x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă O galaxie la marginea universului - FOTO

O galaxie la marginea universului - FOTO

18 Iun 2015   •   11:28
O galaxie la marginea universului - FOTO

Majoritatea galaxiilor fac parte din grupuri galactice denumite roiuri sau clustere. De obicei, nicio galaxie nu este singură, izolată în spaţiu, o altă galaxie fiind mai mereu în apropiere. Nu este însă şi cazul galaxiei NGC 6503, o formaţiune spiralată aflată la marginea unei zone bizare din Univers, denumită Vidul Local.

Vidul Local (Local Void) este o uriaşă zonă din spaţiu - are diametrul de cel puţin 150 de milioane de ani lumină - şi pare complet lipsită de stele şi galaxii. Locul neobişnuit unde se află această galaxie, la marginea vidului, l-a făcut pe scriitorul Stephen James O'Meara să o numească 'Galaxia pierdută în spaţiu" (Lost-In-Space galaxy') în cartea sa din 2007, "Hidden Treasures".

NGC 6503 se află la distanţa de 18 milioane de ani lumină de Pământ, în constelaţia Draco sau Dragonul. NGC 6503 este o galaxie relativ mică, cu un diametru de doar 30.000 de ani lumină, adică aproximativ o treime din dimensiunea Căii Lactee.

În fotografia realizată prin intermediul Telescopului Orbital Hubble, NGC 6503 apare în detaliu, etalându-şi bogăţia cromatică. Aglomerări roşii de gaze cosmice pot fi văzute de-a lungul braţelor galactice, alături de regiuni în care cromatica dominantă este dată de culoarea albastru, locuri unde se nasc noi stele. Liniile şerpuitoare maro închis, formate din praf cosmic, conferă galaxiei un aspect marmorat.

×