x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Recif artificial, în largul Floridei

Recif artificial, în largul Floridei

de Anca Aldea    |    27 Mai 2009   •   00:00
Recif artificial, în largul Floridei

Un vapor de 17.000 de tone va fi transformat în cel de-al doilea cel mai mare recif artificial din lume, după nava americană Oriksany (scufundată în urmă cu trei ani pe coasta plajei Pensacola din Florida).



Vasul General Hoyt S. Vandenberg, pe care armata americană l-a folosit intens în timpul celui de-al doilea război mondial, a fost deja curăţat şi astăzi urmează să fie scufundat, cu ajutorul unui număr impresionant de explozibili aflaţi la bord, în largul coastelor Floridei, la aproximativ zece kilometri de mal.

Presa americană notează, de altfel, că, în timpul pregătirii navei, au fost scoase de pe ea peste un milion de metri de sârmă, 1.500 de garnituri de aerisire, zeci de uşi de oţel, 81 de saci cu azbest, 193 de tone de substanţe cu potenţial cancerigen, 46 de tone de deşeuri, sute de materiale care conţin mercur etc.

Potrivit unor experţi specializaţi în scufundări de vase, vaporul care poartă numele generalului de aviaţie Vandenberg, care a fost şi director al Agenţiei Centrale de Informaţii a SUA, va ajunge pe fundul apei, la circa 420 de metri adâncime, în doar trei minute. Americanii au lucrat ani de zile pentru a ajunge astăzi aici şi au cheltuit 8,6 miliarde de dolari.

Transformarea vasului General Hoyt S. Vandenberg în recif artificial nu numai că va atrage turiştii ca un magnet, dar, spun specialiştii, va proteja recifurile naturale de pe coasta statului Florida, o zonă grav afectată de pescuitul excesiv, precum şi de încălzirea rapidă a apelor oceanice.

×
Subiecte în articol: special