanda. Va fi prezent si la Piata de film de la Los Angeles. La final de septembrie, "Despre oameni si melci" va ajunge la un festival din China. Tudor Giurgiu este foarte curios cum va reactiona publicul de acolo si crede ca aceasta tara este o piata importanta pentru filmul sau.
Pentru participarea la festivalul din China s-a pregatit o varianta mai speciala. Scena in care protagonistii – Andi Vasluianu si Monica Barladeanu – fac sex pe acoperisul unei uzine a fost taiata in cea mai mare parte, ramanand doar cateva secunde, deoarece astfel de secvente cinematografice "in China nu pot sa aiba mai mult de cinci secunde".
Scenariul scris de Ionut Teianu are la baza o stire pe care a citit-o in ziar in 2002. El marturiseste ca muncitorii de la ARO propuneau sa-si vanda sperma pentru a plati datoriile uzinei in prag de faliment, dar in realitate lucrurile nu au mers mai departe, si stirea a starnit doar rasete si ironie. Mai pe scurt, aceasta "comedie dulce-amara" este despre "naivitatea si idealismul nostru de dupa 1989 (…), despre nedreptatea pe care o aduce cu ea libertatea; este povestea unei utopii intr-o lume pragmatica si cinica", sustine scenaristul.
Rolurile sunt realizate de actorii Andi Vasluianu, Dorel Visan, Monica Barladeanu, Andreea Bibiri, Valeria Seciu, Ovidiu Crisan, Ion Grosu, Clara Voda, Alina Berzunteanu etc. Sunt in film foarte multi actori barbati, pe care Tudor Giurgiu i-a descoperit in teatre din tara. "Sunt actori din Cluj, Braila, Iasi, Brasov... Aveam nevoie in film de fete foarte diferite", spune regizorul. Giurgiu a distribuit si doi actori francezi, la recomandarea producatorului din Hexagon (e o coproductie Libra Film – Romania si Agat Films – Franta): Jean Fran?ois Stevenin – un reputat artist care s-a remarcat in anii ’60-’70 in filmele unor mari regizori – si fiul sau Robinson Stevenin. E pentru prima daca cand cei doi joaca impreuna intr-un film. Mai mult chiar, in "Despre oameni si melci" ei sunt, de asemenea, tata si fiu.