x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Politruci în loc de academicieni. Romsilva încalcă legea să-şi pună vătafi peste pădure pentru ca parcurile naţionale să dispară

Politruci în loc de academicieni. Romsilva încalcă legea să-şi pună vătafi peste pădure pentru ca parcurile naţionale să dispară

de Adrian Mogos    |    02 Feb 2015   •   17:39
Politruci în loc de academicieni. Romsilva încalcă legea să-şi pună vătafi peste pădure pentru ca parcurile naţionale să dispară

Şefii Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva au un scop. Să taie păduri, să aibă profit. Profit care se duce pe menţinerea unui aparat stufos al regiei ai căror directori se fac că nu văd dezastrul din pădurile ţării, cu atât mai mult ilegalităţile din parcurile naţionale. Corupţia sistematizată şi reţelele de infractori care se învârt în jurul afacerilor cu lemne sunt ignorate. Zeci de dosare zac prin sertarele procurorilor şi poliţiştilor, aşteptând probabil să le ia o viitură. Cea a DNA şi DIICOT care, dacă ar vrea, ar face lumină în toate afacerile negre cu lemn. Inginerul Sorin Tudorescu este directorul Parcului Naţional Semenic – Cheile Caraşului de câţiva ani. Ca şef, el veghează la ocrotirea pădurilor şi jivinelor. Ca subaltern al Romsilva, Tudorescu vrea să vândă lemn, punând presiune pentru ca arborii de pe mii de hectare din zonele protejate ale parcului să ajungă la gatere. În prezent, planul de management al Parcului este blocat de Romsilva pentru că zonarea acestuia împiedică tăierile ilegale.

În 2011, inginerul Tudorescu trimitea adrese peste adrese tuturor instituţiilor abilitate pentru a transforma câteva arii protejate în tarlale de tăiat arbori. Un exemplu este cel a Rezervaţiei Bârzăviţa, cuiul lui Pepelea pentru toţi şefii care s-au perindat la Direcţia Silvică Caraş - Severin. Bârzăviţa este acum o arie protejată aproape distrusă de drujbe. “Activitatea noastră a fost constant împiedicată de Romsilva şi reprezentanţii săi. Pentru că nu am fost de acord cu tăierile ilegale în rezervaţia naturală Bârzăviţa, am fost ameninţaţi. Toate aceste ameninţări pot fi probate cu documente emise de Direcţia Silvică”, a precizat dr. Silviu Constantin, preşedintele Consiliului ştiinţific al Parcului Naţional Semenic ‐ Cheile Caraşului.

Epurări staliniste
În octombrie 2014 a fost încheiat un nou contract de administrare între Romsilva şi Administraţia Parcului Naţional Semenic – Cheile Caraşului. Pentru ca pădurea să poată fi culcată la pământ, oamenii incomozi din Consiliul Ştiinţific al Parcului trebuiau schimbaţi. Mai ales aceia care s-au opus tăierilor de arbori. Faptul că aceştia au ţinut piept Romsilva şi au trimis proteste Academiei Române, Ministerului Mediului, Guvernului, Parlamentului şi Comsiei Europene nu putea avea ca rezultat decât excluderea lor din Consiliul Ştiinţific al Parcului. Dr. Silviu Constantin a trimis Academiei Române în decembrie anul trecut o scrisoare în care atrage atenţia asupra abuzurilor Romsilva, care solicitase ca propunerile noilor Consilii Stiinţifice să îi fie transmise spre avizare iniţială. “Acest aviz suplimentar constituie un abuz şi un mijloc de presiune asupra administraţiilor parcurilor. Legea nu prevede acest aviz, iar Romsilva nu are competenţa ştiinţifică de a se pronunţa asupra calificării unor specialişti, aceasta revenind exclusiv Academiei Române”, se arată în scrisoare.

Specialişti incomozi
La propunerea lui Tudorescu au fost excluşi din Consiliul Ştiinţific: dr. Adrian Iurkiewicz de la Universitatea Bucureşti, hidrogeolog de reputaţie internaţională, specialist cu lucrări publicate şi cercetări originale în carstul din Munţii Banatului, în special în zona Parcului; dr. Oana Moldovan de la Institutul de Speologie “Emil Racoviţă” din Cluj, specialist în ecologie subterană, autoare a numeroase lucrări; prof. dr. Alexandru Moisuc, fost rector al Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterină din Timişoara, specialist în flora pajiştilor alpine, cu experienţă în cercetarea zonelor montane din Banat; dr. Laurian Gheorghe, lector la Universitatea din Sibiu, fost consilier la Ministerul Mediului, specialist în legislaţia şi managementul ariilor protejate. În schimb, se trag sfori ca foşti angajaţi Romsilva să le ia locul. Parcul Naţional Semenic - Cheile Caraşului poate fi salvat dacă Academia Română va avea o poziţie fermă, însă numai printr-un miracol prof. dr. Dan Munteanu, preşedintele Comisiei pentru Ocrotirea Monumentelor Naturii, va blama public acţiunile Romsilva.

Ecologie marca Romsilva. Cu pumnul în masă!
Propunerile şefului Tudorescu pentru Consiliul Ştiinţific sunt: Silviu Galescu, un avocat din judeţul limitrof, Mehedinţi, specializat probabil în carstul din Munţii Banatului; George Borlea, fost director al Direcţiei Silvice Timişoara specializat în valorificarea superioară a produselor forestiere; Ion Chisăliţă, fost primar, fost director al Direcţiei Silvice Caraş - Severin, ajuns conferenţiar şi doctor în exploatări forestiere; un inginer peisagist specialist pe amenjarea spaţiilor verzi. O altă propunere este Dragoş Mihai, angajat Romsilva. “Are activitate ştiinţifică nulă, nu are alt merit decât acela de a fi nominalizat de RNP drept vătaf al ariilor protejate. Exact aşa se şi comportă. Deşi nu are ce căuta într‐o şedinţă de Consiliu Ştiinţific, îşi arogă dreptul de a fi prezent şi de a da cu pumnul în masă atunci când părerile membrilor nu îl satisfac. Conform legii, RNP nu trebuie să aibă un reprezentant în Consiliu, acesta fiind automat în conflict de interese întrucât este superiorul administratorului de arie protejată”, este mesajul trimis către Academie de către preşedintele Consiliului Ştiinţific.

×