În timp ce alţi edili locali se străduiesc să aducă un medic în localitatea pe care o păstoresc, primarul de la Gura Foii (judeţul Dâmboviţa) a vrut să scape de cei care erau deja - culmea, după ce a renovat dispensarul comunei cu fonduri PNDR (Programul Naţional de Dezvoltare Rurală). O listă lungă de abuzuri, pentru care deocamdată nu s-a sesizat nicio autoritate.
Marian Iosif, primarul de la Gura Foii, este acelaşi care se lăuda în faţa unor jurnalişti, în 2008, că se pricepe mai bine decât oricine la falsificarea voturilor. De atunci, în comuna pe care o păstoreşte lucrurile au evoluat, iar tabloul pare desprins dintr-un film tragi-comic: de exemplu, văcarul este şi consilierul lui personal, plătit din bani publici. Şoferul primarului este ordonatorul de credite al GAL-ului (Grupului de Acţiune Locală creat prin fondurile structurale PNDR) de la Gura Foii, iar acum e şi manager, de când cumnata primarului a intrat în concediu prenatal.
Dispensarul din localitate a fost renovat, începând din septembrie 2014, până în prezent, cu fonduri europene (peste 100.000 de euro), prin GAL-ul de la Gura Foii. Botezat îndrăzneţ „Urmaşii Basarabilor”, aceasta este un parteneriat public-privat din care face parte şi primăria lui Marian Iosif. Prin acest GAL s-au implementat mai multe proiecte europene, însă cel de reabilitare a dispensarului s-a trans¬format într-o aberaţie.
Deşi deţine acum un dispensar modern, primarul din Gura Foii evacuează cei doi medici ai comunei, după ce aceştia au rezistat eroic, lucrând practic într-un şantier, cât timp clădirea a fost în renovare. Pentru ca batjocura să fie deplină, în acte scrie că doctorii ar fi primit cabi¬nete provizorii în primărie, dar nu oriun-de, ci exact în biroul primarului şi în cel al viceprimarului.
„De şapte ani sunt medic aici. Cabinetul era concesionat pe zece ani, din 2008 până în 2018. S-au reziliat contractele unila¬teral, fără să ştim, pentru reabilitarea dispensarului. Contractele au fost reziliate în 2013, în aprilie, iar noi ar fi trebuit să ne mutăm cabinetele în biroul domnului primar şi în cel al vicelui. De ce am putut lucra chiar şi în cele mai grele condiţii, iar acum, când s-a terminat lucrarea, ne dau afară?”, se întreabă Gabriela Bârcu, medic stomatolog în cadrul dispensarului din localitatea Gura Foii.
Medicul de familie, cu 2.000 de pacienţi, din cei 2.140 de locuitori ai comunei, are cabinetul în cadrul aceluiaşi dispensar, de 30 de ani, iar acum a primit aceeaşi somaţie pentru părăsirea incintei.
Cu degetul spre consilieri
L-am găsit, marţi, şi pe edil, în faţa primăriei Gura Foii, dar aceasta a ridicat din umeri. A declarat pentru Jurnalul Naţional că nu ştie nimic despre toate problemele care i-au adus la disperare pe cei 2.000 de paci¬enţi rămaşi fără medic de familie şi stomatolog. „Mâine, la ora 16.30, (ieri, 7 mai, n.r.) avem şedinţă de consiliu”, ne-a spus primarul Marian Iosif. După ce s-a trezit cu presa la ușă, primarul a cedat, aseară, în fața presiunii locuitorilor comunei, a consilierilor și a celor doi medici, astfel încât Ședința de Consiliu s-a încheiat, după trei ore de scandal, cu o decizie în favoarea medicilor. Aceștia ar putea semna astăzi un contract de concesiune, pe zece ani. Conform legisla-ţiei în vigoare (HG nr. 884/2004 privind concesionarea unor spaţii cu destinaţia de cabinete medicale), este ilegală rezilierea contractelor medicilor. Primarul susţine acum că nu el, ci consilierii sunt vinovaţi pentru situaţia doctorițelor din comună, umilite și amenințate.
S-au făcut şi proiecte bune în cadrul GAL-ului, în comunele partenere. Costel Miu, primarul comunei Valea Mare, spune că n-ar fi reuşit niciodată să facă investiţii de 700 de mii de euro, dacă nu ar fi fost fondurile din acest GAL, iar proiectele private au fost de cca 150 de mii de euro, printre acestea numărându-se şi un cabinet stomatologic, absolut necesar. „Eu am intrat în GAL mai târziu, dar sunt foarte mulţumit că am putut accesa fonduri pentru comună. Ştiu că primarul de la Gura Foii are o problemă cu medicii de acolo, dar este problema lor. Eu sunt mulţumit că angajaţii şi-au făcut treaba şi nu ne-au încurcat cu proiectele”, ne-a explicat primarul comunei Valea Mare.
Am început acum doi ani să facem o făbricuţă din fonduri europene, prin acest GAL, pentru piese de frigider. Am avut ceva probleme, pentru că domnul primar mi-a cerut 15%, adică 20.000 de euro. Dacă-mi spunea de la început, nu mă apucam.
Bogdan Gheorghe, întreprinzător local