Procurorii DNA l-au prins în flagrant pe deputatul PDL Alin Silviu Trăşculescu, preşedinte al PDL Vrancea, pentru trafic de influenţă, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată comis în legătură cu infracţiunea de trafic de influenţă şi instigare la infracţiunea de spălare a banilor, cunoscând că aceştia provin din săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă.
Citiţi şi: Preşedintele PDL Vrancea, reţinut 24 de ore
Pile la Udrea?
Procurorii DNA spun că între noiembrie 2010 şi noiembrie 2012, deputatul Alin Trăşculescu a cerut patronului unei firme 50.000 de euro, dar ulterior şi-a mărit pretenţiile la 150.000 euro. Banii au fost ceruţi cu ajutorul lui Marian Calotă, reţinut şi el, care l-a constrâns prin ameninţare pe respectivul patron să îi dea banii deputatului PDL care, mai arată procurorii, a lăsat să se creadă că are influenţă atât asupra autorităţilor locale din Vrancea, dar şi a funcţionarilor din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, condus pe atunci de Elena Udrea. Din suma cerută, deputatul PDL Alin Trăşculescu a primit aproape 100.000 de euro şi, mai arată procurorii, pentru a crea aparenţa de legalitate a primirii acestor sume de bani, Marian Calotă a falsificat timp de doi ani mai multe contracte comerciale, încheiate între firma denunţătorului şi cea a lui Calotă, SC Maryna Exclusiv SRL din Bucureşti, firmă care se ocupa cu vânzări de produse alimentare, tutun şi băuturi alcoolice. După ce o primă tranşă de aproape 100.000 de euro a ajuns în contul Maryna Exclusiv, deputatul PDL a mai cerut denunţătorului încă 245.000 de euro şi a impus ca banii să fie daţi în două tranşe. Pe 6 noiembrie 2012, se arată în comunicatul DNA, Alin Trăşculescu l-a determinat pe Marian Calotă să încheie în fals un contract, având ca obiect o operaţiune comercială fictivă între firma denunţătorului şi Maryna Exclusiv SRL şi astfel cei 245.000 de euro au fost transferaţi în contul acestei firme. Pe 10 noiembrie, denunţătorul i-a dat lui Calotă încă aproximativ 11.000 de euro ce urmau să ajungă la deputatul PDL, moment în care a fost organizat flagrantul. Ca urmare, firma denunţătorului a transferat în contul SC MARYNA EXCLUSIV SRL suma de 1.100.000 lei, bani care au fost reintroduşi în circuitul civil.
Cine e Trăşculescu
Alin Silviu Trăşculescu provine dintr-o familie bogată. Înainte de a deveni parlamentar era inginer la Registrul Auto Român. Este prieten cu deputatul PDL, Răzvan Şerban Mustea, ambii fiind cunoscuţi ca beizadele de Vrancea. Tatăl lui Mustea făcea afaceri cu Armata, adică spăla brăcinarii soldaţilor, iar socrul său a fost deputat în Marea Adunarea naţională, fiind cel care a privizatiza Gospodăria PCR din Focşani. În 2008, Centrul Român pentru Jurnalism de Investigaţie şi Agenţia de Monitorizare a Presei au publicat: "Acţiunea pentru un vot uninominal curat” în care atât Mustea cât şi Trăşculescu erau consideraţi incompatibili pentru parlament. Trăşculescu nu putea explica cum a primit un apartament social de la ANL deşi era necăsătorit. Acest apartament nu apare în nici o declaraţie de avere a parlamentarului. Conform declaraţiei de avere din 2008, Trăşculescu avea doar un credit de 11.000 de euro, salariul de inginer la Registrul Auto Român şi indemnizaţia de consilier local la Focşani. Nu casă, nu masă, nu maşină. Nimic. În 2009, la fel, doar că devenise deputat şi avea câteva câştiguri lucrând ca tehnician la două firme care se ocupau cu vânzarea de carburanţi. În schimb, în 2010 şi-a adus aminte că în 2009 a primit bijuterii şi obiecte de artă în valoare de 35.000 de euro.
Nuntaşi de frunte
În octombrie 2010 s-a căsătorit. La nuntă s-au zbenguit printre invitaţi şi Traian Băsescu, Elena Udrea, Emil Boc, naş fiind Liviu Negoiţă, fostul primar al Sectroului 3. Favorul a fost întors când Trăşculescu s-a dus la nunta Elenei Băsescu. Darul a nuntă a fost pe măsură. În 2011, deputatului i-au crescut în garaj un VW Touareg şi un Mini toate cumpărate de soţie din banii de la nuntă, pentru că doamna nu lucrează, deci nu are venituri, conform declaraţiei de avere a deputatului. Ulterior s-a angajat la o bancă. Trăşculescu era în 2009 asociat la TSGM Dollar Prod SRL(devenită ulterior TSDM Dollar Prod) şi Alpyma Star SRL. În 2010 a rămas numai la TSDM care avea contracte cu cinci primării din Vrancea şi cu Penitenciarul Focşani pentru "prestări servicii neutralizare deşeuri provenite de la animale”, contracte care apar şi în declaraţia de interese din iunie 2011. Cifra de afaceri a firmei a crescut constant de când Trăşculescu a devenit deputat, la fel şi profitul. Trei luni mai târziu, Trăşculescu şi-a amintit că de fapt erau 36 de contracte cu primării, la care se adăugau cele cu Direcţia Silvică, Direcţia pentru Sport şi Tineret şi cu Spitalul din Odobeşti. Apoi, în decemnbrie 2012, deşi nu mai avea calitatea, conform prorpiei declaraţie de interse, de asociat la vreo firmă, deputatul PDL avea unele dintre aceste contracte în derulare, dar nu menţionează în ce calitate. Probabil s-o fi dus pe persoană fizică să ridice rahaţii proveniţi de la animale. La referendumul de anul acesta pentru demiterea preşedintelui, Trăşculescu a făcut mai multe plângeri la DNA pentru nereguli electorale şi conform primarului din comuna Suraia, Vrancea, procurorii DNA au întrerupt slujba de duminică pentru a ancheta sătenii.
Citește pe Antena3.ro