x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale EBA: Iarbă, da! Nabucco, ba!

EBA: Iarbă, da! Nabucco, ba!

de Dan Constantin    |    30 Mai 2009   •   00:00

Prima ieşire adevărată a candidatei EBA pe televiziuni a fost gândită cu "schepsis" de cei care îi conduc campania pentru europarlamentare. A fost ales un moderator cunoscut şi autorizat ca antibăsescian chiar de ta­tăl domnişoarei Elena.



"Tonomatul" de la "Vorbe grele" n-a zis niciodată o vorbă bună despre Traian Băsescu. Dacă reuşea EBA să îmblânzească scor­pia, nu era considerat ca un mare succes? O prestaţie sub aşteptări ar fi fost lesne scuzabilă: EBA a fost emo­ţi­o­nată, timorată de fiara de Ciutacu ş.a.m.d. În ambele variante, Elena Bă­ses­cu ieşea bine. Tactica "win-win" a dat roade. Adversarii candidatei care sperau ca fata preşedintelui să se facă de râs în faţa moderatorului rău au fost dezamăgiţi. Susţinătorii ei îşi savurează "succesurile", considerând testul trecut cu brio.

Faţă de alţi competitori aflaţi în lup­­ta pentru cele 33 de mandate de europarlamentari, Elena Băsescu dispune de un buget consistent, dacă so­co­­tim clipurile electorale difuzate la te­leviziuni, apariţiile ei pe micul ecran, deplasările în ţară. În plus, atra­ge ca un magnet, oamenii dorind să vadă şi să dea note noului produs politic al familiei Băsescu. Cum-ne­cum, tatăl şi fiica se concurează în bu­le­tinele de ştiri, fiecare încercând să ia cât mai mult din electorat în bene­fi­ciul reciproc.

Revenind la prestaţia Elenei, ţin să remarc dezinvoltura în dialog, ceea ce arată transformarea rapidă prin an­tre­nament a fetei stângace şi împie­di­­cată în vorbe într-o persoană volubilă, degajată. Discuţia de la "Vorbe grele" nu a adus în prim-plan marile teme ale momentului; nici criza din jus­ti­ţie, nici criza din economie, nici pe cea din educaţie. Ele rămân apanajul tatălui. Fiica s-a plasat într-o zonă a micilor răfuieli - cu intelectualii care au contestat-o, cu PD-L, care nu a susţinut-o unitar pentru includerea ei pe lista partidului.

Şocul apariţiei la tv a fost produs însă de susţinerea ei pentru lega­li­za­rea "ierbii". Cu maximă candoare şi convingere, EBA crede că, în SUA, ma­ri­huana este la liber în campusuri, neştiind probabil de suspen­da­rea cam­pionului olimpic Phelbs pentru consumul de iarbă. Am convingerea însă că afirmaţia Elenei Băsescu a fost făcută special pentru a atrage la vot tineretul din cluburi, care n-ar ieşi defel la urne în urma chemărilor fade la "responsabilitate civică". Deja EBA s-a distanţat faţă de imaginea lui Traian Băsescu prezentat sub semnul smereniei ortodoxe la Muntele Athos, printre călugării care afurisesc consumul de droguri. Cu largheţe a trecut-o la "geniali" şi pe Elena Udrea, ară­tând că scara de valori a intelectualilor poate fi simplu răsturnată cu... mopul.

Mai greu poate fi convinsă Elena că la Bruxelles se discută în primul rând alte probleme decât cele de acasă. Pre­cizez, de acasă, nu din casă. De­cla­rân­du-se specialistă în energie, luând în consecinţă o căruţă de bani de la Lux­ten, EBA a spus nonşalant la "Vor­be grele" că nu ştie nimic despre pro­iec­tul Nabucco. Desigur, dacă ar fi fost EBA de acum câteva luni, era po­si­bil să spună că-i un parfum sau un material pentru poşete. I-a spus lui Victor Ciutacu, simplu, "nu ştiu". Ceea ce este, în cazul unui tânăr politician, un progres. Necazul este că, adunând ceva ani, întoarsă de la Bruxelles, va avea răspuns la toate. Doar se nu­meş­te Băsescu. Ca atare, fiind fiica tatei, a spus ieri la Ploieşti că nu mai susţine legalizarea drogurilor.
Bravo, EBA, eşti deja politician!

×
Subiecte în articol: editorial