Decembrie 2015. Nici nu se uscase bine cerneala pe mandatele noilor miniştri tehnocraţi ai Guvernului Cioloş, că deja clientela fostului Partid Democrat Liberal, finanţată cu fonduri uriaşe de la bugetul de stat, prin contracte de achiziţie publică, a fost reconectată la ţeava cu bani publici.
Unul dintre campionii contractelor Guvernului Boc a primit de la Compania Naţională de Investiţii un nou bonus de 2,3 milioane de euro pentru o lucrare mai veche, pentru care încasase deja alte 2,6 milioane de euro pe vremea când Ministerul Dezvoltării Regionale era condus de Elena Udrea, iar la şefia Companiei Naţionale de Investiţii era fosta prietenă a acesteia, Ana-Maria Topoliceanu.
Este vorba despre fostul consilier local de la Turda al PDL, Gabriel Silagyi, care, prin firmele sale, a reuşit să sugă de la bugetul de stat, în perioada “portocalie”, nu mai puţin de 122 de milioane de euro şi a cărui soţie a lucrat chiar în cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale, la Direcţia Monitorizare Contracte. Firma lui Silagyi căreia Compania Naţională de Investiţii i-a atribuit, în prima lună de guvernare a Cabinetului Cioloş, un nou contract de lucrări publice se află în insolvenţă.
Guvernarea tehnocrată, instalată după tragedia de la “Colectiv” începe să semene tot mai mult cu Guvernul de tristă amintire Boc. Nu doar prin reactivarea unor personaje apropiate ale fostului regim, puse în diferite funcţii administrative, dar şi prin reactivarea clientelei politice abonate la contractele cu statul. “Jurnalul Naţional” prezintă cum a fost reconectat la contractele Companiei Naţionale de Investiţii cel mai băftos afacerist cu bani publici ai fostului PDL.
“Ţeava” prin care a curs un miliard de euro
În 2012, Guvernul Ponta a trimis Direcţiei Naţionale Anticorupţie mai multe rapoarte întocmite de Corpul de Control al premierului sau ale miniştrilor, după efectuarea unor audituri referitoare la achiziţiile publice făcute de guvernarea precedentă. Aceste rapoarte zac şi astăzi în sertarele procurorilor, deşi au trecut aproape patru ani de la acel moment.
Conform unui simplu bilanţ făcut de presă al contractelor atribuite de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, fie direct, fie prin structurile subordonate - Compania Naţională de Investiţii (CNI), Agenţia Naţională pentru Locuinţe (ANL) sau Inspectoratul de Stat în Construţii (ISC) -, reiese că peste un miliard de euro din fondurile acestor instituţii s-a scurs, în perioada decembrie 2009 – aprilie 2012, în conturile firmelor apropiate fostului Partid Democrat Liberal şi ale colegilor acestuia din Cabinetul Boc, UNPR şi UDMR. Până în acest moment, DNA nu dă semne vizibile că ar fi interesată de aceste aspecte.
Compania Naţională de Investiţii, instituţie aflată în subordinea Ministerului Dezvoltării Regionale, este pe primul loc în acest top al contractelor direcţionate preferenţial către firmele de partid, cu 700 de milioane de euro atribuite, sub forma unor contracte de lucrări pentru construcţia de drumuri, a sălilor de sport şi bazinelor de înot în comune şi sate sau pentru realizarea de terenuri de fotbal, unele dintre ele în pantă. Aceste afaceri au fost întrerupte, odată cu înlăturarea succesivă de la Palatul Victoria a guvernelor Boc şi Ungureanu.
Fără licitaţie, atribuit la urgenţă
Iată însă că, odată cu preluarea guvernării de către tehnocraţii lui Dacian Cioloş, se revine la vechile metehne şi la vechii clienţi ai contractelor. Astfel, în data de 17 decembrie 2015, CNI, aflată în subordinea Ministerului Dezvoltării Regionale condus de vicepremierul tehnocrat Vasile Dâncu, a considerat de cuviinţă să îl readucă pe afaceristul clujean Gabriel Silagyi la masa bucatelor.
CNI a atribuit, la o lună şi jumătate de la instalarea noului ministru, un contract în valoare de 10.383.980,2 lei cu TVA (2.360.000 de euro), pentru servicii de proiectare şi lucrări suplimentare la Complexul Sportiv de Nataţie din Otopeni, judeţul Ilfov. Este vorba despre contractarea unor servicii de proiectare “necesare actualizării studiului de fezabilitate şi a proiectului tehnic”, dar şi de realizarea unor lucrări suplimentare. Autoritatea contractantă nu a organizat nicio licitaţie, ci a atribuit contractul prin negociere directă, invocând ca justificare “o situaţie de urgenţă extremă, survenită în urma unor evenimente care nu puteau fi prevăzute”.
Ca atare, la negocierea cu pricina a participat un singur ofertant, societatea MBS Group SRL Cluj, patronată de afaceristul Gabriel Silagyi, fost consilier PDL de Turda. Firma sa este liderul asocierii din care mai fac pate alte două companii, alături de care Silagyi a fost, ani de zile, abonat la contractele cu statul. Este vorba despre SC Arcadia Engineering SRL şi SC SSD Sport System Development SRL.
Lucrările atribuite în 17 decembrie vizează acelaşi obiectiv de investiţii scos la licitaţie, în noiembrie 2009, de CNI, pe vremea când autoritatea contractantă era condusă de Ana-Maria Topoliceanu (actualmente inculpată în dosarul Gala Bute), iar la conducerea Ministerului Dezvoltării Regionale se afla “doamna regimului”, Elena Udrea.
În mandatul Elenei Udrea, CNI a atribuit compaiei MBS Grup SRL Cluj un contract în valoare de 11.950.000 de lei cu TVA inclus pentru elaborarea documentaţiei tehnico-economice şi execuţia lucrărilor de construcţie a Complexului Sportiv de Nataţie din Otopeni.
Ce pilă avea Silagyi în Ministerul Dezvoltării?
Relaţia lui Gabriel Silagyi cu Ministerul Dezvoltării Regionale şi cu Compania Naţională de Investiţii a demarat când în fruntea ministerului se afla UDMR-istul Laszlo Borbely, continuând, însă, şi în timpul mandatului lui Vasile Blaga, actualul co-preşedinte al PNL. În data de 26 aprilie 2008, Primăria Municipiului Braşov, condusă de democrat-liberalul Gheorghe Scripcaru (cu probleme penale serioase, în prezent), scoate la licitaţie două contracte referitoare la proiectarea, întocmirea documentaţiei şi execuţia unui patinoar artificial în cartierul Tractorul, din Braşov. Ambele contracte au fost adjudecate de către SC MBS Group SRL, la o valoare de 26,66 milioane de lei cu TVA, respectiv 30,12 milioane de lei cu TVA.
Un an mai târziu, mai exact în data de 9 iulie 2009, CNI, aflată în subordinea Ministerului Dezvoltării Regionale, condus, la acea dată, de Vasile Blaga, anunţă preluarea structurii patinoarului de la Primăria Braşov şi, prin negociere directă, atribuie aceleiaşi firme încă un contract în valoare de 41,63 milioane de lei cu TVA.
După câştigarea alegerilor prezidenţiale din 2009 de către Traian Băsescu şi după preluarea Ministerului Dezvoltării Regionale de către protejata acestuia, Elena Udrea, soţia lui Gabriel Silagyi, Natalia Valeria Silagyi, se angajează în noul Minister al Dezvoltării Regionale şi Turismului, pe funcţia de expert evaluare-examinare contracte. Natalia a activat în minister în perioada 2010 – mai 2012, când Guvernul PDL a fost dat jos, prin moţiunea de cenzură iniţiată de USL.
Din ultima declaraţie de avere a soţiei consilierului afacerist, aflăm că Natalia Valeria Silagyi a deţinut, în perioada 2011-2012, funcţia de consilier pe probleme de evaluare-examinare în cadrul Direcţiei Monitorizare Proiecte a MDRT. În această perioadă, firma soţului, MBS Group SRL, derula cu Compania Naţională de Investiţii contracte totale, porivit declaraţiei de interese depuse în anul 2011 de către consilierul local de la Turda, în valoare de 116,86 milioane de lei cu TVA (21,21 milioane de euro), contractate cu un an înainte.
122 de milioane de euro de la vistieria publică
Anul trecut, “Jurnalul Naţional” a dezvăluit, în premieră, dimensiunea contractelor cu statul pe care firmele lui Gabriel Silagyi le-a încasat în perioada guvernării Boc-Udrea-Băsescu. Bilanţul este unul cu adevărat înspăimântător: 122 de milioane de euro cu tot cu TVA. Printre autorităţile publice care au aruncat, efectiv, cu milioane de euro înspre fostul consilier PDL de Turda s-a numărat Primăria Municipiului Cluj-Napoca, sub conducerea penalului Sorin Apostu, care a atribuit, în 2010 şi 2011, către MBS Grup SRL două contracte în valoare de 2,3 milioane de lei cu TVA, pentru furnizarea unor echipamente de joacă, piese de schimb aferente fitness-ului în aer liber şi alte dotări în locurile amenajate în acest sens din oraş şi pentru furnizarea unui pachet skateboard pentru amenajarea de skate-parcuri în oraş.
Însă cele mai grase contracte în această zonă au fost acordate firmei lui Silagyi de către Consiliul Judeţean Cluj. Este vorba despre patru contracte, parafate în perioada 2009-2011, vizând modernizarea infrastructurii de acces în zona turistică Răchiţele – Prislop – IC Ponor, la care MBS Group SRL a participat şi a încasat, potrivit anunţurilor de atribuire, suma totală de 64.402.893,36 lei cu TVA, adică 16,1 milioane de euro.
A plouat torenţial cu milioane
Au urmat alte zeci de milioane de euro pentru alte firme. Atât prin intermediul MBS Group SRL, cât şi al altei societăţi, Vest Sport SRL, precum şi, într-un caz al companiei de apă din Timişoara, alături de asociatul Arcadia Engineering SRL Bucureşti, afacerile lui Gabriel Silagyi cu statul au prosperat. Iată exemplele:
· Consiliul Judeţean Bihor – şase contracte (directe sau acte adiţionale), încheiate în perioada 2010-2014, în parteneriat cu Nemzetkozi Betomet KFT Budapesta şi Alfarom Satu Mare, care au vizat lucrări de amenajare şi reabilitare a Drumului Judeţean 763 Sudrigiu – Pietroasa – Cabana Padiş. Valoarea totală cu TVA – 82.205.160,32 lei (20.476.991 euro).
· Municipiul Oradea – două contracte parafate în ianuarie şi august 2010, vizând lucrări de amenajare, extindere şi modernizare a Grădinii Zoologice, pentru care MBS Group a încasat 15.069.496,32 lei cu TVA (3.767.374 euro).
· Clubul Sportiv Olimpia Bucureşti a încheiat cu MBS Group, în noiembrie 2009 şi mai 2012, două contracte pentru proiectarea şi executarea lucrărilor de închidere, reabilitare şi modernizare a bazinului de polo. Valoarea celor două contracte, cu TVA, s-a ridicat la 13.441.184 lei (3.767.374 euro).
· SC Aquatim SA Timişoara, societatea care administrează reţeaua de alimentare cu apă a oraşului, a atribuit, la data de 17 septembrie 2009, firmei MBS Group SRL, în asociere cu Arcadia Engineering SRL, un contract în valoare de 27.943.021 lei cu TVA (6.209.560 euro), pentru realizarea unei trepte de înlăturare a nămolului la Staţia de Epurare Timişoara.
· Comuna Crângurile, judeţul Dâmboviţa, a contractat, la data de 11 februarie 2012, lucrări de proiectare a sitului poluat istoric. Contractul, în valoare de 37.913.128 lei cu TVA (8.425.139 euro), a fost atribuit asociaţiei compuse din MBS Group, Uny-Recycling, Porr Umwelttechnic GmbH şi Sercar SA.
· E-ON Gaz Distribuţie – contracte pentru construcţia centrelor de relaţii cu clienţii din Cluj-Napoca, Timişoara, Arad, Turda, Reşiţa şi Alba. MBS Group a încasat, în total, aproximativ 252.000 de euro.
Noua legislaţie îi permite insolventului Silagyi să participe la licitaţii
Ultimul contract, parafat de MBS Grup SRL cu Compania Naţională de Investiţii, în decembrie 2015, a avut loc în condiţiile în care prestatorul se afla în procedura insolvenţei. La data de 6 decembrie 2013, Tribunalul Comercial Cluj a hotărât deschiderea procedurii generale a insolvenţei împotriva firmei lui Silagyi.
În notificarea comunicată de către administratorul judiciar numit de instanţă, „Phoenix Omega” IPURL, depusă în vederea deschiderii procedurii de insolvenţă, reprezentanţii MBS Goup SRL au arătat că societatea nu mai poate face faţă obligaţiilor sale comerciale, doreşte menţinerea dreptului său de administrare și intenţionează să propună un plan de reorganizare.
La finalul anului 2012, societatea înregistra datorii totale de 35.854.474 lei. Legea veche a insolvenţei, nr. 85/2006, deşi nu interzice expresis verbis unei firme aflate în insolvenţă să participe la licitaţiile publice organizate de stat, impunea acestor companii să completeze un formular din care să reiasă că nu au datorii către bugetul de stat.
În lipsa acestui formular sau, în situaţia în care erau identificate debite către stat, agentul economic în cauză putea fi eliminat din procedura de licitaţie. În 2014, a apărut o nouă lege, care la articolul 77, alineat 6, prevede faptul că “debitorul aflat în procedura insolvenţei nu poate fi împiedicat să participe la licitaţii publice pentru motivul deschiderii procedurii”.