x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Mahala de România

Mahala de România

de Razvan Barbulescu    |    15 Feb 2009   •   00:00

Cazul de la Braşov a luat o întorsătură de­licată. De suflet. Îţi dau lacrimile. Morţii de la casa de schimb nu mai contează. Azi, principala victimă e Gorbunov. Tragedia de la Braşov i-a stricat viaţa. La prima sa conferinţă de presă, omul scos de dincolo de zăbrele pe motiv de glaucom povestea că misterul e simplu. Avea nişte treburi de rezolvat. De aia făcea puşcăria la f.f. Revenea el să-şi împli­nească visul celor enşpe ani pentru alte jafuri. Că are conştiinţă. Încurcătura de la casa de schimb din Braşov i-a intrat cu cizmele în viaţă. Era să fie luat de fraier de procurori, poliţişti şi alţii care ar fi vrut să-i pună jaful şi crimele în cârcă.



­Cu prilejul jafului de la Braşov, tramba­lat pe trasee secrete, între univer­sită­ţile de la Aiud şi Codlea, basarabeanul cu glau­com a prins o fereastră şi a pus rapid de-o spovedanie cu jurnaliştii. În acelaşi secret s-a anunţat transferarea sa la Bra­şov, pentru "rezolvarea afacerilor judiciare". Afaceri Judiciare SRL. Numai dacă eşti tâmpit te mai miri de câte lucruri interesante se petrec în România cu ocazia jafurilor, crimelor şi incendiilor comandate.  Gorbunov îşi povesteşte drama în direct, noi punem botul şi devenim analiştii declaraţiilor lui. Aflat în trecere prin studio şi dacă tot era întrebat, Mircea Coşea, părintele cupoanelor de privatizare, avea şi el o părere despre Serghei. În acelaşi caz, fostul ministru Adomniţei avea idei de dimensiunea celor de la Învăţământul pe care l-a condus. Nici unul n-avea curajul să se scuture şi să zică băi, frate, ce treabă am eu cu Gorbunov? Ce să caut eu la televiziune pe subiectul ăsta? Aş! Să dea cu piciorul la invitaţie? Ura şi la tv!

Cu camerele pe el, Serghei ce să spună? Că are treabă cu jaful? N-are. Nu sesiza analistul K1 Tolea al Magdei a lui Ciumac acelaşi lucru tot la tv? Tipii ăştia cunosc doar două locaţii, la gherlă şi la tv. Procurorii l-au presat să ia şi jaful ăsta; la câte bube are, ce mai conta. În astfel de situaţii, eroii lui Dostoievski sunt încercaţi cumplit de viaţă. Fie să dea din ei, fie să tacă. Colcăie de interese din toate părţile. Iar ei devin martiri.

Ne luăm cu vorba şi uităm că la Braşov n-a fost descoperit criminalul. Dacă ungurii nu prindeau nimic la Veszprem, să fi văzut ce era la gura noastră. Ca să nu ne plictisim, avem alt suspect. Tot Serghei. Gribenko. Îmbibat de puşcărie şi ăsta. Urmărit mondial. Suntem duşi cu pluta. I-am stricat viaţa lui Gorbuny, i-o stricăm şi pe-a lui Grivei. Mulţumită unor ofiţeri sub acoperire, "cărora n-o să le vedem faţa" (Realitatea TV), a fost prinsă o reţea de traficanţi de droguri. Aşteptăm ca reţeaua în plenul ei să organizeze o conferinţă de presă la aceeaşi oră cu viitoarea conferinţă de presă a proaspătului suspect. Poliţiştii ar afla că la ora jafului Gribenko era privit cu nesaţ de vo douăjde de martori pe când juca ping-pong. În România, borfaşii, evadaţii, rătăciţii de penitenciare apar mai întâi la tv. Noi suntem mai fraieri ca Gorbunov. Ne cuprinde revolta, facem sofistică pe telenovelele lor. Că băieţii ăştia omoară contra cost cu ordin de la recuperatori pe care-i ştiu şi copiii de cartier şi pe care nu-i umflă nimeni, că părăsesc ţuhausul cu hotărâri de râs date de magistraţi mânjiţi până-n măduvă, că ies în lume cu certificate medicale de tot rahatul, nimic. Până la urmă, despre asta e vorba.

P.S. Mahala de România! Hrebenciu­ci­lor, luaţi mâna de pe Băseşti! Deşi cuceriţi de conferinţa de presă a lui Gorbunov, nu putem ignora atacul de felină al Elenei Bă­sescu la beregata lui Hrebe. Pe scurt, ca la gard între ţaţe: inteligenta Elena s-a stri­cat cu Hrebe jr, drept urmare, Hrebe sr s-ar fi luat de fata a mare a preşedinte­lui, dând pe goarnă un amor în derulare al Ioanei cu Marian Oprişan, confirmat şi de Geoană, dar dezminţit de baron; oportunitate pentru asta mică, sufocată de mâ­nie şi regrete enorme că nu l-a ascultat la timp pe ta-su (adică preşedintele României), să-i ia jugulara guzganului rozaliu şi să-l facă pămpălău pe fii-su (ieşit cel mai nasol din treaba asta), băiat care între timp a băgat sentimente adânci în fecioara unui devalizator, devalizor sau cum s-o zice al CFR)…  N-ai nevoie să pui paparazzi după ei. Âştia vin singuri să-şi spele rufele în râsul lumii. Se usucă de plictiseală dacă nu se iţesc săptămânal dintre cele două rubrici sexy, meteo şi pag. 5. Cu foto mare pe-a-ntâia, la moguli.

×
Subiecte în articol: editorial