x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film Filmele lui Cristian Mungiu, prezentate în Belgia

Filmele lui Cristian Mungiu, prezentate în Belgia

de Maria Sârbu    |    10 Sep 2012   •   15:21
Filmele lui Cristian Mungiu, prezentate în Belgia

Fratii cineasti Jean-Pierre si Luc Dardenne, detinatori a doua trofee Palme d'Or, au avut initiativa de a proiecta, la Bruxelles, filmele create de Cristian Mungiu. Astfel, intre 1 si 30 octombrie, va fi organizata de Cinémathcque Royale de Belgique si distribuitorul "Lumicre Films', cu sprijinul ICR, "Retrospectiva Cristian Mungiu', care cuprinde lungmetrajele "Occident' (2005), "4 luni, 3 saptamani si 2 zile' (Palme d’Or in 2007), filmul colectiv "Amintiri din Epoca de Aur' (2009) si scurtmetrajele "Mana lui Paulista' (1998), "Zapping' (2001) si "Turkey Girl' (2005). Proiectiile sunt programate in sala de cinema a faimoasei cladiri Flagey.

Si pentru ca cel mai nou film al lui Mungiu, "Dupa dealuri', distins anul acesta cu doua premii la Cannes (pentru scenariu si pentru interpretare feminina – dublu trofeu), poarta si amprenta fratilor Dardenne, ei fiind coproducatori, belgienii vor putea vedea lungmetrajul, in avanpremiera, la 16 octombrie. Va fi o proiectie speciala, in prezenta cineastilor Jean-Pierre si Luc Dardenne, a lui Cristian Mungiu si a celor doua minunate actrite Cosmina Stratan si Cristina Flutur - protagonistele peliculei. Acest eveniment va avea loc dupa prezentarea, cu o zi inainte (la 15 octombrie), a aceluiasi film la Festivalul de la Ghent. Apoi, lungmetrajul va fi lansat oficial in Benelux: pe 21 noiembrie – in cinematografele din Belgia si Luxemburg, iar pe 22 noiembrie - in Olanda.

Asa cum anunta "Voodoo Films', distribuitorul din Romania, pelicula "Dupa dealuri' va fi proiectata in avanpremiera la Vaslui si Campina (incepand cu 21 septembrie). Bucurestenii trebuie sa mai astepte: avanpremiera in Capitala va avea loc la 25 octombrie, in timpul Festivalului "Les Films de Cannes r Bucarest', eveniment initiat de Cristian Mungiu.

Dupa premiera de la Cannes, "Dupa dealuri' are distribuitori in peste 30 de tari, printre care se numara Franta, Marea Britanie si Statele Unite – unde industria filmului constituie o forta. Invitat la multe festivaluri din lume, filmul scris si regizat de Mungiu (inspirat de romanele nonfictionale ale Tatianei Niculescu Bran) este propunerea Romaniei la Oscar, categoria Cel mai bun film realizat intr-o limba straina.

×