x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editie de colectie Dem Rădulescu Un mare timid

Un mare timid

de Dana Andronie    |    18 Mai 2009   •   00:00
Un mare timid

"Dacă generaţiile viitoare vor avea actori, să-i mulţumim şi lui Dem Rădulescu", spunea Dan Puric în 2000. Îi mulţumim lui Dem Rădulescu! Dan Puric, Maia Morgenstern, George Ivaşcu, Anca Sigartău, Alexandru Bindea, Emil Hossu, Vasile Muraru, Ioana Moldovan, Alice Barb sunt "oamenii de bun-simţ" pe care Dem Rădulescu i-a dat scenei româneşti.



A fost un profesor dur, dar iubit. A predat seriozitatea meseriei, şi-a învăţat studenţii că trebuie să muncească foarte mult dincolo de talentul pe care l-au primit de la Dumnezeu şi să se ferească pe cât posibil de concesii.

"Dacă cineva l-ar fi filmat în timpul orelor, cred că ar fi ieşit un document inedit - spune George Mihăiţă. Ştiind că nu este văzut de un spectator, iar studenţii neavând timp să-l privească în ochi pe el, ci aura din jurul lui, şi gândindu-se la ce trebuie ei să facă, nu la ce trebuie să vadă la Bibanu, cred că ar fi ieşit un film interesant...". Am fi avut dovada unui alt Dem Rădulescu.

În emisiunea Eugeniei Vodă "Profesioniştii", maestrul s-a privit în oglindă şi a spus exact ceea ce vedea: "Poate că par uneori mai dur, mai flegmatic... Eroare! Sunt un mare timid. Râd greu, sunt un tip cu un puternic simţ critic. Când nu-mi place ceva, sufăr. Nu suport să dau teatrului oameni betegi de caracter. Corolarul meu a fost să dau scenei oameni de bun-simţ. Teatrul se joacă din dragoste! Cine a trişat, s-a distrus din cauza lipsei unei concepţii clare asupra profesiei".

Dem Rădulescu n-a trişat niciodată. I-a plăcut să respire aer curat, să trăiască cinstit şi modest.

×
Subiecte în articol: dem radulescu