x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Din presa internaţională Cât mai face un Kent pe piaţa neagră?

Cât mai face un Kent pe piaţa neagră?

10 Noi 2009   •   00:00

Cunoscutul gazetar român din exil Victor Frunză, directorul Editurii Nord şi al revistei (mereu vie) "Alergătorul de la Marathon" din Aarhus - Danemarca, nu poate călători în România natală (e un element duşmănos), dar... a fost invitat în Uniunea Sovietică.
Era să exclamăm, în virtutea inerţiilor: "Nu se poate!", dar adevărul este că în epoca Gorbaciov se poate (se pot) întâmpla uluitor de multe.

V. Frunză a reprezentat publicaţia Curentul din München (al cărei cola­borator este) la "Conferinţa pentru autodeterminare şi independenţa Letoniei", care a avut loc nu de mult la Riga. El a luat cuvântul în favoarea dreptului româneasc asupra Basarabiei şi Bucovinei de Nord.


KENŢI

Iată cum au evoluat preţurile la câteva articole de consum (începem cu prăjiturile...)
Prăjiturile de calitatea întâi costau 5 lei în 1978, în prezent costă dublu (la fel şi prăjiturile simple - ele au săltat de la 3 la 6 lei ...). O sticlă cu vin obişnuit care costa 12 lei în 1978 costă în prezent 19. Franzela a săltat şi ea în acelaşi interval de la 2,50 la 4,50 lei. Carnea este un aliment care a dispărut practic din măcelării. Dar, când şi dacă se gă­seşte, preţul ei este dublu faţă de 1978. Şi laptele şi-a dublat aproape preţul trecând de la 2,50 la 4,50 lei li­trul (să mai spunem că şi-a diluat şi con­ţi­nutul). La fel şi-a schimbat con­ţinutul, devenind mult mai mult margarină decât unt (şi asta e o formă de majorare a preţurilor), untul proas­păt care altminteri, pe hârtie, a săltat doar de la 9 la 11 lei pacheţelul de 200 de gra­me. În schimb, brânza (care nu mai este nici ea aceea din trecut) s-a dublat la preţ, telemeaua de oaie de la 21 la 42 lei.

Chiar şi ziarele - care conţin foarte multă propagandă şi prea puţine ştiri - s-au scumpit cu 70%. Biletele de tramvai au trecut în acest interval (din 1978 şi până azi...) de la 50 de bani la un leu, cele de autobuz de la un leu la 1,75.

... O cursă cu taxiul, care costa în urmă cu zece ani 15 lei, costă în prezent 30. Apartamentele şi-au dublat preţul. Tarifele poştale au crescut de cel puţin patru ori."

"Orice poate fi cumpărat la negru, scria de la Bucureşti corespondentul Tanjug. Pe piaţa la negru, valuta principală este însă nu leul - prea de tot vlăguit de putere -, ci Kentul. Cursul leului faţă de Kent... dezastruos. După cum scria Der Tagesspiegel, pachetul de Kent tocmai s-a scumpit de la 100 la 130 lei. În 1978 (când am părăsit ţara), pachetul de Kent costa 24 de lei, de patru ori mai puţin ca în prezent. Câteva exemple date de ziarul Der Tagesspiegel de felul cum se plătesc în Kenţi mărfurile deficitare. Carnea de cea mai proastă calitate, un pachet de Kent (adică nu mai puţin de 130 lei...) Cu un pachet de Kent se obţin şi 15 litri de benzină... "
Lumea Românească
Articol primit prin bunăvoinţa doamnei Ditza Goshen, coordonatoare a Centrului de Studiu şi Cercetare a Istoriei Evreilor din România de la Universitatea Ebraică din Ierusalim

×
Subiecte în articol: din presa internaţională