x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Strada strigă „Libertate!”, Iohannis bate medalii pentru apărarea drepturilor omului

Strada strigă „Libertate!”, Iohannis bate medalii pentru apărarea drepturilor omului

de Ion Alexandru    |    01 Apr 2021   •   08:07
Strada strigă „Libertate!”, Iohannis bate medalii pentru apărarea drepturilor omului

Deși actualul președinte al României, Klaus Iohannis, mai are trei ani din cel de-al doilea mandat la Palatul Cotroceni, Administrația Prezidențială s-a asigurat că necesarul de ordine naționale va fi suficient până la finalul anului 2025. Monetăria Statului va livra, în baza unor contracte subsecvente, ordine aferente „Meritului pentru Promovarea Drepturilor Omului și Angajament Social”, în valoare de peste 2,7 milioane de euro, în baza unui acord-cadru încheiat la finalul lunii martie. Aceste ordine trebuie să conțină anumite elemente distinctive care să permită purtarea lor și de către doamne, după ce, în anii trecuți, legislația în domeniu a fost modificată de așa natură, încât distincțiile conferite de președinte să fie unisex. În timpul celui de-al doilea mandat la Cotroceni al lui Traian Băsescu, Administrația Prezidențială a contractat, în mai multe rânduri, servicii exact contrare, de transformare a distincțiilor destinate doamnelor în unele unisex.

 

Pe 23 ianuarie, când România nu avea încă buget de stat, Parlamentul și Guvernul abia se istalaseră în funcții, după alegerile generale din 6 decembrie 2020, Administrația Prezidențială și-a anunțat intenția de a achiziționa Ordine Naționale. Două luni mai târziu, afacerea a și fost perfectată, prin încheierea, cu unicul ofertant selecționat, Monetăria Statului R.A., a acordului cadru nr, SG 2535 din data de 24 martie, în valoare de 2.278.019 lei fără TVA, adică 2.710.842,61 de lei cu TVA inclussă (aproximativ 570.000 de euro).

Este vorba despre o achiziție de Ordine Naționale pentru o perioadă de 48 de luni, iar, conform anunțului de atribuire publicat de autoritatea contractantă pe portalul SICAP (Sistemul Informatic Centralizat al Achizițiilor Publice, cantitățile maxime prevăzute în cadrul acestui acord se rodică la 2.350 de astfel de ordine. Achiziția a avut la bază o licitație deschisă, iar criteriul de atribuire stabilit de către Administrația Prezidențială a fost acela al celui mai bun raport calitate-preț. Sursa de finanțare, conform aceluiași anunț, este asigurată din “fonduri bugetare”.

 

Legislația impune decorații fără… gen

 

Care este miza acestor achiziții aflăm din cuprinsul caietului de sarcini întocmit de către Palatul Controceni. Intenția Președinției este cumpărarea de servicii de confecționare a Ordinului “Meritul pentru Promovarea Drepturilor Omului și Angajamentul Social”, iar motivația pentru care s-a decis efectuarea acestei cheluieli este aceea că, în conformitate cu Legea nr. 29/2000, privind sistemul național de decorații al României, Admministrația Prezidențială asgură necesarul de decorații care sunt conferite de către președintele României.

Conform documentului citat, toate decorațiile au fost reglementate prin legi speciale, iar față de cerințele tehnice existente la momentul legiferării fiecărei decorații în parte, trebuie să se țină cont de schimbările decise prin adoptarea Legii nr. 233/2007, pentru modificarea anexelor la unele acte normative din domeniul național de decorații. Potrivit acestor modificări, modelele pentru doamne au fost abrogate în ceea ce privește toate decorațiile, fie că este vorba despre decorații naționale, despre decorații civile pe domenii de activitate sau de decorații militare acordate pe timp de pace.

Astfel, arată Administrația Prezidențială, întrucât decorațiile cu însemne pentru doamne sunt, în prezent, abrogate, singurele modele rămase în vigoare sunt cele pentru gradele de Ofițer și Cavaler la are existau modele de panglică pentru doamne.

 

Cum arată “comanda”

 

Mai departe, se invocă faptul că, în urma intrări în vigoare a Legii 146/2017 privind stema țării și sigiliul de stat, toate distincțiile aflate în uz trebuie să fie conforme cu modelul actualizat al stemei de stat. 

Drept pentru care, toate panglicile de decorații comandate de Administrația Prezidențială la sfârșitul lunii trecute trebuie s ăfie confecționate din rips moarat, iar fiecare decorație trebuie să fie prevăzută cu un sistem de prindere “care să permită purtarea acesteia în piept, prin atașarea pe un costum ori pe o rochie”.

Ordnul “Meritul pentru Promovarea Drepturilor Omului și Angajament Social” este reprezentat, conform documentației care a stat la baza acestei achiziții, de o cruce cu brațe egale, late de 11 milimetri, având capetele terminate în formă de ancoră, cu bordură. Pe avers, Ordinul conține un medalion circular, confecționat din argint lustruit și bombat, reprezentând un soare, precum și stema României. Pe revers, este scrisă deviza “SOL LUCET OMNIBUS”, ceea ce înseamnă “Soarele luminează pentru toți”. Din aceeași documentație de atribuire mai afăm că aceste distincții sunt confertte în grad de Cavaler, în grad de Ofițer, în grad de Comandor sau în grad de Mare Ofițer.

 

Administrația Băsescu a contractat pe bandă rulantă Ordine naționale, brevet și alte însemne oficiale

 

Dacă Administrația Prezidențială, în anul 2021, încearcă să confecționeze distincții oficiale care să poată fi conferite și persoanelor de sex feminin, în timpul mandatelor fostului președinte, Traian Băsescu, aceeași instituție a plătit bani grei pentru transformarea decorațiilor existente și destinate doamnelor într-unele unisex.

Administrația Prezidențială a comandat, spre exemplu, de nu mai puțin de 12 ori, între anii 2007 și 2012, servicii privind Ordinele Naționale sau decorațiile. În 1 august 2007, Președinția  a achiziționat brevet pentru decorații. Apoi, în 20 septembrie 2006, a plătit 7.139.708,56 de lei pentru achiziția de Ordine, medalii și însemne oficiale.

Mai departe, în 1 aprilie 2008, s-au achiziționat din nou brevete pentru decorații aferente acelui an calendaristic, pentru ca, în 20 mai 2008, Administrația Prezidențială să achiziționeze, prin licitație publică, pentru care a scos din buget 46.431,3 lei fără TVA, service de transformare a Ordinelor și medaliilor civule pentru doamne în cele de tip unisex.

O altă achiziie de brevete pentru decorații a avut loc în dara de 14 aprilie 2009, pentru ca, în 28 aprilie același an să se contracteze alte servicii de transformare Ordine și medalii civile pentru doamne într-unele de tip unisex, pentru care a mai plătit încă 83.294,12 lei fără TVA.

Patru luni mai târziu, în 11 august 2009, se achiziționează, din nou, brevete pentru decorații, iar, la data de 23 martie 2010, Administrația Prezidențială a decis să cumpere servicii tipografice pentru realizarea de brevete pentru sistemul național de decorații. Afacerea a costat încă 17.699,8 lei fără TVA.

Încă 7.941,15 lei fără TVA au fost cheltuiți, în data de 22 iulie 2010, pentru o nouă tranșă de transformare a decorațiilor civile pentru doamne într-unele de tip unisex. Același lucru s-a întâmplat și la data de 8 noiembrie 2010, când președinția a mai plătit 2.257,92 lei fără TVA.

Interesant este că în anul în care, practic, Traian Băsescu a fost demis de către 7,4 milioane de români, prin referendum, dar a rămas în funcție grație celebrei “erate” a Curții Constituțonalem, Administrația Prezidențială a chetuit și cei mai mulți bani pe decorații din întreg al doila mandate al acestuia la Cotroceni. La 28 ianuarie 2012, Președinția a contarctat ordine, medalii și semne onorifice în valoare totală de 1.639.142,44 de lei fără TVA. La acel moment, în Piața Universității aveau loc ample manifestări de protest în sprijinul lui Raed Arafat. Apoi, în data de 31 mai 2012, după ce Guvernul Ungureanu a fost demis, prin moțiune de cenzură, de căre Parlament, la Palatul Victoria instalându-se Executivul USL, condus de Victor Ponta, Administrația Prezidențială a nai achiziționat ordine și medalii naționale în cuantuim de 159.142,35 de lei fără TVA.

 

 

În primul mandat al lui Iohannis, contractele subsecvente au depășit valoare acordului cadru

 

În prima jumătate de an de la preluarea funcției de președinte de către Klaus Iohannis, Administrația Prezidențială a simțit nevoia ca, la data de 21 mai 2015, să achiziționeze, prin licitație deschissă, alte ordine și medalii naționale, țn valoare de 78.200,01 lei fără TVA. Ofertantul câștigător a fost, ca de fiecare dată, Monetăria Statului R.A.

Un an mai târziu, mai exact în data de 11 aprilie 2016, Administrația Prezidențială încheie cu Monetăria Statului R.A. un acord-cadru privind contractarea de ordine și medalii naționale, în valoare de 1.994.675 de lei fără TVA. În baza acestui acord cadru, ulterior, au fost semnate nu mai puțin de 14 contracte subsecvente, dintre care două în anul 2016, trei în anul 2017, șase în anul 2018, unul în anul 2019 și două în anul 2020, a căror valoare totală depășește cu mult suma prevăzută în acordul-cadru – 2.918.608,96 de lei fără TVA.

Chiar în timp ce acest acord cadru se afla în derulare, la data de 11 iunie 2018, Administrația Prezidențială a mai achiziționat servicii de transformare decorații, în baza unui alt acord-cadru în valoare de 1.869.246,48 de lei fără TVA. Până în prezent, în baza acestui ultin acord-cadru, au fost încheiate șase contracte subsecvente, în valoare totală de 1.031.874,08 lei fără TVA.

×
Subiecte în articol: Klaus Iohannis Traian Băsescu