x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Efectul euro

Efectul euro

de Tudor Octavian    |    05 Noi 2005   •   00:00
Efectul euro
IN TALCIOC, micii negustori cer, foarte siguri pe ei, 300 de euro pe niste gioarse. Nu cer 10 milioane de lei, fiindca si lor pretul in milioane li se pare nerusinat de mare. In euro, un pret de 300 e mic. In orice caz, decent fata cu echivalentul in lei. E un element de psihologia cantitatii, care va duce la scumpiri semnificative dupa ce piata romaneasca se va muta cu totul in euro. Finantistii stiu asta, dar se prefac ca nu-i un lucru care sa ne nelinisteasca. Am verificat chiar pe mine acest paradox. Pentru o datorie de 300.000 de lei am traversat orasul. Pentru 9 euro nu m-as fi deranjat. Un amic din München ma confirma: in marci, platea paharul cu vin la bodega din coltul strazii numai cu doua marci. In euro, carciumarul s-a simtit liber sa impinga repede pretul la 1,50 si apoi la 2. Dupa care n-a mai fost nici o problema sa-l salte la 2,30, la 2,50 si la 2,90 euro, deoarece in memoria clientului se pastra relatia cu cifra 2.

UN FABRICANT DE POSETE spunea ca gentile de umar cu multe fermoare si buzunare ascunse au inceput sa se vanda foarte bine o data cu cresterea turismului in tarile din estul Europei. Si ca nu s-au mai vandut la fel de bine dupa ce hotii de aici nu s-au mai chinuit sa ghiceasca despartitura cu bani si au trecut direct la furtul gentii.

REVAD CU NESAT filme vechi, carora le-am uitat cu totul subiectul. Dupa un sfert de ceas sau chiar mai repede imi dau seama ca le-am mai vazut, dar nu amintindu-mi subiectul, ci elemente interesante din jocul actorilor. Subiectele sunt toate la fel. N-am ramas cu nimic din ele. Tot ce ramane din miile de filme pe care le vedem e omenescul expresiv al catorva mari actori. Doar ei mai fac punte cu putinul nepervertit de comercial din sensibilitatea noastra.

CE INTELES ARE expresia "o bruma de constiinta?". Urma de constiinta e atunci cand simti nevoia sa te ajuti cu cineva ca sa minti. Transferi astfel o catime din grija c-a trebuit sa minti.

DINTR-O CURTE de pe Bulevardul Dacia iese la cersit o femeie in etate. Ca sa-si pastreze apartamentul scump, gaseste ca-i mai demn sa intinda mana decat sa se mute intr-un cartier ieftin. Rar mai gasesti milogi in centru dupa ora 18:00. Ea insa umbla printre masinile oprite la stop pana tarziu in noapte. E musai sa scoata cincisprezece milioane pe luna.

CEL MAI CIUDAT lucru in om e ca i se imbolnavesc si atavismele. Partile si organele care nu-i mai slujesc si care ar trebui sa nu existe ii fac uneori probleme. Un medic dermatolog imi povesteste ca i-a tratat unui vagabond un rest de coada care i se infectase.

×
Subiecte în articol: editorial