x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Găeşti, capitala mondială a naiului, prin Festivalului Internaţional “Gheorghe Zamfir”

Găeşti, capitala mondială a naiului, prin Festivalului Internaţional “Gheorghe Zamfir”

de Diana Scarlat    |    29 Aug 2017   •   12:43
Găeşti, capitala mondială a naiului, prin Festivalului Internaţional “Gheorghe Zamfir”

Cea de-a IV-a ediţie a Festivalului Internaţional de Nai “Gheorghe Zamfir” se vadesfăşura la Găeşti, în judeţul Dâmboviţa, în perioada 7-10 septembrie. De ce la Găeşti? Pentru că este orașul natal al maestrului Gheorghe Zamfir, unde se întoarce mereu cu drag. Festivalul a devenit cel mai important proiect muzical din istoria Găeştiului, fiind organizat de Asociația Culturală Ultima Concept, în parteneriat cu Primăria Găeşti.

 

Aşa cum şi-a obişnuit publicul, cea de-a a IV-a ediţie a festivalului va cuprinde o serie de evenimente excepţionale, având invitaţi de marcă, nume de referinţă la nivel naţional şi internaţional care vor purta publicul în universul artei sunetelor, prin spectacole de muzică clasică, pop simfonic, folclor şi recitaluri ale unor invitaţi surpriză. În premieră în România, la această ediţie a Festivalului Internaţional de Nai vor participa 20 de naişti din Coreea de Sud, care vor interpreta, în oraşul muzicianului român, piese excepţionale din paleta de expresie a acestui instrument, inclusiv folclor românesc. Totodată, la București, la Hotelul Ibis Nord vor avea loc momente culturale de substanţă, care vor avea în centru invitaţii coreeni.

Deschiderea Festivalul Internaţional de Nai “Gheorghe Zamfir” va avea loc la Găeşti, pe 7 septembrie 2017, cu un microrecital pentru invitaţi. Ziua a doua a Festivalului va fi dedicată muzicii clasice. Concertul se va desfășura la Sala de concerte a Casei de Cultură din orașul Găești, pe scena căreia Maestrul Gheorghe Zamfir va interpreta lucrări din opere și musicaluri, alături de artiștii invitați. Publicul iubitor de muzică de calitate din orice colţ al ţării, care se va opri pentru câteva ore în oraşul dâmboviţean, va fi, cu siguranţă, cucerit de magia muzicii pop-simfonice, sâmbătă, 9 septembrie 2017, începând cu orele 19:30, în Parcul Central din Găeşti. Iubitorii de folclor vor avea parte, la rândul lor, de un regal artistic duminică, 10 septembrie 2017, de la aceeaşi oră. Accesul la evenimentele din Parcul Central va fi gratuit.

 

Oraşul posedat de spiritul muzicii

 

Oraşul Găeşti pare a fi “posedat” de spiritul muzicii, pentru că oferă publicului din ce în ce mai mulţi artişti cărora li se  recunoaşte valoarea. Trofeul Festivalului „Capitala Muzicală” Sibiu, Secţiunea Folk, a fost câştigat de echipa de la Găeşti, chiar ieri, 27 august. “Găeştenii Roxana Anghel şi Bogdan Burcea se întorc acasă cu trofeul festivalului „Capitala Muzicală” de la Sibiu la categoria Folk şi cu menţiune, respectiv premiul special al juriului la muzică uşoară, la categoriile lor de vârstă. Cei doi au reprezentat Casa de Cultură „Dumitru Stranciu” în cadrul prestigiosului festival, la care s-au calificat, în urma preselecţiilor, 172 de copii şi tineri talentaţi din 40 de localităţi din întreaga ţară”, explică Mariana Ionescu, jurnalist şi cantautor de muzică folk, cea care i-a îndrumat pe actualii câştigători ai trofeului. Evenimentul de la Sibiu a fost unul foarte important pentru lumea muzicală, cu un juriu pretenţios, condus de compozitorul Horia Moculescu, din care au făcut parte soprana Felicia Filip, compozitorul Mihai Alexandru, compozitorul Nicolae Caragia, cantautorul Radu Pietreanu, Ileana Vieru Radio „Antena Satelor”, Rodica Tulbure Radio Cluj, Prof. Emese Kalman, Prof. Sanda Vulcu, Prof. Laura Maniu (Liceul de Artă Sibiu), interpretul Mihai Mărginean, instrumentistul Cosmin Curtean şi Rareș Mariș (câștigătorul ediției a II-a, 2014).

 

Găeştiul s-a remarcat, anul acesta, şi prin faptul că a organizat Zilele Oraşului cu fonduri asigurate exclusiv de sponsori şi cu zero lei de la Primărie, spre deosebire de celelalte evenimente care se organizează în ţară, mai mult pentru a cheltui bani din bugetul local, e explicat primarul, Grigore Gheoghe.

×