x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Special Declaraţia agenţiei române de presă – Agerpres în legătură cu doborârea a două avioane libiene de aviaţia americană

Declaraţia agenţiei române de presă – Agerpres în legătură cu doborârea a două avioane libiene de aviaţia americană

06 Ian 2009   •   00:00

În legătură cu doborârea, în apele internaţionale din Mediterana, a două avioane ale Jamahiriei Arabe Libiene Populare Socialiste, de către avioane mi­litare americane, cu baza pe portavionul "Kennedy", agenţia română de presă Agerpres este împuternicită să declare:



Opinia publică din ţara noastră a luat cunoştinţă cu profundă îngrijorare şi dezaprobare despre doborârea a două avioane libiene de către avioane mi­litare ale SUA. Acest atac militar, precum şi prezenţa masivă a unor nave militare americane, puternic echipate cu tehnică de luptă, nu pot duce decât la o nouă încordare periculoasă în această parte a zonei Mediteranei.

Doborârea celor două avioane libiene a creat o situaţie deosebit de periculoasă pentru pace şi, de aceea, se impune să se renunţe neîntârziat la actele de forţă, să se respecte dreptul poporului libian – ca de altfel al tuturor popoarelor – la independenţă, suveranitate, securitate şi pace.

Evenimentul grav din Mediterana pune şi mai mult în lumină pericolul pe care îl reprezintă pentru pacea şi securitatea popoarelor prezenţa flotelor militare şi a demonstraţiilor de forţă în apele internaţionale.

România reafirmă cu acest prilej necesitatea ca navele militare străine să fie retrase din apele internaţionale, ca oceanele şi mările să fie libere de orice prezenţă militară, să înceteze demonstraţiile de forţă în apropierea graniţelor altor state. De asemenea, România se pronunţă ferm pentru folosirea spaţiului aerian internaţional numai pentru scopuri paşnice, pentru interzicerea oricăror exerciţii şi acţiuni militare în acest spaţiu.

Opinia publică din ţara noastră, România socialistă, îşi exprimă solidaritatea cu lupta Jamahiriei Arabe Libiene Socialiste pentru apărarea libertăţii şi independenţei, condamnă doborârea avioanelor libiene de către avioanele militare americane în Mediterana, cere să nu se mai repete asemenea acte, să se dea dovadă de înaltă răspundere pentru securitatea tuturor ţărilor, pentru apărarea intereselor generale ale păcii în întreaga lume.

×
Subiecte în articol: special