x close

Anchetează, dar încasează: Parchetul General, împroprietărit pe model „Belina”

0
Autor: Ion Alexandru 29 Sep 2017 - 09:11
Anchetează, dar încasează: Parchetul General, împroprietărit pe model „Belina” DIANA OROS
Vezi galeria foto


În timp ce DNA anchetează dou membrii ai actualului Guvern pentru că, în 2013, au promovat o Hotărâre de Guvern prin care Insula Belina și Brațul Pavel au fost transmise din proprietatea publică a statului în domeniul public al Consiliului Județean Teleorman, invocând faptul că acest transfer putea fi făcut doar prin lege, Parchetul General, în subordinea căruia activează Direcția Națională Anticorupție, este el însuși beneficiarul unui teren transferat, tot fără adoptarea unei legi, pentru construcția sediilor a două unități de parchet din județul Ilfov. “Jurnalul Național” a descoperit faptul că, numai cu două săptămâni înaintea declanșării dosarului “Belina”, prin care DNA a pus sub acuzare, pentru abuz în serviciu, vicepremierul României, Sevil Shhaideh, Cabinetul Tudose a emis o Hotărâre de Guvern prin care a înscris în inventarul centralizat al statului terenul pe care l-a primit, în decembrie 2016, de la Consiliul Local Buftea, în vederea constuirii celor două sedii de parchet ce vor fi administrate de instituția condusă de Augustin Lazăr.

Războiul total dintre Guvernul României și DNA pe marginea posibilității Guvernului de a transfera, din proprietatea publică a statului în proprietatea publică tot a statului a unor imobile este unul fără precedent. Procurorii susțin că acest transfer este legal doar dacă se emite o lege în acest sens, nu o hotărâre de Guvern. În realitate, însă, există o lege, emisă încă din anul 1998, care a fost modificată și actualizată ultima oară în anul 2016, care demontează argumentația procurorilor. Mai mult, în baza acestei legi, inclusiv Parchetul General a devenit beneficiar al unui teren pe care urmează să se consruiască două unități teritoriale ale Ministerului Public.

Parchetul lui Lazăr, beneficiar imobliar al unui act inferior hotărârilor de guvern

Astfel, “Jurnalul Național” a descoperit că, nu mai târziu de data de 27 decembrie 2016, Consiliul Local al Orașului Buftea, Județul Ilfov, a emis o Hotărâre , având numărul 157, prin care autoritatea publică locală în cauză a decis, prin vot, transmiterea din domeniul public al Orașului Buftea și din administrarea Consiliului Local, în domeniul Public al Statului ți în administrarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a unui teren, în suprafață de 1.869 metri pătrați, situat în Șoseaua Știrbei Vodă, nr. 53 A Buftea, a cărui valoare de inventar se ridică, potrivit documentelor oficiale, la suma de 295.932,83 de lei.

Transferul, făcut fără adoptarea unei legi în Parlament, așa cum incriminează DNA în cazul emiterii Hotărârii de Guvern nr. 943/2013, în urma căreia Sevil Shhaideh a fost pusă sub acuzare la sfârșitul săptămânii trecute, avea la bază o adresă, cu numărul 1696/X/2016 din 29 iunie 2016, transmisă Consiliului Local Buftea de către Ministerul Public prin Parchetul de pe lângă Tribunalul Ilfov, dar și o adresă având numărul 158/IX/6/2016 din data de 23 iunie 2016, emisă de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

Iată ce scrie în această Hotărâre a Consililui Local Buftea: “Se aprobă trecerea unui imobil teren din domeniul public al Orașului Buftea și administrarea Consiliului Local al Orașului Buftea, în domeniul public al statului și în administrarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Ilfov pentru construirea unui sediu nou. (…) Predarea  - preluarea imobilului teren (…) se va efectua pe bază de protocol încheiat între repreentanții instituțiilor”.

Transferul, înscris în dreptul de proprietate în 6 septembrie

În baza acestei Hotărâri a Consiliului Local, terenul a trecut în domeniul public al statului. În data de 7 septembrie 2017, Guernul României, prin semnătura primului ministru Mihai Tudose și a ministrului justiției, Tudorel Toader, și a ministrului de finanțe, Ionuț Mișa, a emis Hotărârea de Guvern nr. 662/2017, prin care s-a aprobat încrierea în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului a imobilului teren trecut în domeniul public al statului prin HCL al Orașului Buftea din 27 decembrie 2016 șid area în administrarea Ministerului Public – Parchetul de pe lângă Tribunalul Ilfov, “în vederea edificării sediului Parchetului de pe lângă Tribunalul Ilfov și a Parchetului de pe lângă Judecătoria Buftea”, precum și “declararea acestui bun de interes public local în bun de interes public național”.

Din actul adinistraiv al Consiliului Local aflăm un lucru extrem de interesant în economia scandalului legat de declanșarea de către DNA a dosarului “Belina”. Anume, că aleșii locali ilfoveni au avut ca bază legală pentr aprobarea acestui transfer de teren articolul 9, alineatul 2, din Legea nr. 213/1998, privind proprietatea publică, actualizată. Acest articol arată, fără echivoc, faptul că “Trecerea unui bun din domeniul public al unei unități administrativ-teritoriale în domeniul public al statului se face la cererea Guvernului, prin hotărâre a consiliului județean, respectiv a Consiliului General al Municipiului București sau a consiliului local, declarându-se din bun de interes public județean sau local în bun de interes public național”.

În contradicție cu această realitate legislativă, Direcția Națională Anticorupție precizează, în comunicatul de presă prin care a anunțat punerea sub acuzare a li Sevol Shhaideh, în legătură cu transferul Insulei Belina și a Brațului Pavel în proprietatea publică a Județului Teleorman, că “cele două obiective nu puteau fi transferate decât prin lege, nu prin hotărâre de guvern”. Din această argumentație s-ar trage concluzia că un astfel de transfer este cu atât mai puțin posibil, în viziunea procurorilor, printr-o hotărâre de consiliu locar. Și, cu toate acestea, Parchetul a cerut și a devenit proprietar pe terenul de la Buftea.

Procurorii ignoră prevederile legale

Ei bine, același articol 9 din Lega nr.213/1998, privind proprietatea publică, dar, de această dată, la alinetul 1, prevede că: “Trecerea unui bun din domeniul public al statului îin domeniul public al unei unități administrativ-teritoriale se face la cererea consiliului județean, respectiv a Consiliului General al Municipiului București sau a consiliului local, dupa caz, prin hotărâre a Guvernului, declârandu-se din bun de interes public național în bun de interes public județean sau local”. Prin ignorarea acestei prevederi legale, DNA a început urmărirea penală și a pus sub acuzare un membru importat al actualului Guvern, iar președintele României, Klaus Iohannis cere public demisia sau demiterea acestui ministru.

De altfel, ministrul Justiției, Tudorel Toader, a afirmat, la începutul acestei săptămâni, că baza legală pe care Guvernul o are pentru aprobarea unui astfel de transfer de imobile este Hotărârea de Guvern, iar, dacă există suspiciuni cu privire la legalitatea emiterii unui astfe de act administrativ, atunci această situație rămâne să fie lămurită doar de către instanțele de contencios adinistrativ, în niciun caz de către procurori. DNA a replicat, tot prin intermediul unui comunicat de presă, afirmând că declarația ministrului justișiei este susceptibilă de a reprezenta o imixtiune într-un dosar penal aflat în lucru și că aduce o gravă atingere independenței justiției. În final, Laura Codruța Kovesi a anunțat că a sesizat Consiliul Superior al Magistraturii. În replică la replică, Guvernul României urmează să sesizeze Curtea Constituțională, pentru ca aceasta din urmă să stabilească dacă DNA are dreptul de a cerceta penal actele administrative ale Guvernului, cum ar fi și hotărârile de guvern.

O judecătorie a trecut de la Justiție, la un consiliu local, prin HG

Absurditatea situației generate de ancheta “Belina” este cu atât mai pronunțată cu cât acuzațiile procurorilor pot pune în pericol și transferul altor imobile aflate în proprietatea publică a statului. Un astfel de transfer a fost făcut, prin Hotărâre de Guvern, cu doar o zi înainte de punerea sub acuzare a vicepremierului Sevil Shhaidehh, act administrativ pe care apare și semnătura acesteia.

Este virba despre HG nr. 680 din data de 21 septembrie 2017, publicată în Monitorul Oficial al României nr. 1764 din data de 26 septembrie 2017, prin care se aprobă, pe de o parte, modificarea datelor de identificare ale unui imobil aflatîn domeniul public a statului și în administrarea Ministerului Justiției și, pe de altă parte, se aprobă transferul acestui imobil dun domeniul public al statului și din administrarea Ministerului Justiției, în domeniul public al Orașului Bolintin-Valem județul Giurgiu, și în adinistrarea Consiliului Local, declarându-se din nun de interes public național în bun de interes public local. Și această Hotărâre de Guvern are la bază aceleași prevederi ale art. 9 alineat 2 din legea nr. 213/1998 actualizată.

Imobilul care face oiectul acestui act administrativ, este, potrivit anexei, în suprafață de 277 metri pătrați, are o valoare de inventar de 75.973 de lei și găzduiește nimic altceva decât sediul Judecătoriei Bolintin Vale. În termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a HG-ului, imobilul fa fi preluat de Consliliul Local, în baza unui protocol de predare-preluare încheiat cu Ministerul Justiției.

Sediul râvnit, până anul trecut, de DNA se află în aceeași situație

O altă Hotărâre de Guvern care privește preluarea de la Executiv a unui bun imobl vizează, culmea, chiar o clădire care ar fi trebui să devină noul sediu central al Direcției Naționale Antcorupție. Anul trecut, pe surse s-a vehiculat ideea că Hotelul Triumf, de pe șoseaua Kisellef, ar ura să fie preluat de la RA-APPS și dat institușiei conduse de Laura Codrușa Kovesi. Din motive legate de modul de dispunere a încăperilor, concepute, prin construcție, petru destinașie hotelieră și de restaurant, acest imobil nu a mai fost predate DNA. Tot anul trecut, Guvernul Cioloș a emis Htărârea e Guvern nr. 1.011/2016, prin care acest bun aflat țn proprietatea statului a fst trecut din administrarea RA-APPS în adinistrarea Ministerului Afacerilor Exterene.

La începutul acestei luni, Guvernul României a emis o altă hotărâre, prin care a fost abrogateă HG 1011/2016, anulându-se transferul. RA-APPS susșinea că a realizat investișii la acest obiectiv de 818.95944 de lei, iar MAE nu a răspuns RApAPPS cu privire la modalitatea agreată prin care aceste investiții urmează să fie achitate Regiei. În cele din urmă, protocolul de predare-preluare a Hitelului Triumf nu a mai fost încheiat, iar afacerea a picat. În esență, însă, vorbim despre același lucru, anume că, prin HG, Guvernul a transmis un bun imobil al statului către o altă entitate a statului. În acest caz, însă, DNA nu a mai declanșat nicio anchetă penală.

Apele Române și-au dat acordul ca Insula Belina și Brațul Pavel să fie preluate de CJ Teleorman

REvenind la dosarul “Belina”, un alt document poate demola din temelii acuzațiile DNA. Astfel, în actul de punere sub acuzare, procurorii arată că “faptele descrise au determinat obținerea unui avantaj patrimonial de către Consiliul Județean Teleorman, respectiv dreptul de proprietate și dreptul de administrare asupra unei părți din Insula Belina și Brațul Pavel. Totodată a fost cauzat un prejudiciu statului român, precum și o vătămare a drepturilor și intereselor legitime ale Autorității Naționale “Apele Române”, prin lipsirea de dreptul de administrare asupra celor două bunuri”.

Iată, însă, că, potrivit Notei de Fundamentare a Hotărârii de Guvern nr. 943/2013, prin care cele două imobile au trecut la Consiliul Județean Teleorman, înaintea emiterii acestui act normativ Auroritatea Națioală “Apele Române” și-a dat acordul scris pentru acest transfer. Este vorba despre Hotărârea nr. 9, din data de 15 iulie 2013 a Consiliului de Conducere al Administrației Naționale “Apele Române”, care a emis aviz favorabil pentru trecerea Insulei Belina și a Brațului Pavel din domeniul public al statului în domeniul public al Județului Teleorman.  Din comunicatul de presă al DNA nu rezultă că procurorii au demarat cercetări sau că ar fi pus sub acuzare vreun funcționar de la “Apele Române” în legătură cu emiterea acestui aviz.

Ancheta “Belina”, instrumentată de procurorii lui Kovesi, scârțâie din toate încheieturile. Transferurile de terenuri, făcute similar, au la bază hotărâri de guvern, porivit legii proprietății publice

În baza acestei legi, Parchetul General a beneficiat, începând cu luna decembrie a anului trecut, de un teren impresionant pe care urmează să se construiasă sediile Parchetului Tribunalului Ilfov și al Parchetului Judecătoriei Buftea

 

Citeşte mai multe despre:   Belina

 

Ştiri din .roPUBLICITATE
 

Mai multe titluri din categorie

Cazul Rus-Paniprod: instanța i-a dat 3 ani, Falcă îl umple de bani

Cazul Rus-Paniprod: instanța i-a dat 3 ani, Falcă îl umple de bani
Galerie Foto Spațiile de joacă din Municipiul Arad, oraș condus de liderul liberal Gheorghe Falcă, fost PDL, vor fi reparate și întreținute, în următorii patru ani, de compania unui om de afaceri care, la...

„Osul este viu, un veritabil spectacol”

„Osul este viu, un veritabil spectacol”
Interviu cu profesor doctor Andrei Firică, Clinica de Ortopedie Spitalul Colentina, membru de onoare al Academiei de Ortopedie a Franţei Forma de tub a osului este cea mai rezistentă. Inginerii constructori,...

La cine au ajuns peste 21 de milioane de euro, în afacerea deșeurilor de la Timiș

La cine au ajuns peste 21 de milioane de euro, în afacerea deșeurilor de la Timiș
Compania fostei directoare a Complexului Sportiv Olimpia, Mihaela Neagu, o apropiată a fostului PDL și a ex-ministrului Tineretului și Sportului, Monica Iacob Ridzi, a reușit să pună mâna pe un contract de...

Ioana Petrescu: Inflaţia va tăia creşterile de salarii din 2018

Ioana Petrescu: Inflaţia va tăia creşterile de salarii din 2018
Galerie Foto Deşi proiectul de buget prevede creşteri de salarii brute cu 25% pentru toţi salariaţii de la stat, începând cu luna ianuarie, în realitate oamenii vor rămâne în mână cu 4%....

Șeful USR a primit, prin firma sa, contracte de la guvernele și autoritățile locale conduse de PSD

Șeful USR a primit, prin firma sa, contracte de la guvernele și autoritățile locale conduse de PSD
Galerie Foto Mesajele lozincarde împotriva coaliției de guvernare, susţinerea mișcărilor de stradă ale adepților #rezist și acțiunile politice ale USR par a fi în totală contradicţie cu activitatea de business d...

Furnizorul preferat al SRI dotează Poliția cu 8.000 de bastoane

Furnizorul preferat al SRI dotează Poliția cu 8.000 de bastoane
Peste 8.000 de bastoane de luptă, tip tomfa, cu mâner, urmează să intre în posesia Inspectoratului General al Poliţiei Române, până la sfârşitul acestui an. Poliția Națională a...

Evoluții spectaculoase în dosarul Puiu Popoviciu vs terenurile din Băneasa

Evoluții spectaculoase în dosarul Puiu Popoviciu vs terenurile din Băneasa
Deși, la începutul lunii august, Înalta Curte de Casație și Justiție a respins cererea omului de încredere al lui Puiu Popoviciu, Mihai Andrei Bejenaru, de sesizare a Curții Constituționale cu exc...

Români care au cucerit lumea. Un pompier român a scris istorie la Los Angeles

Români care au cucerit lumea. Un pompier român a scris istorie la Los Angeles
Galerie Foto Căpitanul Cosmin Ilie, comandantul Detaşamentului de Pompieri Caransebeş, este dublu campion mondial, la categoria 40-44 de ani. El a luat medalia de aur în probele de alergare pe distanţele de 400 de metri şi...

Regele Mihai I: ''O ţară fără trecut şi istorie n-are niciun viitor''

Regele Mihai I: ''O ţară fără trecut şi istorie n-are niciun viitor''
Galerie Foto Regele Mihai I a acordat, la 8 mai 2006, un interviu Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES (la data interviului - ROMPRES), prin care a marcat, în preajma zilei de 10 Mai, împlinirea a 140 de ani de la...

Ileana Vulpescu: La această vârstă, nu ştiu ce e viaţa

Ileana Vulpescu: La această vârstă, nu ştiu ce e viaţa
Ileana Vulpescu mi-a deschis larg uşa casei sale şi cu un zâmbet cald şi multă bucurie m-a primit printre cărţile ei de suflet. Doamna Vulpescu face parte din elita intelectualilor din România. Cu...

Dorin Cocoș a preluat administrarea firmei prin care a “albit” banii din afacerea “Microsoft”

Dorin Cocoș a preluat administrarea firmei prin care a “albit” banii din afacerea “Microsoft”
La aproximativ o lună de când a fost eliberat din penitenciar, unde a fost trimis pentru infracțiunile reținute în primul dosar “Microsoft”, fostul soț al Elenei Udrea, controversatul Dorin...
Serviciul de email marketing furnizat de