x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Integrarea in roaming

Integrarea in roaming

08 Sep 2007   •   00:00

In 2000, autorităţile antitrust europene porneau o investigaţie legată de preţurile exorbitante practicate de operatorii de telefonie mobilă de prin ţările francofone.

In 2000, autorităţile antitrust europene porneau o investigaţie legată de preţurile exorbitante practicate de operatorii de telefonie mobilă de prin ţările francofone. Povestea s-a incheiat cu amenzi usturătoare şi, cel mai important, căteva ecouri legate de roaming.

In martie 2006, Comisia Europeană anunţa că va inainta Parlamentului un proiect de reglementare prin care să-i oblige pe operatorii din Uniune să scadă tarifele de roaming pănă la nivelul unui apel naţional. Se propunea, practic desfiinţarea sistemului roaming in marea familie europeană. Companiile de telefonie mobilă au reacţionat imediat, aducănd vorba despre pierderi imense, reglementări excesive, faliment şi epuizarea fondurilor de investiţii. Comisarul european, Viviane Reding, a intrat pe fir, purtănd stindardul utilizatorilor inrobiţi de tarifele usturătoare. Şi luptă, şi dăi, pănă cănd Comisia şi Parlamentul s-au pus de acord ca roamingul să nu fie desfiinţat, ci redus.

Şi, uite aşa, după lupte seculare care au durat un an şi jumătate, tarifele de roaming s-au injumătăţit. De luna aceasta plăteşti 49 de eurocenţi pe minut, dacă eşti in UE şi suni acasă de pe mobil, şi 24 de cenţi dacă primeşti un telefon de acasă. După eliminarea vizelor este probabil cea mai bună veste adusă de integrare.

×
Subiecte în articol: editorial