x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Aşa cum nu i-aţi mai văzut

Aşa cum nu i-aţi mai văzut

de Irina Cordoneanu    |    16 Mar 2013   •   00:26
Aşa cum nu i-aţi mai văzut

“Sunteţi siguri că vreţi să veniţi la Distracţia pe vremea mea? Aţi văzut emisiunea?... Aha… Şi vreţi! Sigur?... Eu mă simt onorată, recunosc, dar... am o rugăminte. Să vă mai uitaţi încă o dată, sâmbăta asta, şi vorbim luni, din nou”. Port această discuţie cu Nicodim Dumitru. Este poet. Câştigător de premii pentru poezie. Multe. Valoroase. Naţionale şi internaţionale. M-a sunat şi m-a rugat să-l accept ca invitat în emisiune. Împreună cu Maria Ploae.

Primul meu gând a fost: vreau să o văd pe Maria Ploae la mine în studio şi dacă nu scoate o vorbă toată emisiunea. Este o actriţă talentată. Extrem de sensibilă. Un om valoros. Pe care îl întâlnim prea puţin. N-o vedem niciodată la televizor în vreo emisiune. Poate doar în filmele vechi. Şi ar merită să o vedem. Să o ascultăm. Este extrem de frumoasă. Nu doar la suflet. Şi la chip, la trup. Chiar şi acum, când a trecut de prima tinereţe…

Îmi iubesc emisiunea. E celălalt copil al meu. Şi da, cred că are valoare. Pentru că ni se potriveşte nouă, românilor. Aşa este distracţia la noi. În emisiune mizez şi mă lupt pentru sinceritate. Râdem, glumim, ne jucăm, dar respectăm şi valorile. N-am alergat niciodată după senzaţional, în sensul trivial al cuvântului. Aşa că-mi pun întrebarea: cum se va simţi Maria Ploae vorbind despre subiecte tabu? Pentru prima dată la televizor, aşa cum n-aţi mai văzut-o niciodată…

În sufletul meu sunt convinsă că Nicodim se va simţi confortabil în emisiune. Chiar dacă ştiu că el are trac în faţa camerelor de luat vederi, ceea ce nu se poate spune despre Maria Ploae. Vom rezolva lucrurile. Aceşti doi oameni au nevoie să iasă un pic la lumină. M-au ales pe mine pentru asta. Va fi o emisiune unică. Cu adevărat aparte.

Pe cealaltă canapea va trebui să aducem oameni tineri, volubili, care înţeleg spiritul emisiunii, dar şi acest context special. Am nevoie ca ei să se joace. Cu vorbele, cu amintirile, cu faptele. Sigur va fi un contrast între cele două canapele, în spiritul emisiunii. Dar nu trebuie să fie un contrast care să deranjeze privitorii. Ori să-i stânjenească pe cei prezenţi în studio.

Am vorbit luni. Rămâne stabilit. Am reuşit să găsim şi perechea de invitaţi potrivită pentru a sta pe cealaltă canapea. Adina Halas şi Bogdan Miu. Ea a lucrat în televiziune. A fost asistenta tv a lui Mircea Badea. A avut apoi propria emisiune. A făcut reclame. Are darul povestirii şi este iubită de camera de luat vederi. El este cu adevărat om de radio. Are umor. Are carismă. Şi nu se teme de reflectoare. Amândoi sunt nonconformişti, fără a fi însă ostentativi.

Stăm toţi cinci la protocol. Aşteptam să fie gata platoul. În aer pluteşte ceva. Nu doar mie, ci şi Adinei şi lui Bogdan li se pare incredibil că ne vom distra cu Maria Ploae. Colegii mei păşesc cu atenţie pe colidoare. De obicei este haos, zgomot, glume mai fără perdea... Acum e altfel. Mai multă linişte. Deloc apăsătoare, însă. Maria ne-a fermecat pe toţi. Are un zâmbet cald. O atitudine cuminte şi liniştitoare. Ne cere toturor scuze… ea nu prea s-a distrat la viaţa ei. Adică s-a distrat, dar nu în accepţiunea obişnuită a cuvântului. Nu aşa cum înţeleg ceilalţi oameni distracţia. Ne asigură că va căuta răpunsuri pentru toate întrebările. Suntem chemaţi în studio. Începem….

Ediţia este exact cum mă aşteptam. Aparte. Maria Ploae este incredibilă. Caldă şi senină. Încearcă să ne răspundă la toate întrebările. Când nu-şi găseşte cuvintele, cere simplu, un mic răgaz. Când intuieşte că Nicodim este cuprins de trac, vorbeşte pentru el. Când tinerii răspund întrebărilor, îi ascultă. Când gândurile îi fug către ceva, se apleacă asupra volumului de versuri şi răsfoieşte paginile încet….

Ne ridicăm la dans. Imaginile sunt incredibile. Maria Ploae dansează cu un băiat tânăr, dansator într-o trupă care ne va delecta la un moment dat cu un nou single. Băiatul e îmbrăcat într-un maieu, poartă jensii lăsaţi în jos, pe şolduri, adidaşii descheiaţi şi o şapcă. Nicodim Dumitru dansează cu o cântăreaţă tânără, îmbrăcată în colanţi. Adina Halas şi Bogdan Miu se joacă pe muzică…

Uneori asta înseamnă distracţia. Uneori avem şansa de a-i vedea pe oameni aşa cum n-au mai fost vreodată văzuţi. Şi nu ştim dacă se va mai repeta vreodată sau nu.
Va sună cunoscut? Emisiunea? Distracţia? Maria Ploae? O carte de poezii?

×