x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Prestaţia remaiatului

Prestaţia remaiatului

26 Aug 2009   •   00:00



De zile întregi caut un loc unde, mai precis, o lucrătoare să-mi remaieze ciorapii deveniţi impracticabili pentru câte un ochi scăpat, un fir agăţat. Mi s-au strând pungi în­tregi de perechi în aceeaşi stare. Socotesc câţi bani am investit în ei de-a lungul anilor, socotesc câţi bani s-au cheltuit în fabrici pentru producerea lor - deficitarele şi scum­pe­le fire chimice, nylon şi polia­midă, coloranţi, utilaje, manoperă, pe scurt toate costurile de producţie - şi-mi ies cifre impresionante. Cui îi vine să arunce la gunoi atâta bănet?! Nu-mi vine să-i arunc nici chiar pe cei ajunşi impracticabili, gândind că firele ar mai putea folosi la ceva (În satul meu, o ingenioasă şi harnică ţărancă îi taie frumos şi îi transformă cu talent, la războiul de ţesut, în covoraşe şi preşuri). Dar unde să-i duc?, mă întreb de ani în şir, căci au ajuns să-mi sufoce dulapurile. Multe femei îi aruncă, fără regret, la ghena de gunoi, deoarece nu au altă soluţie şi nu din lipsa conştiinţei că şi-ar mai putea găsi o valorificare. O mamă cu trei fete de vârsta ciorapilor de nylon îmi făcea dăunăzi un calcul câţi ciorapi se cumpără în familia sa pe an şi câţi se aruncă. Problema, aşadar, nu e nici pe departe măruntă, îmbracă un aspect social şi unul economic. Social, în sensul că această prestaţie a remaiatului, tot mai necesară, în mod paradoxal, se restrânge în loc să se dezvolte (deşi vârsta ciorapilor de mătase a coborât tot mai mult), economic, în sensul că ei pot redeveni materie primă, că au dreptul să fie încadraţi, alături de toate celelalte textile, în ramira celor 3 R. Dacă remaieze n-am prea găsit (sunt tot mai puţine, deşi solicitări în coo­pe­raţia meşteşugărească pentru mun­ca la domiciliu din partea multor tinere femei sunt tot mai nume­roase), iar când am găsit mi-au dat termene incredibile (câte o lună-două pentru un fir!), am încercat să-i depun la centrele de colec­tare a materialelor refolosibile. La cel amenajat în Piaţa 1 Mai nu există decât o tonetă pentru cioburi de sticlă, la cel din Piaţa Chi­brit se primeşte de la populaţie doar fier vechi, sticle şi hârtie, la cel din Piaţa Progresul, unde "s-ar putea primi textile, dar ciorapii de damă nu fac parte din nomenclator", îmi precizează un bătrân aflat lângă un reci­pient cu marca "3R" desenată pe el...
Atunci, să ne sugereze alte destinaţii şi alte soluţii conducerea cooperaţiei meşteşugăreşti a Capitalei şi a Centralei de colectare, recuperare şi valorificare a materialelor refolosibile. Suntem gata să pu­blicăm răspunsurile.
C.I. Adam - Flacăra, nr. 30/1989

 
Natura a înzestrat satul Izvoru Frumos, din comuna Burila, judeţul Mehedinţi, cu o salbă de izvoare foarte puternice, al căror debit a fost şi rămâne mereu constant, chiar şi pe vremea cea mai secetoasă. Pe pârâul ce se formează - ne scrie, printre altele, Gheorghe Bălulescu din Burila Mare - funcţionau odată trei mori de apă la care îşi măcinau cerealele gospodarii din şapte sate. Morile astea au dispărut încă de prin anii
1948-1950, autodemolându-se şi din cauza vechimii, dar în locul lor ar fi foarte chibzuit să se amplaseze câteva microhidrocentrale, în mă­su­ră să furnizeze destulă energie electrică nu numai pentru Izvoru, ci pentru toate satele din jur. O su­gestie care merită studiată.


 
Deşi ne-a parvenit cam tardiv, reţinem totuşi răspunsul trimis de autorităţile municipiului Giurgiu la scrisoarea lui Constantin Moraru din aceeaşi localitate: Din verificările efectuate la faţa locului reiese că fisura de pe conducta de apă caldă, ce face legătura canalului termic cu punctul termic nr. 63 (CT-4), şi defecţiunea de la mufa finală a respectivei conducte au fost în­lă­turate prin reparaţiile efectuate de echipa de muncitori specialişti condusă de Cornel Dana din cadrul IJGCL Giurgiu. A mai reieşit, tot cu această ocazie, că subsolul blocului 100, alcătuit din apartamente proprietate personală, este în mod nepermis inundat de apă, din cauza proastei întreţineri şi exploatări a instalaţiilor sanitare de proprietari, fapt ce creează serioase neplăceri locatarilor din blocurile vecine. Asociaţia a fost atenţionată să dea dovadă de mai mult spirit gos­po­dăresc, să facă neîntârziat ordine în subsolul blocului 100.
Mihai Merişanu - Flacăra, nr. 31/1989

×
Subiecte în articol: special