x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Baronul găinar de Dâmbovița scapă de amenda de „malpraxis” primită ca șef de județ

Baronul găinar de Dâmbovița scapă de amenda de „malpraxis” primită ca șef de județ

de Ion Alexandru    |    28 Oct 2016   •   19:05
 Baronul găinar de Dâmbovița scapă de amenda de „malpraxis” primită ca șef de județ
Sursa foto: Dragos Stoica/Intact Images

Recuperarea prejudiciilor este doar o teorie. Realitatea demonstrează că în foarte puţine cazuri recuperarea face obiectul interesului maxim al autorităţilor. Un astfel de exemplu despre cum nu se recuperează prejudiciile este cel al omului de încredere al Elenei Udrea, fostul baron de Dâmboviţa, aflat, în prezent, în executarea unei pedepse de doi ani de puşcărie pentru mită în campania electorală pentru alegerile locale din anul 2012. Însă nu despre prejudiciul reprezentând puii pe care baronul PDL i-a împărţit în campanie este vorba, ci despre o speţă civilă, în care Consiliul Judeţean Dâmboviţa s-a îndreptat împotriva lui Florin Aurelian Popescu cu o acţiune în regres, pentru a recupera de la acesta contravaloarea unei amenzi aplicate de Agenția Națională pentru Reglementare și Monitorizare a Achizițiilor Publice (ANRMAP) şi de Curtea de Conturi, ca urmare a încheierii unor contracte finanţate de la bugetul judeţului în mod ilegal. Deşi o primă instanţă a admis ca Popescu să plătească din propriul buzunar această amendă, o altă instanţă a blocat decizia şi a întors cauza pentru rejudecare.

După terminarea mandatului de preşedinte al Consiliului Judeţean Dâmboviţa al fostului PDL-ist, transferat la PMP şi, ulterior, în penitencar, Florin Aurelian Popescu, Autoritatea Naţională pentru Achiziţii Publice (fostul ANRMAP) a luat la puricat toate contractele încheiate de această instituţie. Mai exact, au fost verificate, în cooperare cu Curtea de Conturi Dâmboviţa, contractele de achiziii publice făcute de Consiliul Judeţean în perioada 2007-2012.

Consiliul Judeţean, amendat pentru licitaţii organizate cu încălcarea legii

Controalele s-au derulat pe mai multe etape şi au durat până în  cursul anului 2013. În urma lor, ANRMAP a decis să aplice mai multe amenzi, constatând nereguli grave comise în timpul derulării procedurii de acordare a unor contracte de lucrări şi de servicii atribuite de Consiliul Judeţean Dâmboviţa, sub mandatul apropiatului Elenei Udrea, Florin Aurelian Popescu. Este vorba despre nereguli constatate în  legătură cu toate actele adiţionale aferete unor proiecte finanţate de la bugetul local, cum ar fi “Hangarul de Mentenanţă Aeronave C130 Hercules de la Cazarma 546 Otopeni”, “Baza Salvamont de la Zănoaga”, “Cabana Dichiu”, “Cabana Podu' cu Florile” sau platforma Heliport.

De asemenea, au fost aplicate amenzi de peste 120.000 de lei pentru încheierea contractului de delegare a serviciului public de salubrizare, ANRMAP precizând că atribuirea acestui contract s-a făcut cu încălcarea legii privind achiziţiile publice. Mai exact, verificările au constatat că a fost introdusă o clauză în caietul de sarcini care obliga operatorii economici care s-au înscris la licitaţie să deţină 85% din utilajele de transport noi, achiziţionate de la producător cu cel mult trei luni înainte de licitaţie şi care să nu fi rulat mai mult de 1.000 de kilometri.

În legătură cu contractele atribuite de Consiliul Judeţean pentru prestarea unor lucrări pe Platoul Bucegi, investigaţia a scos la iveală faptul că toate aceste contracte au fost încheiate cu încălcarea legii, fiind însoţite de câte unul până la patru acte adiţionale fiecare. De asemenea, s-a constatat nerespectarea procedurilor referitoare la promovarea concurenţei între operatorii economici, nu s-a respectat tratamentul egal şi nu s-a aplicat principiul transparenţei.

Procesele-verbale au fost validate de instanţă

Amenzile au fost aplicate Consiliului Judeţean Dâmboviţa, ca autoritate contractantă a acestor lucrări şi servicii. După alegerile locale din 2012, Florin Aurelian Popescu a pierdut preşedinţia instituţiei, iar noua conducere a decis să atace în instanţă aceste procese-verbale de sancţionare. Astfel, la nivelul Judecătoriei Sectorului 1 Bucureşti a fost constituit, în anul 2012, un dosar având ca obiect anularea unui proces-verbal, prin  care ANRMAP a sancționat Consiliul Judeţean cu amendă în cuantum de 120.000 de lei, legat de încălcarea prevederilor legale cu ocazia derulării procedurilor de achiziţie publică de lucrări şi încredințarea contractului de execuţie aferent Hangarului de Mentenanţă Aeronave C 130 Hercules în Cazarma 546 Otopeni. Acţiunea a fost îndreptată împotriva ANRMAP şi a Ministerului Apărării Naţionale. Cauza a fost judecată, pe fond, într-un singur termen de judecată, care s-a consumat în data de 5 noiembrie 2012, când magistratul judecător a admis excepţia inadmisibilităţii cererii de chemare în judecată formulată împotriva MApN, pe care a respins-o ca inadmisibilă. Totodată, instanţa a respins cererea Consiliului Judeţean Dâmboviţa de anulare a procesului-verbal de amendă, ca neîntemeiată. Recursul s-a judecat, începând cu data de 25 ianuarie 2013, la Tribunalul Bucureşti. În 13 mai 2013, acest recurs a fost respins, ca nefondat, hotărârea rămânând una definitivă.

Tribunalul a decis ca Popescu să suporte personal plata amenzii

Având în vedere această decizie, Consiliul Judeţean Dâmboviţa a decis să aplice principiul recuperării pagubei de la persoana care a generat prejudiciul. Adică de la fostul preşedinte al instituţiei, Florin Aurelian Popescu, cel care a decis încheierea acestor contracte. În data de 27 februarie 2015, Consiliul Judeţean s-a îndrepat cu o acţiune în regres împotriva lui Popescu, a Autorităţii Naţionale pentru Achiziţii Publice (fostul ANRMAP), dar şi a Curţii de Conturi Dâmboviţa, cerând ca amenda de 120.000 de lei aplicată Consiliului să fie suportată direct de Florin Aurelian Popescu. Dosarul a fost înregistrat pe rolul Secţiei a II-a Civilă de Contencios Administrativ şi Fiscal a Tribunalului Dâmboviţa, fondul cauzei judecându-se din 3 aprilie 2015, până în 16 martie 2016.

După amânări succesive, din cauza lipsei de procedură cu Popescu sau pentru că acesta a invocat lipsa apărării, în 16 martie, instanţa a decis să admită cererea Consiliului Judeţean Dâmboviţa împotriva lui Florin Aurelian Popescu, pe care l-a obligat la plata către instituţia în cauză a sumei de 120.000 de lei, reprezentând amendă contravenţională.

Acest lucru reprezintă o raritate pe care o instanţă a aplicat-o în cazul unui fost factor de conducere al unei instituţii publice, găsindu-l, practic, responsabil de crearea prejudiciului, pe care i l-a imputat prin hotărâre judecătorească. Minunea nu a ţinut, însă, prea mult. Popescu a atacat cu recurs această decizie a Tribunalului Dâmboviţa, procesul reluându-se la Curtea de Apel Ploieşti. În data de 11 octombrie, Curtea i-a admis recursul, a casat sentinţa Tribunalului şi a retrimis cauza aceleiaşi instanţe pentru rejudecare.

În prezent, situaţia acestui proces este incertă. Asta, pentru că, la tribunal, cauza a fost suspendată în baza prevederilor articolului 413 alineat 1, punctul 1 din Codul de Procedură Civilă, care prevede faptul că instanţa poate suspenda judecata atunci când dezlegarea cauzei depinde, în tot sau în parte, de existenţa sau inexistenţa unui drept care face obiectul unei alte judecăţi. Adică exact situaţia de faţă, pentru că, în 20 mai 2015, la Tribunalul Dâmboviţa s-a înregistrat un alt dosar, în care ANRMAP a  înaintat o reviziure a acțiunii în regres în cauza privindu-l pe Florin Aurelian Popescu.

La data de 26 iunie 2016, instanţa a decis, de asemenea, să suspende procesul, până la soluţionarea definitivă a cauzei retrimise de Curtea de Apel Ploieşti către Tribunalul Dâmboviţa, în temeiul aceluiaşi articol 413, alineat 1, punctul 1 din Codul de Procedură Civilă.

Afacerea gunoaielor, un tun de 80 de milioane de euro

Una dintre afacerile amendate de ANRMAP se referă la delegarea serviciului public al deşeurilor la nivelul judeţului Dâmboviţa. “Jurnalul Naţional” a publicat, vara trecută, o anchetă în care arătam faptul că pupilul Elenei Udrea, fostul baron „găinar” de Dâmboviţa, Florin Popescu, a demarat, în anul 2010, una dintre cele mai scandaloase afaceri la nivelul judeţului din perioada în care s-a aflat la cârma instituţiei. Operaţiunea „deşeurile” reprezintă modul clasic prin care Consiliul Județean Dâmboviţa a activat, în timpul guvernării Băsescu-Udrea-Boc, ca o adevărată fabrică de făcut bani pentru clientela politică a Partidului Democrat Liberal şi a aliaţilor de guvernare. Firma Supercom SA, patronată de omul de afaceri Ilie Ciuclea, cea care a ridicat gunoiul şi maşinile parcate ilegal în Sectorul 2 al Capitalei, condus de Neculai Onţanu, a încasat, în 2010, de la Consiliul Judeţean Dâmboviţa, cu ajutorul omului de casă al Elenei Udrea, Florin Popescu, nu mai puțin de 80 de milioane de euro.

Controversata afacere a gestionării problemei gunoaielor din județul Dâmbovița a fost pusă la cale la sfârşitul lunii octombrie a anului 2009, chiar în plină campanie electorală pentru alegerile prezidenţiale şi imediat după ce Elena Udrea a preluat interimatul Ministerului Mediului. Operaţiunea a avut loc după plecarea PSD din Guvernul Emil Boc I. La vremea respectivă, Consiliul Județean a anunţat că intenţionează să cedeze, prin intermediul unui contract de delegare prin concesionare, gestiunea serviciilor publice de colectare și transport a deșeurilor menajere din județul Dâmbovița. Un singur ofertant s-a calificat pentru acest contract, respectiv firma Supercom.

Condamnat la doi ani pentru şpagă electorală constând în 60 de tone de pui grill

În luna martie, chiar în timp ce se războia în instanţă cu CJ Dâmboviţa, Florin Aurelian Popescu a fost condamnat definitiv de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la doi ani de închisoare cu executare în dosarul în care era judecat pentru că a cerut şi a primit de la administratorul Avicola Crevedia, Rami Ghaziri, peste 60 de tone de pui grill, pe care le-a distribuit alegătorilor. Alimentele au fost primite, prin folosirea influenţei sau a autorităţii, ca o persoană cu funcţie de conducere într-un partid, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite. Prin aceeaşi decizie, judecătorul a dispus confiscarea sumei de 485.500 lei de la Florin Popescu. Procurorii DNA l-au trimis în judecată, în 27 iunie 2014, pe fostul deputat Florin Popescu, pe care l-au acuzat că, în 2012, folosindu-se de funcţia de preşedinte al PDL Dâmboviţa şi vicepreşedinte al partidului, l-a determinat pe Rami Ghaziri, denunţător în cauză, să-i dea 60.992,2 kilograme de pui grill, în valoare de 485.500 lei. Ulterior, Florin Popescu a distribuit puii alegătorilor din judeţul Dâmboviţa, în campania electorală pentru alegerile locale din iunie 2012. În acea perioadă, Popescu a candidat şi el pentru obţinerea unui nou mandat în funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Dâmboviţa.

O instanţă a stabilit ca fostul baron de Dâmbovița să suporte amenzile pe care instituţia le-a primit pentru nerespectarea legii în contractarea unor servicii şi lucrări. Minunea a ţinut doar câteva luni, pentru că o altă instanţă a decis rejudecarea cauzei.

Florin Aurelian Popescu, apropiatul Elenei Udrea, a condus CJ Dâmboviţa în perioada în care PDL s-a aflat la guvernare. ANRMAP susţine că toate contractele încheiate de instituţie pentru gestionarea sectorului deşeuri, dar şi pentru cabanele din Bucegi au fost ilegale.

×