x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Euro se întăreşte, subminând QE. E posibil să avem şi alte exit-uri din UE?

Euro se întăreşte, subminând QE. E posibil să avem şi alte exit-uri din UE?

de Ionuț Bălan    |    27 Iul 2020   •   07:50
Euro se întăreşte, subminând QE. E posibil să avem şi alte exit-uri din UE?

Euro se apreciază excesiv la 1,17 dolari sau 0,91 lire sterline şi ar părea că Uniunea Europeană e vinovatul de serviciu, care va fi strivit de interesele superputerilor, care gestionează deja militar problemele din țările lor.

Inclusiv Marea Britanie ar putea intra în această secvență și atunci s-ar vedea că singura țintă rămâne politicul corupt din UE.

Haideți însă să vedem mai bine care-s riscurile. Dacă euro se întărește semnificativ, relaxarea cantitativă (quantitative easing - QE) este, practic, anihilată. Presiunea pusă pe modificarea comportamentului clasei politice şi necesitatea schimbării Germaniei cu un alt tip de lider european e evidentă.

Marea problemă este însă că moneda tare reprimă consumul și amplifică deficitele. Cu un euro puternic, QE produce doar îndatorare și o falsă susținere a prețului activelor. Iar când încetezi să le mai sprijini ce poți să mai faci cu banii? Sunt atât de mulți, că ar putea fi capacitați doar în bonduri pe 100 de ani, ca să se obișnuiască și statele euro cu termenul de generații de sacrificiu!

Și, din păcate, ramurile economice care mai merg sunt cele legate de IT. Se poate ieși din criză cu design web, jocuri și divertisment? Acest domeniu este un fals participant la diviziunea muncii, fiindcă nu prea își găsește valoarea în necesitățile unei populații supraîndatorate.

Este posibil să asistăm la un fenomen de segregare între țările euro și cele care își pot permite să supraviețuiască, deoarece au propria monedă. Cu alte cuvinte, nu este exclus ca după Marea Britanie să urmeze şi alte exit-uri din UE.

×