x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Îndreptar de idei primitive

Îndreptar de idei primitive

de Ionuț Bălan    |    03 Apr 2017   •   07:50
Îndreptar de idei primitive

Spuneam recent pe cursde­reformare.ro că zicerea „Nu puteți voi vota, cât putem noi fura”, a fost întoar­să, mobilizator, pe dos, dar problema e că furatul pe timp de criză, în cel mai prost moment posibil, lasă econo­mia fără lichiditate. După care sunt tăiate investițiile și fără acestea nu prea se mai poate vorbi de resurse pentru creș­terea economică. Oare de ce își propun așa ceva cu insis­tență guvernanții, mai ales că datoria publică se situează la pragul de alertă de 40% din PIB?

Dacă ei vor totuși să realize­ze investiții și economia să crească o pot face, dar numai cu bani europeni. Fiindcă aceia autohtoni nu trebuie alocați în proiecte care să dureze mai mult de 6 luni, menite să genereze lichiditate în același exercițiu financiar.

Se pare însă că majoritatea analiștilor nu e deranjată de faptul că e stricată lichiditatea menajelor și că piețele-s lipsi­te de materie primă. Iar dacă vor fi capacitați banii români­lor în proiecte strategice de infrastructură mare, se va vedea că nu-i întrerupt lanțul furtului, dimpotrivă, e stimu­lat. Cu riscul unui nou blocaj financiar, ce poate fi evitat doar prin majorarea taxelor și impozitelor. Care s-ar mări ca să-i ferească, practic, pe auto­rii jafului.

De aceea, singura soluție de a reechilibra contextul macro e de a reduce presiu­nea datoriei publice cu ajuto­rul unui excedent bugetar, realizat însă în paralel cu o reducere a presiunii fiscale pe populația supraîndatorată. Motiv pentru care dezbaterea din societate e necesar să se mute de la investiții cu bani publici românești, la piețe și productivitate.

Dacă e să amintim spusele lui Marx, potrivit cărora singu­ra cale de a ucide capitalismul e cu taxe, taxe și iar taxe, România are nevoie să proce­deze taman pe dos. Să-și întă­rească diviziunea muncii și să participe la cea europeană, să genereze sporuri de producti­vitate și să nu deposedeze piețele de lichiditate.

×