Un spectacol colorat şi fermecător pentru publicul de orice vârstă a adus la rampă în această săptămână Teatrul pentru Copii şi Tineret “Luceafărul” din Iaşi: “Capra cu trei iezi”, în care arta scenică se îmbină armonios cu pictura naivă. Montarea a trecut testul la micii spectatori, ieri în matinal, la repetiţia cu public. Premiera are loc astăzi de la ora 18:30, iar ca prolog al acestui eveniment teatral va fi vernisajul frumoasei expoziţii de artă naivă a lui Gheorghe Ciobanu (18:00, în foaier), pe care pictorul a intitulat-o: “Satul bunicilor ca o poveste de dor”.
Directorul artistic al Teatrului Luceafărul, Oltiţa Cîntec, ne-a spus că a fost aleasă povestea “Capra cu trei iezi” pentru a fi pusă în scenă deoarece acest titlu “se înscrie în programul Integrala Creangă, pe care teatrul ieşean îl urmăreşte de mai multe stagiuni”. Conducerea instituţiei consideră că are o responsabilitate spirituală faţă de marele povestitor şi creaţiile pe care le-a scris la Iaşi şi, în consecinţă, se preocupă de transpunerea lor scenică, pentru a le populariza şi în acest mod artistic.
Întru crearea versiunii scenice, “Luceafărul” a gândit o colaborare cu pictorul naiv Gheorghe Ciobanu, ale cărui creaţii sunt apreciate pe mapamond, tablourile sale găsindu-şi loc de cinste în colecţii particulare şi în cele ale unor muzee din Canada, Japonia, Elveţia, Franţa, Germania, Marea Britanie etc. Potrivit Oltiţei Cîntec, artistul a acceptat ca Teatrul Luceafărul să folosească pentru partea de decoruri unele din creaţiile sale, viziunea sa plastică devenind astfel cadrul în care evoluează personajele din “Capra cu trei iezi”.
“Realizatorii montării au dezvoltat perspectiva artei naive în întregul spectacol, reuşind ca pe fundalul epic să reconstruiască din imagini, sonorităţi, ritualuri şi acţiuni universul satului ancestral. Spectacolul respectă suita de întîmplări din poveste, dar le relatează în această manieră naivă, portretizînd, pe fundal, atmosfera caracteristică lumii rurale autentice”, spune directorul artistic al Teatrului Luceafărul.
La spectacol au lucrat: Ion Agachi (dramatizarea), Ion Ciubotaru (regia), Mihai Pastramagiu (scenografia), Matilda Andrici (muzica), iar rolurile au revenit actorilor Beatrice Engel, Dumitru Georgescu, Ioana Iordache, Ileana Ocneanu şi Mariana Teleman. Desigur, pe scenă vor fi păpuşi funcţionale, reprezentând personajele din cunoscuta poveste. De notat cş unii organizatori de festivaluri internaţionale de teatru pentru copii din străinătate îşi manifestă deja interesul pentru acest spectacol. Aşa că ar putea “Capra...” noastră să ajungă şi pe alte meleaguri.