x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete De la tehnocrat la Tehnoinstal – 200.000 de euro, fără licitație. Meseriașii preferați ai Ministerului Culturii

De la tehnocrat la Tehnoinstal – 200.000 de euro, fără licitație. Meseriașii preferați ai Ministerului Culturii

de Ion Alexandru    |    12 Mai 2016   •   17:03
De la tehnocrat la Tehnoinstal – 200.000 de euro, fără licitație. Meseriașii preferați ai Ministerului Culturii
Sursa foto: RADU TUTA / AGERPRES FOTO

Dezvăluirile privind seria contractelor bizare atribuite de Ministerul Culturii, pe ultima sută de metri a mandatului tehnocratului Vlad Alexandrescu, continuă. “Jurnalul Naţional” arăta, săptămâna trecută, faptul că, în 22 aprilie, ministerul a încheiat cu o societate executată silit de ANAF un contract de 230.000 de euro pentru paza sediului instituţiei. Ei, bine, acelaşi minister a decis, în Joia Mare, cu doar trei zile înainte de demisia condiționată a lui Vlad Alexandrescu, să mai încheie o afacere de acelaşi tip. De această dată este vorba despre contractarea, fără organizarea unei licitaţii, a unor servicii de monitorizare a sistemelor de alarmă pentru același sediu central al Ministerului Culturii. Încă 200.000 de euro se vor scurge, astfel, din conturile Culturii în cele ale unei firme ce nu se află la prima afacere de acest gen cu instituţia în cauză.

 

Paza cu agenţi nu pare a fi suficientă la Ministerul Culturii, astfel încât, cu trei zile înainte ca Vlad Alexandrescu să-i predea mandatul fostei şefe a ICR New York, de pe vremea când instituția era condusă de intelectualul lui Băsescu, Horia Roman Patapievici, s-a asigurat că sediul din Bulevardul Unirii este şi monitorizat cum se cuvine.

Astfel, în 28 aprilie 2016, Ministerul Culturii a contractat, prin negociere directă, asemenea tuturor contractelor pe bani publici încheiate de această instituţie în ultimii ani, servicii de monitorizare a sistemelor de alarmă aferente dispeceratului. În nota de fundamentare a acestei achiziţii se menţionează că este vorba despre servicii de investigare şi siguranţă, cu excepţia serviciilor de transport cu vehicule blindate. Negocierea s-a purtat cu un singur agent economic ofertant. Este vorba despre SC Tehnoinstal SRL, cu sediul în sectorul 4 al Capitalei, iar contractul, cu o valabilitate de 12 luni de la parafarea lui, se ridică la suma de 911.755,14 lei cu tot cu TVA, adică 207.217,1 euro. Această cheltuială vine la o săptămână după ce ministerul, condus de acelaşi tehnocrat Vlad Alexandrescu, contractase servicii de pază a sediului în valoare de 230.000 de euro.

 

Vlad Alexandrescu nu i-a predat Corinei Şuteu doar mandatul de minstru al Culturii, ci şi o clădire păzită şi monitorizată la sânge, pe o jumătate de milion de euro. El nu a părăsit ministerul înainte ca aceste afaceri să fie perfectate

 

Cine sunt acţionarii şi cu ce se ocupă societatea

Firma care a câştigat, înainte de instalarea noului ministru Corina Şuteu, contractul privind monitorizarea sistemelor de alarmă ale Ministerului Culturii, SC Tehnoinstal SRL, a luat fiinţă în anul 2002, fiind fondată de trei asociaţi persoane fizice. Este vorba despre bucureştenii Ilie Marinescu şi Eugeniu Cezarian Deaconu, dar şi de Eduard Socaci, domiciliat în Slănic Moldova, judeţul Bacău. La momentul înfiinţării, compania avea ca obiect principal de activitate lucrările de instalaţii şi de izolaţii. În anul 2008, asociaţii decid să schimbe domeniul de activitate în lucrări de instalaţii electrice şi tehnico-sanitare, precum şi alte lucrări de construcţii, iar în anul 2014, societatea capătă un nou domeniu de activitate, şi anume acela al fabricării aparatelor de distribuţie şi control al electricităţii.

Ultima notificare de la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului referitoare la SC Tehnoinstal SRL Bucureşti a avut loc în data de 15 martie 2016, când, sub aceeaşi structură a acţionariatului, se completează din nou obiectul de activitate al firmei cu cercetarea-dezvoltarea în alte ştiinţe naturale şi de inginerie.

În ceea ce-i priveşte pe doi dintre acţionarii SC Tehnoinstal SRL Bucureşti - Eugeniu Cezarin Deaconu şi Ilie Marinescu, aceştia mai deţin, împreună, societatea de pază şi protecţie SC Mocropower SRL. SC Tehnoinstal SRL deţine, la rândul ei, părţi sociale în cadrul companiei SC PLT Engineering România SRL, înfiinţată, în anul 2012, la Cluj-Napoca.

 

Alte contracte pentru Biblioteca Naţională

Aşa cum am precizat, SC Tehnoinstal SRL nu se află la primul contract cu Ministerul Culturii, însă se află la primul care vizează monitorizarea sediului central al instituției. Potrivit SEAP, prima afacere încheiată de firma în cauză cu instituţia guvernamentală a fost parafată în data de 13 mai 2013, când Ministerul Culturii a contractat, de asemenea prin negociere directă, achiziţia unor servicii de investigare şi monitorizare a sistemului de alarmă aferent ansamblului de clădiri constituind Biblioteca Naţională a României. Singurul participant la această negociere a fost aceeaşi societate SC Tehnoinstal SRL, care, la momentul respectiv, a încasat un contract în valoare de 632.400 de lei cu TVA inclus, adică 140.533,3 euro.

Un an mai târziu, mai exact în data de 1 aprilie 2014, Ministerul Culturii a organizat o licitaţie deschisă pentru încheierea unui nou contract de servicii de monitorizare a sistemului de alarmă instalat în incinta ansamblului de clădiri al Bibliotecii Naţionale a României. Autoritatea contractantă a cerut, atunci, în caietul de sarcini “o bună reacţie de intervenţie, atunci când este cazul”, prestatorul care urma să fie declarat câştigător al licitaţiei trebuind să “desfăşoare activităţi permanente, periodice şi ocazionale, specifice activităţii de monitorizare a echipamentelor de dispecerare şi a sistemelor de monitorizare”.

Deşi s-a organizat, de această dată, o licitaţie, a participat tot un singur ofertant, adică aceeaşi firmă SC Tehnoinstal SRL Bucureşti, care a depus singura ofertă admisibilă. Cu acest prilej, societatea în cauză a mai încasat un contract în valoare de 682.134,5 lei cu tot cu TVA, adică 151.585,4 euro.

 

Contractele atribuite direct sau licitațiile cu un singur ofertant par a fi o practică la Ministerul Culturii.

 

Şi Fiscul tehnocrat a apelat la serviciile SC Tehnoinstal SRL

Ministerul Culturii nu este singura instituție guvernamentală care a apelat, de-a lungul timpului, la serviciile firmei SC Tehnoinstal SRL Bucureşti. Chiar Guvernul tehnocrat, proaspăt instalat la sfârşitul anului trecut, a încheiat cu societatea în cauză o afacere similară. De această dată este vorba despre Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), din subordinea Ministerului Finanţelor Publice, condus de Anga Dragu Paliu, dar sub coordonarea controversatului Gabriel Biriş, care a organizat, în data de 10 decembrie 2015, o licitaţie publică, în vederea contractării unor servicii de întreţinere corectivă, preventivă, reparare şi asistenţă tehnică pentru infrastructura fizică-suport aferentă spaţiilor tehnice de nivel central şi a spaţiilor unde îşi desfăşoară activitatea Unitatea de Imprimerie Rapidă din Râmnicu Vâlcea şi Direcţia Regională Antifraudă Fiscală nr. 2 din Constanţa.

Ca şi în cazul Ministerului Culturii, la licitaţia deschisă organizată de ANAF s-a înscris un singur agent economic, în speţă SC Tehnoinstal SRL Bucureşti. Oferta depusă de aceasta a fost declarată câştigătoare, fiindu-i atribuit un contract în valoare de 1.012.046,5 lei cu TVA inclus, adică 230.016,6 euro.

 

Licitând singur, instalatorul preferat al Culturii s-a ales cu un contract și de la ANAF, în valoare de un milion de lei.

 

În 2011, prin negociere directă, SC Tehnoinstal SRL Bucureşti a încheiat cu Consiliul Judeţean Gorj un contract în valoare de 90.000 de euro cu TVA pentru execuţia unor lucrări suplimentare având ca obiect realizarea unor lucrări în cadrul proiectului “Energie solară, o alternativă pentru viitor”, prin completarea sistemului clasic de producere a apei calde de consum cu introducerea necesităţii utilizării energiei solare, eoliene şi geotermale, pentru îmbunătăţirea calităţii aerului, a apei şi a solului la Spitalul de Pneumoftiziologie Dobrița şi la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgu Jiu.

 

Păziţi de o firmă executată silit de ANAF

Săptămâna treecută, “Jurnalul Naţional” a dezvăluit faptul că Ministerul Culturii este păzit mai ceva ca o fortăreaţă, având în vedere sumele cheltuite de instituţia condusă de demisionarul nehotărât Vlad Alexandrescu. Peste 200.000 de euro a alocat, în ultima săptămână a lunii trecute, Ministerul Culturii pentru paza propriului sediu din Bulevardul Unirii. Suma acoperă serviciile achiziţionate doar pentru o perioadă de 12 luni, urmând ca acest contract să fie reînnoit. Evident, direcţia de achiziţii a Ministerului Culturii nu a organizat vreo licitaţie, ci a negociat direct cu mai multe firme de profil, după care a ales-o pe cea care “a oferit preţul cel mai scăzut”.

Astfel, în data de 22 aprilie 2016, Ministerul Culturii, condus de Vlad Alexandrescu, decide să atribuie companiei de pază şi protecţie SC VOG Sistem Guard SRL Bucureşti un contract în valoare de 1.107.036 lei cu TVA, adică peste 230.000 de euro. Potrivit anunţului de atribuire publicat pe SEAP, autoritatea contractantă a organizat o negociere directă cu şapte societăţi comerciale de profil, ale căror oferte au fost declarate, iniţial, admisibile, pentru furnizarea de servicii de pază, servicii de investigare şi de siguranţă, cu excepţia serviciilor de transport cu vehicule blindate, care urmează să fie prestate până în luna aprilie a anului viitor, la sediul central al instituţiei.

Nu este pentru prima dată când societatea VOG Sistem Guard SRL Bucureşti, cu sediul într-un apartament din sectorul 6 al Capitalei, prestează astfel de servicii pentru Ministerul Culturii. Anul trecut, mai exact în data de 30 aprilie 2015, aceleiaşi societăţi i-a fost atribuit, de asemenea, prin încredințare directă, un prim contract similar, în valoare de 1.009.703,2 lei cu TVA inclus, adică aproximativ 230.000 de euro. Contractul viza paza aceluiaşi obiectiv şi a fost încheiat, de asemenea, prin negociere directă, pentru o perioadă de 12 luni.

Tot ziarul nostru a dezvăluit şi faptul că, deşi a încasat de la Ministerul Culturii peste un milion de lei în anul 2015, compania VOG Sistem Guard SRL este datoare la bugetul de stat cu peste 130.000 de lei, împotriva firmei, ANAF declanşând procedura executării silite. Mai mult, potrivit unei notificări a Direcţiei Generale a Finanţelor Publice a Municipiului Bucureşti, SC VOG Sistem Guard SRL figurează, începând cu jumătatea lunii ianuarie a anului curent, pe lista societăţilor comerciale administrate de către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală. În această calitate, la sfârşitul lunii aprilie, Ministerul Culturii a decis să atribuie acestei societăți comerciale un contract de peste 230.000 de euro.

 

Potrivit portalului ANAF, SC VOG Sistem Guard figurează cu restanţe de 51.168 de lei către bugetul de stat, 1.822 de lei restanțe la Bugetul asigurărilor fondului de şomaj, 18.687 lei restanţe către bugetul asigurărilor sociale de sănătate şi 59.431 lei datorie la bugetul asigurărilor sociale de stat.

×