Premierul polonez Beata Szydlo a apărat în Parlamentul European (PE) reformele controversate din sistemul judiciar şi presă ale Guvernului pe care-l conduce, relatează presa europeană. În opinia sa, această polemică este rezultatul "unei lipse de informaţii sau poate a unei voinţe de a face rău". Un semn al tensiunilor dintre Uniunea Europeană (UE) şi Varşovia este faptul că ea s-a declarat uimită de timpul şi energia investite de europeni în probleme care, în opinia sa, ţin de politica internă a ţării. "Modificările pe care le-am efectuat reflectă normele europene şi nu diferă în niciun fel de normele UE în alte state", a subliniat ea.
Polonia şi România. Două foste ţări comuniste, plecate din acelaşi blocstart acum 25 de ani. Azi, Polonia este un exemplu de forţă economică şi militară, cu investiţii masive de peste 100 miliarde de euro în domeniile strategice. România este mult rămasă în urmă, cu o armată slab dotată, fără infrastructură rutieră şi feroviară modernizată, cu o economie prea puţin bazată pe o performanţă industrială şi investiţională. Ţineţi minte momentul iulie 2012? Când ultramajoritatea poporului român l-a demis pe Băsescu? Ce au făcut atunci liderii politici români? S-au dus la Bruxelles spăşiţi şi s-au întors cu coada între picioare.
Marii bărbaţi erau moi ca untul la soare. Ce face Polonia când este acuzată că adoptă nişte reforme controversate? Se duce la Bruxelles şi se bate în Parlamentul European şi Comisia Europeană pentru justeţea măsurilor sale, pentru dreptul de a lua deciziile pe care le consideră necesare în a îndrepta ţara după un regim nu tocmai fericit. Şi, atenţie, premierul Poloniei este o femeie. Care n-a venit acasă cu lista de 11 puncte de penitenţă de la Bruxelles. De aceea Polonia este unde este şi noi suntem unde suntem…