Protagoniştii scandalului referitor la livrarea, către Inspectoratul General al Poliţiei Române, în anul 2007, a unor autoturisme Dacia Logan, la preţuri ce au ajuns şi la 70.000 de euro per bucată, au primit, în urmă cu puţin timp, un contract de aproximativ 100.000 de euro de la Secretariatul General al Guvernului. Afacerea a fost perfectată chiar în zilele extrem de agitate de după tragedia de la Clubul Colectiv. Ager Business Tech SA, companie din care face parte şi vestita SC Ager Leasing IFN SA, din Giurgiu, a livrat Guvernului României aproximativ 50 de imprimante. Aceeaşi firmă face parte din lotul restrâns de companii de profil care activează pe piaţa IT din România şi care, alături de firma lui Claudiu Florică, Dim Soft Net, a livrat către autorităţile statului licenţe software Microsoft. Grupul Ager este controlat de familia omului de afaceri Bogdan Savin, În 2008, scandalul în care a fost implicată Ager Leasing IFN SA a condus la destituirea şefului Poliţiei Române, care a autorizat încheierea contractului de achiziţii pentru Loganurile de lux.
Ager Leasing nu a mai beneficiat de contracte cu statul, în urma scandalului din urmă cu opt ani. Însă afacerile familiei Savin pe bani publici au continuat nestingherite, culminând cu cea perfectată după tragedia de la Clubul Colectiv, când însuşi Guvernul României a devenit clientul firmelor acestui grup.
Imprimante de 100 de mii de euro
Secretariatul General al Guvernului a anunţat anul trecut că doreşte să achiziţioneze tehnică IT de birou pentru sediul din Piaţa Victoriei. În acest sens, instituţia a organizat, în data de 6 noiembrie 2015, o licitaţie deschisă. Deşi anunţul de participare fusese publicat pe SEAP, singurul ofertant care a achiziţionat caietul de sarcini şi care s-a înscris la procedura organizată de Secretariatul Geeral al Guvernului a fost compania Ager Business Tech SA, cu sediul în Sectorul 4 al Capitalei.
Din documentaţia care a stat la baza acestei licitaţii aflăm că Secretariatul General al Guvernului a pus la bătaie, pentru acest proiect, aproximativ 100.000 de euro. Mai exact, valoarea finală a contractului a fost de 433.494,08 lei cu TVA inclus. De aceşti bani, potrivit caietului de sarcini, autoritatea contractantă a achiziţionat de la Ager Business Tech SA 41 de imprimante de birou multifuncţionale alb-negru, două imprimante multifuncţionale alb-negru, opt imprimante multifuncţionale color de birou şi încă o imprimantă multifuncţională color, toate cu acces la reţeaua de calculatoare a Secretariatului General al Guvernului.
Nu este pentru prima dată când această societate primeşte bani de la instituţii din subordinea Guvernului României. Din 2008 şi până la sfârşitul anului trecut, SC Ager Business Tech SA a primit aproximativ 100 de contracte cu statul.
Idee în textul de mai sus:
Unul dintre cele mai bănoase proiecte pe care această societate a pus mâna este cel parafat în 22 iunie 2015, încheiat cu Ministerul Administraţiei şi Internelor condus de Gabriel Oprea. Atunci, MAI a încheiat un accord-cadru cu trei firme – Romsys SRL, Romanian Soft Company SRL şi Ager Business Tech SA, pentru achiziţia de servicii antivirus şi anti-malware necesare atât centralei ministerului, cât şi unităţilor subordonate acestuia. Valoarea totală a acestui contract s-a ridicat la 51,2 milioane de lei cu tot cu TVA, adică 11,8 milioane de euro.
Reţea de companii care au sponsorizat campania lui Băsescu
Ager Business Tech SA Bucureşti este una dintre firmele care au prins mai multe contracte de furnizare software Microsoft către statul roman. Firmele din grupul Ager au livrat licențe Microsoft către Nuclearelectrica, ASE București, Societatea Română de Televiziune. Contracte similare au fost derulate şi cu Ministerul Educaţiei, cu Ministerul Finanţelor Publice, Senatul României şi multe alte instituţii.
Potrivit Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, în 2011, când a avut loc ultima notificare a acestei firme, Ager Business Tech SA îi avea ca acţionari pe Bogdan Mihail Savin, Daniel Octavian Savin, Ionela Dana Savin, Zoe Lelia Savin, Anca Măriuca Savin şi societatea Vital Management SRL. Personal, sau prin intermediul rudelor sale, Bogdan Savin controlează o reţea impresionantă de firme. Prima societate şi cea mai notorie este Ager Leasing IFN SA Giurgiu, însă, din grup, mai fac parte Ager Investment SRL Giurgiu, Ager Business Management SRL Giurgiu sau SC Jad Investment SRL Bucureşti.
Asociatul persoană juridică al SC Ager Business Tech SA, Vital Management SRL, deţine acţiuni în cadrul companiei DEASIG – Consultant, Asistent şi Broker de Asigurare SRL, în timp ce SC Jad Investment SRL Bucureşti controlează tot capitalul social al companiei SC G.M.P. Developent & Consulting SRL (simplă coincidenţă de nume cu firmele din grupul patronat de Felix Tătaru).
Grupul Ager s-a aflat inclusiv pe lista societăţilor care au sponsorizat campania prezidențială a lui Traian Băsescu pentru al doilea mandat de la Cotroceni.
Idee în textul de mai sus
În spatele afacerilor lui Bogdan Savin se află și trei offshore-uri: Semper Continental LLC (Delaware), Fabius International LLC (Delaware) și Burren’s Action PLC (Republica Dominicană), înființate de Laszlo Kiss, arestat în Dosarul PSV, alături de Liviu Luca și SOV pentru devalizarea PetromService.
CASETA 1 plus foto chestorul Nicolae Berechet
Scandalul ce a condus la demisia şefului IGPR
În luna octombrie a anului 2008, ministrul de atunci al Internelor, Cristian David, a dispus efectuarea unui control administrativ cu privire la achiziţia de către IGPR a unui număr de 6.000 de autoturisme dotate cu tehnică specială de la societatea Ager Leasing IFN SA, aparţinând omului de afaceri giurgiuvean Mihail Bogdan Savin. Contractul, în valoare de 70 de milioane de euro, a fost semnat în 2006, dar a început să fie derulat efectiv în prima parte a anului 2008. Atunci, autorităţile vorbeau despre un prejudiciu cauzat de acest contract adus statului în valoare de 10 milioane de euro. Spre exemplu, un autoturism marca Logan, care, pe piaţa liberă, nu costa mai mult de 10.000 de euro, a fost achiziţionat de Poliţia Română cu 48.000 de euro. Au fost însă şi autoturisme Logan achiziţionate la preţul de 70.000 de euro per bucată, adică la o valoare cuprinsă între şapte şi zece ori mai mare decât preţul pieţei, La vremea respectivă, Ministerul de Interne a cerut suspendarea contractului, iar documentele care au stat la baza achiziţiei au fost trimise Direcţiei Naţionale Anticorupţie.
Ca urmare a acestui scandal, Gheorghe Popa, care conducea Poliţia Română în momentul parafării afacerii, şi-a pierdut funcţia. Mai mult, în nota de control se specifica faptul că printre responsabilii direcţi pentru încheierea acestui contract s-au numărat chestorul Nicolae Berechet (fost secretar general al Ministerului de Interne) şi comisarul-şef Ion Peligrad, director al Direcţiei Logistice din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române. Conform anchetei interne, Peligrad s-ar fi ocupat în mod special de notele de fundamentare şi de criteriile pe care trebuia să le îndeplinească firma ce urma să fie aleasă să achiziţioneze şi să perfecţioneze maşinile Poliţiei. Peligrad a lucrat în Ministerul Internelor şi Reformei Administrative ca specialist în achiziţii încă din anul 1995, iar în 2003 a fost consilier al secretarului de stat pentru logistică şi director responsabil cu patrimoniul ministerului. În 1993 era tehnician la baza de reparaţii a acestei instituţii.
Cifră: 10 milioane de euro pare să fie prejudiciul cauzat de contractul pentru achiziţia Loganurilor pentru Poliţie
CASETA 2 plus foto şefului poliţiei, chestor Gheorghe Popa
Preţuri aberante, “înghiţite” fără întrebări sau alte clarificări
Odată cu rezilierea acestui contract, au apărut şi amănuntele scandaloase ale afacerii. Primul cap de acuzare desprins din raportul Corpului de Control al Ministerului de Interne, referitor la atribuirea de către Poliţia Română a contractului de achiziţie de autospeciale în favoarea SC Ager Leasing IFN SA, făcea referire la nerespectarea prevederilor OUG 344/2006 si HG 925/2006. Firma care şi-a adjudecat cele 32 de loturi ale contractului-cadru nu a fost obligată, potrivit raportului, să-şi asume înlocuirea autospecialelor avariate fără costuri suplimentare. Mai mult, ancheta internă a scos la iveală faptul că membrii Comisiei de Evaluare a IGPR nu a cerut clarificări societăţii Ager Leasing pentru justificarea preţurilor ofertate, acest lucru conducând la adjudecarea unor echipamente la preţuri excesiv de ridicate. Totodată, raportul arăta că oferta financiară a fost prezentată fără a fi detaliate componentele, fapt ce impunea Comisiei de Evaluare să declare această oferta ca neconformă, situaţie care ar fi condus la anularea procedurii de atribuire a acestor contracte. Pe data de 29 februarie 2008, IGPR, prin semnătura şefului poliţiei, chestor Gheorghe Popa, a aprobat raportul procedurii de atribuire, raport prin care comisia de evaluare a desemnat drept câştigătoare a licitaţiei firma Ager Leasing pentru 28 de loturi. În concluziile raportului se apreciază că semnarea contractelor cu Ager Leasing s-a aflat în contradicţie totală cu solicitarea făcută de către conducerea Ministerului Internelor şi Reformei Administrative, care a atenţionat conducerea IGPR în mai multe rânduri să analizeze cu maximă atenţie ofertele, întrucât existau discrepanţe majore între preţul maşinilor şi valoarea echipamentelor şi dotarilor suplimentare.
Idee în caseta de mai sus
Ca o concluzie generală, raportul Corpului de Control din MIRA aprecia că atribuirea acestor contracte s-a făcut cu încălcarea legii, în folosul societăţii Ager Leasing. Propunerea anchetatorilor MIRA a fost aceea ca IGPR să ia de îndată toate măsurile legale în vederea suspendării efectelor contractelor încheiate cu Ager Leasing, iar raportul de control şi materialul probator să fie înaintate la DNA.
Poliţistul care s-a ocupat de contract, avansat de Ioan Rus şi decorat de Klaus Iohannis
“Jurnalul Naţional” a dezvăuit, la mijlocul anului trecut, faptul că, imediat după preluarea, în 2012, a mandatului de ministru de Interne de către Ioan Rus, acesta a emis un ordin prin care l-a numit la conducerea Direcţiei de Logistică din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române pe comisarul-şef Ion Peligrad. Adică exact pe ofiţerul menţionat de către Corpul de Control al Ministrului Internelor, în toamna lui 2008, în afacerea achiziţiilor de autoturisme Logan, făcute de Poliţia Română. De altfel, tot prin decizia lui Ioan Rus din 2012, adjunct al Direcţiei de Logistică din IGPR a fost numit Marius Dragnea, ofiţerul care s-a ocupat personal de licitaţia în urma căreia societatea giurgiuveană Ager Leasing INF a livrat instituţiei autoutilitare la preţuri de maşini de lux.
Ascensiunea ofiţerului Ion Peligrad la conducerea structurilor Ministerului de Interne a cunoscut apogeul în luna septembrie a anului 2012, când, de la Direcţia Logistică a Poliţiei Române, a fost propulsat în funcţia de director general al Direcţiei Generale Logistică a Ministerului Administraţiei şi Internelor. La început, ca împuternicit la comanda Direcţiei, iar, începând cu luna iulie a anului 2013, numit prin ordin al ministrului de resort în această funcţie. În luna mai a anului 2014, prin ordin al ministrului Gabriel Oprea, Ion Peligrad a schimbat arma Poliţiei pe cea a Jandarmeriei, schimbând, totodată, şi gradul profesional de comisar-şef cu cel militar de colonel. Din data de 7 mai 2014, el a devenit noul director adjunct al Inspectorului General al Jandarmeriei Române. La începutul lui 2015, preşedintele României, Klaus Werner Iohannis, a găsit de cuviinţă să-l decoreze pe colonelul Ion Peligrad cu Ordinul “Bărbăţie şi Credinţă” în grad de Comandor, cu însemn pentru militari.