Academicianul Ioan-Aurel Pop, rector al Universității Babeș- Bolyai, lansează o mare idee pentru a cataliza acțiunea la nivel național pentru marcarea secolului de la Marea Unire: Guvernul să fie în întregul lui Departamentul Centenar. Un remarcabil îndemn venit de la o minte luminată de un profund patriotism este menit să dea sens acțiunii Guvernului României într-un moment în care busola administrației pare nesigură sau copleșită de sarcina de a ridica un arc peste timp pentru a reînnoda marile aspirații naționale. Pop creiona un veritabil program de guvernare pentru perioada actualului ciclu electoral care să fie la înălțimea momentului aniversar: refacerea drumurilor care unesc Muntenia, Moldova, Transilvania, redeschiderea muzeelor de istorie națională din București, Cluj-Napoca, Oradea, Timișoara. Concentrarea pe festivități la care am devenit maeștri nu poate acoperi lipsa de substanță a realizărilor de durată, adaugă distinsul istoric.
Am evidențiat îndemnul academicianului Pop difuzat la un eveniment cultural găzduit de Banca Națională: lansarea lucrării ,,Ion I.C.Brătianu, inginer constructor și om de stat”, datorată prof. dr. Nicolae Șt. Noica. Este al zecelea volum realizat de profesorul Noica - inginer constructor, om de cultură, ultimul ministru al Lucrărilor Publice dintr-un guvern al României - înscris într-o serie de restituiri ce au deschis și adâncit o temă de meditație subliniată de mentorul acestei serii editoriale, academicianul Mugur Isărescu: ,,Dacă înaintașii noștri au putut, noi de ce n-am putea?”.
Noua lucrare a profesorului Noica ne introduce în lumea deceniilor trecute, timp apus în care cariera politică se ridica pe o solidă specializare în școli și instituții care validau și filtrau valorile. Ion I.C. Brătianu a intrat în politică după studii la Paris și participarea la lucrări inginerești în echipa lui Anghel Saligny. Constructorul de poduri și căi ferate a dovedit apoi și cum se construiește o națiune, cum se luptă cu aliații, dar și cu dușmanii potrivnici României Mari.
Documentele și informațiile inedite scoase de autor prin munca de săpător în arhive sunt și un mesaj explicit pentru a cinsti memoria înaintașilor nu doar prin vorbe, ci prin acțiune practică pentru salvarea unei moșteniri culturale de excepțională valoare. În acest cadru, apelul pentru recuperarea Așezămintelor Brătianu și introducerea lor în circuitul public se conjugă firesc demersului Academiei Române, asupra căruia vom reveni cu elemente de substanță.