Marius Raul Bostan este noul ministru al Comunicaţiilor, un om de afaceri care a îmbinat, în ultimii nouă ani, business-ul privat cu cel de la stat. A activat ca funcţionar guvernamental, în perioada guvernării CDR şi în prima parte a Guvernului Năstase, după care a intrat serios în afaceri din domeniul marketingului, consultanţei şi al pieţei de IT. În paralel, însă, aceste afaceri s-au intersectat cu zona administrativă, actualul ministru al Comunicaţiilor ocupând funcţii în două dintre companiile aflate chiar în subordinea Ministerului Comunicaţiilor, Este vorba despre Romtelecom, actualul Telekom, şi de Compania Naţională Poşta Română, o societate cu probleme. Consiliul de Administraţie din care a făcut parte Marius Raul Bostan este al unei societăţi înfiinţate de Consiliul Local Cluj-Napoca, pe vremea când primăria locală era condusă de Emil Boc, înainte să preia funcţia de prim-ministru. În tot acest timp, una dintre companiile lui Marius Raul Bostan a derulat afaceri cu statul, pe fonduri publice sau cu finanţare din partea Uniunii Europene.
„Jurnalul Naţional” prezintă activitatea neromanţată a celui de al doilea membru al Guvernului tehnocrat implicat în afaceri cu statul. După ce, în ediţia de ieri, am detaliat activitatea derulată, prin căsuţe poştale, a secretarului de stat de la Finanţe, Gabriel Biriş, şi litigiile acestuia cu ANAF, astăzi este rândul ca activitatea ministrului Comunicaţiilor, Marius Raul Bostan, să fie cunoscută de către opinia publică.
Cum se câştigă mulţi bani de la stat
Compania V.M.B. Partners SA este societatea prin care actualul ministru al Comunicaţiilor a încasat contracte cu statul. Concret, în data de 27 iulie 2009, Consiliul Local Municipal Mediaş a organizat o licitaţie deschisă pentru achiziţia de servicii financiare pentru structurarea unui împrumut, prin emisiunea de valori mobiliare (obligaţiuni) şi/ sau credit bancar. La această licitaţie s-au înscris trei ofertanţi. Câştigătoare a fost declarată oferta depusă de V.M.B. Partners SA, care a adjudecat, astfel, un contract în valoare de 166.600 de lei cu TVA inclus, bani asiguraţi de la bugetul municipalităţii. Un contract similar a fost încheiat, în data de 1 decembrie 2009, de compania lui Marius Raul Bostan cu Primăria Municipiului Târgu Mureş. De această dată, însă, V.M.B. Partners SA a fost singurul agent economic care s-a înscris la licitaţie şi care a încasat un contract în valoare de 520.000 de lei fără TVA, bani, de asemenea, asiguraţi de la bugetul primăriei.
140.000 de euro consultanţă pentru beneficiul social și economic al ţării, la Bacău
Cel mai năucitor contract al SC V.M.B. Partners SA este, însă, cel încheiat cu Primăria Municipiului Bacău. Instituţia a organizat, în data de 16 noiembrie 2009, o licitaţie în vederea achiziţiei de servicii de consultanţă pentru „implementarea proiectului de politici publice de dezvoltare locală, planificare strategică pe termen mediu şi lung a Municipiului Bacău, pentru crearea unei administraţii publice mai eficiente şi mai eficace în beneficiul socio-economic al României”. Au fost doi agenţi economici care au reprezencumpărat caietul de sarcini, iar oferta câştigătoare a fost cea depusă de compania actualului ministru al Comunicaţiilor.
Valoarea contractului s-a ridicat la 630.000 de lei fără TVA, finanţat din fondurile Programului Operaţional „Dezvoltarea Capacităţii Administrative”.
A patra afacere parafată de SC V.M.B. Partners SA cu statul este cea încheiată, în data de 7 iunie 2010, cu Asociaţia Intercomunitară de Dezvoltare Alba Iulia, care a achiziţionat, prin licitaţie publică, servicii integrate de consultanţă pentru elaborarea şi implementarea s t r a t e g i e i de dezvoltare durabilă a asociaţiei. Au fost achiziţionate servicii de elaborare studii, servicii software şi... servicii de perfecţionare a personalului. Valoarea acestui contract s-a ridicat la 700.850 de lei fără TVA, finanţată, de asemenea, din fonduri ale Uniunii Europene.
Cine este această mult prea norocoasă companie
Ministrul Marius Raul Bostan a părăsit acţionariatul companiei în data de 16 noiembrie 2015, după ce a fost numit în Cabinetul de tehnocraţi. El a împărţit activele firmei cu un anume Valentin Adrian Mion, căruia, de altfel, i-a şi vândut pachetul de 45,5% pe care Bostan l-a deţinut, cu Alexandru Popescu şi psihologul Maria Rafaela Bernath. De-a lungul timpului, din acţionariatul V.M.B. Partners SA au făcut parte Aura Bostan (sora actualului ministru), Alina
Gela Bostan (soţia demnitarului, care a şi deţinut acţiuni în cadrul companiei), dar şi alte personaje extreme de interesante. Două dintre acestea sunt medicul Jean Pierre Vicent Cernea şi medicul veterinar Mihaela Florina Barbuş. Aceasta din urmă, rudă cu Cernea, a fost numită, în anul 2012, consilier, din partea Ministerului Afacerilor Externe, la Reprezentanţa Diplomatică a României la Uniunea Europeană.
Sute de mii de euro în conturi bancare
Potrivit declaraţiei de avere depuse, în data de 16 decembrie 2015, pe site-ul Guvernului României, Marius Raul Bostan deţine, împreună cu soţia sa, Alina Gela, cinci terenuri, dintre care două intravilane în Bucureşti, în suprafaţă totală de 332,3 metri pătraţi, achiziţionate în 2007 şi 2014, precum şi trei terenuri agricole în suprafaţă totală de 21,15 hectare, achiziţionate în 2002, 2003 şi 2015, în Rugineşti – Vrancea şi Sihlea, judeţul Vrancea.
Familia Bostan mai deţine un apartament, în suprafaţă de 95 metri pătraţi, şi o casă cu suprafaţa de 357 metri pătraţi, ambele în Bucureşti, achiziţionate în 2007 şi 2014. Ministrul Comunicaţiilor are o singură maşină, potrivit declaraţiei de avere, şi anume un Lexus fabricat în anul 2006. În ceea ce priveşte situaţia economiilor familiei Bostan, aceasta se ridică undeva la 730.000 de euro şi se prezintă în felul următor: 8 depozite bancare, în care sunt economisiţi: 662.538,23 lei, 205.125,13 euro şi 17.239,96 dolari; 15 conturi bancare cu: 24,418,2 lei; 202.266,03 euro şi 11.784,67 dolari; 6 pachete de economisire la fonduri de investiţii sau fonduri private de pensii, în care s-au strâns: 51.963,53 lei şi 29.231,51 dolari; La acestea se adaugă activele şi împrumutirile acordate de Marius Raul Bostan firmelor sale sau SIF-urilor, ori mai multor membri ai familiei, care cumulează 446.389,67 lei. Raul Marius Bostan nu are datorii.
Carieră publică de pe vremea CDR
Activitatea profesională a actualului ministru din Cabinetul Cioloş este una care a alternat între funcţii la stat sau aflate în administrarea statului şi domeniul privat. Intersectat, aşa cum am arătat, şi acesta cu statul. În 1994, Bostan a lucrat ca documentarist la Senatul României, iar între 1995 şi 1996, a activat ca profesor asociat, la catedra de Informatică a Liceului Teoretic Ion Luca Caragiale, din Capitală. În aceeaşi perioadă, Marius Raul Bostan a activat ca lector asociat, la catedra de Matematică a Universităţii Politehnice Bucureşti. În perioada guvernării Convenţiei Democratice, între 1997 şi 1998, a devenit expert guvernamental în cadrul Consiliului pentru Reformă, iar, din 1998 până în 1999, a ocupat funcţia de Director al Programului Officer Phare 9070, la Departamentul pentru Administraţie Publică Locală. Între 1998 şi 2000, în paralel, practic, cu funcţiile publice deţinute, Bostan a fost membru în consiliile de administraţie ale celebrei fabrici de pompe Aversa SA, dar şi la SC Casstil SA. Tot atunci, a mai fost membru al Consiliului de Administraţie al Centrului Naţional de Formare Continuă pentru Administraţia Publică Locală, dar şi director general al Direcţiei Generale de Management, Strategie şi Implementare Programe din cadrul Ministerului Funcţiei Publice. Ca reprezentant al Guvernului, a reprezentat, în perioada 1998-2001, Departamentul Administraţiei Publice Locale la Proiectul Băncii Mondiale – Fondul Român de Dezvoltare Socială. Marius Raul Bostan a fost, între 2002 şi 2009, membru în Comitetul Director al Caritas Metropolitan Blaj, iar din 2008 până în 2009, membru în CA al SC Lomb SA, compania în care acţionar majori tar era Primăria lui Emil Boc. Din 2011, actualul ministru al Comunicaţiilor deţine calitatea d e m e m b r u ambasador al Fundaţiei Romanian Business Leaders RBL. Este preşedinte şi membru fondator – manager de proiecte de asistenţă de management, marketing, IT&C în cadrul unor misiuni economice internaţionale.
În CV este trecut faptul că a fost numit în consiliile de administrație ale CN Poşta Română, Romtelecom şi Telekom, adică societăți aflate şi astăzi în subordinea ministerului pe care îl conduce.
Consilii de Administraţie cu lipici la oamenii influenţi ai regimului Băsescu
Legăturile lui Marius Raul Bostan cu oameni din mediul politic sau ai familiilor unor politicieni nu se opresc, însă, doar la aceste personaje. În data de 18 septembrie 2009, prin votul unanim al celor doi acționari ai companiei Romtelecom – OTE International Investment Limited şi Ministerul pentru Societatea Informațională, Marius Raul Bostan a fost numit în funcția de administrator al companiei de telefonie. Ulterior, la 1 octombrie 2014, când Romtelecom s-a transformat în Telekom România Communications, aceiaşi doi acționari l-au renumit pe Bostan în funcția de administrator. De altfel, tot în 2009, dar la data de 23 ianuarie, după excluderea lui Dan Mihai Toader din funcția de preşedinte al Consiliului de Administrație, prin decizia acționarilor, Ministerul Comunicațiilor şi pentru Societatea Informațională, dar şi Fondul Proprietatea au decis înlocuirea întregului Consiliu de Administrație al Companiei Naționale Poşta Română. Printre noii administratori s-a numărat, atunci, şi Marius Raul Bostan, care a devenit, astfel, coleg cu fosta şefă a ANRMAP din perioada guvernării Boc-Băsescu, Cristina Trăilă, fostă reprezentantă a PDL, actual membru al PNL. În ultimul trimestru de mandat de primar al lui Emil Boc la Primăria Municipiului Cluj-Napoca, Marius Raul Bostan a fost numit într-un al treilea Consiliu de Administrație ce are legătură cu statul.
Este vorba despre societatea Lomb SA Cluj-Napoca, înființată, la data de 14 iulie 2008, de către Consiliul Local al Municipiului Cluj-Napoca (cu 51% din acțiuni) şi de compania Impact Development & Contractor SA (cu 49% din acțiuni).
Cele două entități au venit cu aport la capitalul social al SC Lomb SA în natură, cu proprietăți imobiliare în valoare de aproximativ 100 de milioane de lei. Odată cu înființarea Lomb SA, au fost numiți trei administratori, unul dinte aceştia fiind actualul ministru al Comunicațiilor din Guvernul Cioloş.