x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Scandalos: cum se trage apa după o anchetă a DNA

Scandalos: cum se trage apa după o anchetă a DNA

de Ion Alexandru    |    15 Aug 2016   •   12:10
Scandalos: cum se trage apa după o anchetă a DNA
Sursa foto: GEORGE ONEA / AGERPRES FOTO

Societatea de salubrizare a unuia dintre afaceriştii inculpaţi în dosarul fostului primar al Municipiului Piteşti, Tudor Pendiuc, dar şi a controversatului Valentin Vişoiu, a fost selectată, săptămâna trecută, de către Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) pentru a asigura curăţenia în şase parcări de pe autostrăzile A1 şi A2. Firma în cauză, SC Financiar Urban SRL, o abonată la contractele cu statul, a fost singurul operator economic care s-a înscris la această licitaţie, adjudecându-şi ambele loturi. Patronul societăţii, Gheorghe Văsîi, a fost pus sub acuzare de către procurorii DNA pentru complicitate la abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, şi trimis în judecată, alături de Pendiuc, în luna martie a anului trecut.

Deşi la guvernare se află oameni apolitici, cel puţin teoretic, contractele bănoase cu statul sunt câştigate de aceleaşi reţele de interese abonate la aceste afaceri în perioada guvernării portocalii. Un astfel de exemplu este licitaţia finalizată săptămâna trecută, privind asigurarea curăţeniei şi întreţinerii grupurilor sanitare existente în două parcări aflate pe raza Autostrăzii Bucureşti-Piteşti, dar şi a altor patru amplasate pe Autostrada Bucureşti-Constanţa.

Sacii menajeri, săpunul şi hârtia igienică, numărate la sânge

Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale a scos la licitaţie, în urmă cu câteva luni, serviciile de salubrizare în locurile de parcare şi în grupurile sanitare situate în şase puncte ale celor mai circulate două autostrăzi. Două dintre ele sunt situate pe Şoseaua de Centură a Municipiului Piteşti, iar restul de patru sunt amplasate între kilometrul 9+500 şi 64, pe Autostrada Soarelui, drum aflat în administrarea Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Bucureşti.

Ambele loturi au fost atribuite, prin licitaţie deschisă, în data de 10 august 2016. Caietul de sarcuni a fost achiziţionat de o singură companie care activează în domeniu. Aceasta se numeşte SC Financiar Urban SRL, cu sediul în Piteşti. Astfel, dacă CNADNR oferea un preţ maxim de 326.116 lei fără TVA pentru curăţenia în cele două parcări de pe Centura Piteştiului, firma în cauză a oferit un preţ de 319.844 de lei fără TVA, adjudecându-şi contractul. Conform caietului de sarcini referitor la acest lot, serviciile achiziţionate de CNADNR vizează asigurarea “ordinii şi curăţeniei grupurilor sanitare aferente celor două parcări de pe Autostrada A1, în program permanent, 24 de ore din 24”. Mai exact, firma în cauză va trebui să asigure funcţionarea grupurilor sanitare de aici, vidanjarea foselor septice (la cerere), colectarea permanentă a gunoaielor şi comunicarea permanentă cu administratorul autostrăzii. Contractul privind acest lot are valabilitate până la 31 decembrie 2016. În acest timp, SC Financiar Urban SRL trebuie să doteze cele două grupuri sanitare cu 868 bucăţi hârtie igienică, 186 bucăţi prosoape de hârtie, 46 de litri de săpun lichid, 80 de dezodorizante pentru WC, 31 de litri de detergent pentru spălat, 868 de pungi de gunoi de 35 de litri, 124 de saci menajeri cu capacitatea de 120 de litri şi alţi 62 de saci menajeri cu capacitatea de 240 de litri. În total, se estimează 1.488 de ore prestate pentru curăţenia şi întreţinerea acestor două parcări, dar şi un volum de 30 de metri cubi de vidanjare şi depozitare a deşeurilor.

Al doilea lot al contractului a fost atribuit în aceeaşi zi, aceleiaşi societăţi comerciale, şi a fost adjudecat pentru un preţ de 651.034 lei fără TVA, în condiţiile în care CNADNR oferea un preţ maxim de 696.559.36 lei fără TVA. Contractul expiră, şi pentru acest lot, la 21 decembrie 2016 şi vizează acelaşi tip de servicii, dar pentru patru parcări amplasate pe Autostrada A2. Aici, firma va trebui să doteze grupurile sanitare cu 1.736 de bucăţi de hârtie igienică, 372 de bucăţi de prosoape de hârtie, 93 de litri de săpun lichid, 160 de bucăţi de dezodorizante pentru toaletă, 62 de litri de detergent pentru spălat, 1.736 de pungi din plastic pentru gunoi cu capacitatea de 35 de litri, 248 de saci menajeri a câte 120 de litri şi 124 de saci menajeri cu capacitatea de 240 de litri. Pentru acest lot, autoritatea contractantă cere un volum de 2.976 de ore prestate şi un volum de 120 metri cubi de vidanjat şi depozitat.

 

A renunţat la firmă, pentru a o prelua din nou când au început contractele cu statul

Societatea SC Financiar Urban SRL, cu sediul în Piteşti, care a fost, aşadar, selectată pentru prestarea acestor servicii de către Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România, este controlată de omul de afaceri Gheorghe Văsîi, născut în judeţul Olt şi naturalizat în Argeş. Compania a fost preluată de acesta înainte de anul 2008, de la o altă persoană şi, potrivit Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, în anul 2008, a fost cesionată unui anume Constantin Niţu, din Piteşti, Gheorghă Văsîi decizând atunci să iasă din structura acţionariatului. Interesant este faptul că, în 2012, în cadrul unei adunări a asociaţilor, are loc procesul invers, în sensul că noul asociat unic, Constantin Niţă, decide să-i cesioneze toate părţile sociale ale SC Financiar Urban SRL vechiului patron, Gheorghe Văsîi, primul retrăgându-se definitiv din firmă. Tot de atunci, Văsâi este şi administratorul companiei.

La scurt timp după ce a re-preluat societatea, în 2012, când la conducerea oraşului Giurgiu se afla vestitul Lucian Iliescu, firma lui Gheorghe Văsîi a primit, prin cesionare, gestiunea serviciilor de salubrizare a municipiului. În aceeaşi perioadă, printr-o altă societate controlată de el, SC Girexim Universal Piteşti, Văsîi s-a înscris şi la licitaţia pentru operarea Gropii de gunoi de la Frăţeşti. Presa locală preciza, la vremea respectivă, că Văsîi a devenit unicul operator, pentru următorii doi ani, al serviciilor de salubrizare, iar contractul a fost prelungit succesiv prin acte adiţionale.

 

Văsîi, acuzat de DNA de complicitate la abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave

În martie 2014, DNA a finalizat rechizitoriul prin care fostul edil al Municipiului Piteşti, Tudor Pendiuc, a fost trimis în judecată pentru luare de mită şi abuz în serviciu în formă continuată, cu consecinţe deosebit de grave. În acelaşi dosar, au mai fost trimişi în faţa instanței de judecată, printre alţii, vestitul afacerist Viorel Vişoiu, implicat şi în mai multe restituiri ale ANRP, în calitate de acţionar al SC CNCD SA, SC Conarg SA, SC Conarg Real Estate SRL, pentru dare de mită, spălare de bani şi complicitate la abuz în serviciu, dar şi Gheorghe Văsîi, în calitate de reprezentant al SC Girexim Universal SA, pentru complicitate la abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave.

Potrivit rechizitoriului, SC Publitrans 2000 SA este societatea care are asigură transportul public local în Municipiul Pitești, având ca acționar unic Consiliul Local Pitești. În „strategia de dezvoltare durabilă a serviciului de transport public local de călători în Municipiul Pitești”, care răspundea unui interes public, era prevăzut ca SC Publitrans 2000 SA să înlocuiască parcul auto cu 80 de autobuze noi, achiziționate de Consiliul Local prin alocare de fonduri. “Prevalându-se de această nevoie socială, primarul Pendiuc Tudor ar fi făcut demersuri astfel încât, cu încălcarea prevederilor legale, să fie încheiat, executat și prelungit un contract de asociere în participațiune între SC Publitrans 2000 SA și societățile private CNCD SA/SC Girexim Universal SA, în folosul ultimelor două societăți”. “Sub pretextul inexistenței fondurilor publice necesare achiziționării a 80 de autobuze, primarul Pendiuc Tudor a determinat încheierea contractului de asociere în participațiune, în condițiile în care cele două firme private erau obligate să dețină autobuzele în proprietate”. Începând cu luna noiembrie 2008 și până în luna octombrie 2014, deși cunoștea împrejurarea că SC CNCD SA/SC Girexim Universal SA nu dețin în proprietate cele 80 de autobuze, cei doi funcţionari, exercitându-și în mod defectuos atribuțiile de serviciu, au solicitat Primăriei Municipiului Pitești încasarea subvenției și au semnat 70 de procese-verbale de verificare a documentației la decontul de subvenție pentru activitatea de transport public de persoane, se mai arată în rechizitoriu.

 

6,3 milioane de euro, prejudiciul reţinut de procurori

Revenind la dosarul penal al fostului primar al Piteștiului, procurorii spun că Pendiuc, în calitate de ordonator principal de credite, a dispus efectuarea de plăți ilegale către societățile acuzate în contractul cu autobuze. ”În calitate de primar și conducător al serviciilor publice locale, în perioada 2007-2014, inculpatul Pendiuc Tudor, beneficiind de ajutorul inculpaților Constantin Ion și Nechita Emilian, în conivență cu inculpații Vișoiu Valentin, Scarlat Constantin și Văsîi Gheorghe, și-a exercitat cu rea-credință atribuțiile ce îi reveneau în legătură cu încheierea, derularea și prelungirea contractului de achiziție publică de asociere în participațiune, sens în care a efectuat următoarele: - a inițiat procedura de asociere a SC Publitrans 2000 SA cu un operator privat, contrar legii și contrar cererilor formulate în repetate rânduri de consiliul de administrație al societății și fără a ține cont de concluziile studiului de fezabilitate aprobat prin hotărâre de consiliu la data de 07.03.2007; - a impus, în mod nelegal, membrilor consiliului de administrație al SC Publitrans 2000 SA să includă în caietul de sarcini condiții restrictive pentru a limita participarea operatorilor privați la licitație; - a inițiat proiectul de hotărâre privind avizarea asocierii în participațiune, invocând concluziile studiului de fezabilitate întocmit de Universitatea Pitești, în care se menționau soluții contrare celor susținute de el, cu scopul vădit de a induce în eroare membrii Consiliului Local;
- a modificat documentația de achiziție (fișa de date a asocierii, caietul de sarcini, contractul-cadru) pentru desemnarea operatorului privat, cu scopul de a atribui contractul de asociere în participațiune societăților CNCD SA/SC Girexim Universal SA; - în calitate de conducător al serviciilor publice locale, nu a pus în aplicare obligațiile din contractul de asociere în participațiune, de a reduce cota de participație la beneficii și pierderi a asocierii SC CNCD SA/SC Girexim Universal SA, practic de a desființa contractul de asociere în participațiune, ca urmare a faptului că asocierea anterior amintită nu deținea mijloacele de transport (autobuzele) cu titlu de proprietar; - a ordonat plățile prin care asocierea SC CNCD SA/SC Girexim Universal SA încasa subvenția, în condițiile în care cunoștea că această societate nu deținea autobuzele în proprietate; - a inițiat și prelungit contractul de asociere în participațiune, invocând, în mod nereal, existența unei stări de urgență, în condițiile în care fusese înștiințat cu privire la imposibilitatea prelungirii acestui contract, pe de o parte, și, pe de altă parte, cunoștea că asocierea SC CNCD SA/SC Girexim Universal SA nu deținea autobuzele în proprietate”.

Finalitatea derulării în condiții frauduloase a acestui contract a fost aceea că, în cadrul asocierii, firmele private SC CNCD SA/SC Girexim Universal SA au dobândit mijloacele de transport din veniturile realizate de asociație și au realizat și un profit substanțial, în timp ce societatea publică de transport SC Publitrans 2000 SA s-a regăsit, la finalizarea contractului, în aceeași situație, practic fără mijloace de transport. Relevant este faptul că, din subvenția încasată de la Primăria Pitești, firmele private au achitat autobuzele care le-au revenit în proprietate, ulterior. Prin această modalitate, a fost cauzat Primăriei Municipiului Pitești un prejudiciu în sumă de 28.556.450,65 lei. (peste 6,3 milioane de euro), sumă cu care instituția publică s-a constituit parte civilă în procesul penal.


Firma lui Văsîi – 19,3 milioane de euro contracte cu statul

Începând cu 2011, SC Financiar Urban SRL, firma axată pe salubrizare, controlată de Gheorghe Văsîi, a derulat, potrivit SEAP, 11 contracte finanţate din bani publici, în valoare de 19.332.098,3 euro cu tot cu TVA.

Astfel, în data de 28 ianuarie 2011, compania în cauză a fost selectată de către Spitalul Judeţean Argeş să presteze servicii de eliminare a deşeurilor şi a apelor menajere. Valoarea contractului s-a ridicat la 372.000 de lei cu TVA.

O a doua entitate publică interesată de serviciile acestei societăţi a fost Penitenciarul Colibaşi, care a încheiat cu SC Financiar Urban SRL, în data de 3 ianuarie 2013, un contract în valoare de 242.109,5 lei cu TVA, pentru asigurarea salubrizării în respectiva unitate de detenţie.

Hiodroelectrica a atribuit firmei lui Văsîi, în perioada 2 septembrie 2013 - 3 iulie 2015, două contracte în valoare de 84.478.1 lei cu TVA, pentru servicii de salubrizare la mai multe centrale şi birouri din judeţul Argeş.

Alte trei contracte, în valoare totală de 8.681.361,1 lei cu TVA, au fost primite de SC Financiar Urban SRL de la Municipiul Blaj. Cele mai grase contracte rămân însă cele încheiate cu Asociaţiile de Dezvoltare Intercomunitară Argeş şi Vaslui. Astfel, în data de 9 iunie 2016, Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară a Judeţului Vaslui a atribuit societăţii SC Financiar Urban SRL Piteşti un contract în valoare de 29.176.105,8 lei cu TVA, căreia i-a delegate prin concesiune serviciile de salubrizare. În iulie 2016, şi Asociaţia de Dezvoltare Intrercomunitară SERVSAL Argeş a încheiat cu aceeaşi firmă un contract de concesionare a serviciilor similare, urmat de un altul referitor la operarea în zona Centrului de Depozitare Curtea de Argeş, în valoare totală de 46.621.883,7 lei cu TVA.

 

Serviciile de salubrizare şi de curăţenie a parcărilor de pe autostrăzile A1 şi A2, din apropierea Municipiilor Piteşti şi Bucureşti, au fost preluate, de la CNADNR, de o societate controlată de unul dintre inculpaţii trimişi în judecată de DNA în dosarul fostului primar al Piteştiului, Tudor Pendiuc.

 

Gheorghe Văsîi, patronul firmei în cauză, este un abonat al contractelor cu statul, încă din anul 2012. El şi-a vândut firma unui apropiat, pentru ca, patru ani mai târziu, să o răscumpere de la acesta.

×