Inspectoratul de Stat în Construcţii (ISC) s-a aflat, în ultimii zece ani, sub lupa procurorilor DNA, în dosarul „Trofeul Calităţii”, în care Adrian Năstase a fost condamnat la închisoare.
Fosta președintă a ISC, Irina Jianu, a primit, de asemenea condamnare atât în dosarul „Năstase”, dar și în dosarul lui Miron Mitrea, aflat, la rândul său, astăzi, după gratii.
Citeşte şi Mărturisire INCREDIBILĂ a Elenei Udrea: Am crezut ca se poate face justitie cu implicarea serviciilor si am gresit
Cu toate obiectivele procurorilor ţintite pe această instituţie, nici DNA, nici Agenţia Naţională de Integritate nu au constatat un conflict de interese mai mult decât evident petrecut în perioada în care, la conducerea Ministerului Dezvoltării Regionale s-a aflat protejata lui Traian Băsescu, Elena Udrea.
În decembrie 2009, imediat după validarea alegerilor prezidenţiale, firma directorului ISC Bacău, instituţie subordonată Ministerului Dezvoltării, primea, prin licitaţie, un contract privind proiectarea unor blocuri. Beneficiară a fost Agenţia Naţională pentru Locuinţe, o altă instituţie subordonată aceluiași minister.
Ștefan Viorel Boiciuc a ocupat, în anul 2009, funcţia de director adjunct al Inspectoratului Teritorial pentru Construcţii Bacău, perioadă în care firma sa a efectuat lucrări de proiectare a unor imobile finanţate de Agenţia Naţională pentru Locuinţe. Conflictul de interese în acest caz a rămas complet neverificat de către organele statului îndrituite cu cercetarea și sancţionarea acestui gen de fapte.
Lucrare încredințată chiar de Sărbători
Potrivit unor informaţii oficiale, furnizate de site-ul SEAP, la sfârșitul anului 2009, Agenţia Naţională pentru Locuinţe, instituţie aflată în subordinea Ministerului Dezvoltării Regionale, scotea la licitaţie caietul de sarcini în vederea achiziţiei serviciilor de proiectare a unor locuinţe ce urmau să fie construite în Municipiul Bacău, în strada Teiului nr. 13. Construcţiile vizau dezvoltarea ansamblului „Bucegi III A” și făceau parte din programul construcţiei de locuinţe pentru tineri destinate închirierii, așa cum rezultă din anunţurile de participare și de atribuire publicate pe SEAP.
Licitaţia a fost organizată în data de 30 decembrie 2009, când toată lumea era ocupată cu pregătirea Revelionului, iar firma declarată câștigătoare se numește SC General Tectonic SRL, cu sediul în Bacău. Costul contractului de proiectare s-a ridicat la 295.120 de lei, cu TVA inclus.
La mijlocul anului 2012, Agenţia Naţională pentru Locuinţe a organizat cu societatea în cauză o întrevedere în urma căreia, prin negociere directă, i-a atribuit un act adiţional prin care a fost suplimentată valoarea contractului cu încă 2.000 de euro, cu TVA inclus.
Ștefan Boiciuc a renunţat preventiv la calitatea de administrator
Cine se ascunde în spatele acestei firme? Potrivit unor informaţii din arhiva Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, în anul 2007, acţionarii SC General Tectonic SRL Bacău erau Viorel Șefan Boiciuc (membru fondator și vicepreședinte al Ordinului Naţional al Arhitecţilor din Româna – Filiala Bacău-Neamţ), Elena I. Sora, Codrin Valentin Saftiuc, Vasile V. Savin, Vasile V. Vrânceanu, precum și Gheorghe C. Jitaru. Acesta din urmă a decedat, iar, la Adunarea Acţionarilor din 2007, au participat moștenitorii săi, Elena și Adrian Jitaru.
Cu acest prilej, familia Jitaru cesionează acţiunile deţinute la SC General Tectonic SRL către asociații Boiciuc, Sora și Vrânceanu. Același lucru îl fac și acţionarii Saftiuc și Savin, astfel încât, în urma cesiunii, structura acţionariatului arăta, în 2007, astfel: Viorel Ștefan Boiciuc (70%), Elena Sora (11%) și Vasile Vrânceanu (19%).
La mijlocul anului 2008, are loc o nouă întrunire a adunării acţionarilor, ocazie cu care Viorel Ștefan Boiciuc renunţă la calitatea de administrator al societăţii, în favoarea soţiei sale, Mihaela G. Boiciuc. Rămâne, însă, acţionar majoritar.
Schimbarea din funcţia de administrator a lui Boiciuc vine ca urmare a faptului că a fost numit în funcţia de director coordonator adjunct al Inspectoratului Teritorial pentru Construcţii Regiunea Nord-Est, din cadrul Inspectoratului de Stat în Construcţii, instituţie aflată în subordinea Ministerului Dezvoltării Regionale, condus, la acea dată, de actualul co-președinte al PNL, Vasile Blaga.
Dividende de 200.000 de lei
Din declaraţia de avere aferentă anului 2008 (foto), depusă în data de 13 iulie 2009, aflăm că Ștefan Viorel Boiciuc deţine acţiuni atât la SC General Tectonic SRL, cât și la Erste Bank. Salariul, însă, l-a încasat de la Inspectoratul de Stat în Construcţii, în timp ce soţia sa era salariată a firmei General Tectonic SRL.
Boiciuc specifică, în plus, faptul că a încasat dividende de la cele două entităţi în valoare de 202.000 de lei, dar și că a înstrăinat acţiuni ale Erste Bank cu suma de 55.000 de euro. În data de 5 mai 2011, dintr-o altă declaraţie de avere, aflăm că Ștefan Viorel Boiciuc a fost retrogradat la funcţia de inspector în cadrul Inspectoratului Judeţean în Construcţii Bacău.
Instituţia la care lucra Boiciuc se află, la fel ca și Agenţia Națională pentru Locuinţe (cea care a acordat contractele firmei sale) în subordinea Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului.
Mai mult, în această a doua declaraţie de avere, Boiciuc menţionează faptul că atât soţia, cât și fiica sa lucrează la SC General Tectonic SRL, iar el a împrumutat societatea cu suma de 68.500 de lei.
Tot de la Registrul Comerţului mai aflăm că soţia lui Boiciuc, Mihaela, este asociat unic și administrator al SC All Monitor SRL Bacău, firmă care are ca principal obiect de activitate „suportul pentru întreprinderi”.
Partenerul lui Boiciuc, condamnat pentru corupţie la doi ani cu suspendare
Vasile Vrânceanu, co-asociat al lui Ștefan Viorel Boiciuc în cadrul SC General Tectonic SA, a fost trimis în judecată, la data de 4 februarie 2010, de către DNA pentru conflict de interese în formă continuată. Procurorii au acuzat-o, atunci, pe Corina Răuţă, ofiţer în cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă al Judeţului Bacău, de conflict de interese și primire de foloase necuvenite în formă continuată pentru că i-ar fi favorizat pe Vasile Vrânceanu și Neculai Uncescu să obţină, în fals, unele avize.
Vrânceanu a fost trimis în judecată în calitate de reprezentat al firmei General Tectonic. Procurorii susţin că, în 2009, Corina Răuţă, care ocupa un post în cadrul Compartimentului avizare-autorizare al ISU Bacău, a întocmit în numele unor proiectanţi 23 de scenarii de securitate la incendiu, la comanda celor doi proiectanţi, iar documentele au fost prezentate la USU Bacău, exact la compartimentul unde lucra inculpata, pentru obţinerea avizelor. În schimbul acestui serviciu, Corina Răuţă ar fi primit șpagă aproximativ 10.000 de lei.
La data de 1 iulie 2010, Curtea de Apel Bacău a condamnat-o pe Corina Răuţă la trei ani de închisoare cu suspendare, în timp ce Vasile Vrânceanu și Neculai Uncescu au primit câte doi ani de închisoare cu suspendare. Sentinţa a rămas definitivă în 26 ianuarie 2011, când Înalta Curte de Casaţie și Justiţie a respins atât recursul declarat de Parchet, cât și recursurile inculpaţilor.
Lista de milioane a proiectelor derulate din dubla calitate
Afacerea perfectată cu ANL nu este prima de acest gen pe care firma fostului director al ISC Bacău a derulat-o cu statul. În mandatul 2004-2008 al primarului liberal Romeo Stavarache, SC General Tectonic a încasat de la Primăria Municipiului Bacău lucrări în valoare de 207.000 de euro cu TVA.
Astfel, la 30 octombrie 2007, SC General Tectonic SRL a primit de la muni¬cipalitate un contract, în valoare de 266,226,8 lei, pentru proiectarea unui corp de clădire aferent Colegiului Naţional „Vasile Alecsandri”.
Tot în octombrie 2007, Primăria atribuie firmei lui Boiciuc un alt contract, de 216.223 lei, pentru lucrări de proiectare a Grădiniţei Cartier Nord, pentru ca, în iunie 2008, contractul să fie suplimentat cu încă 11.900 de lei. La data de 26 noiembrie 2007, Primăria Municipiului Bacău contractează din nou firma General Tectonic pentru proiectarea Grădiniţei cu Program Prelungit nr. 12, pentru care plătește 212.177 lei.
Și acest contract a fost suplimentat, în data de 3 iunie 2008, cu încă 17.850 lei. La 7 iulie 2008, Regia Autonomă de Gospodărire Comunală Bacău scoate la licitaţie lucrări de proiectare a conductelor, reţea de apă și canalizare, iar SC General Tectonic își adjudecă patru loturi, în valoare totală de 24.922 euro cu TVA.
O altă autoritate publică băcăuană care a apelat la serviciile firmei lui Boiciuc este Primăria Municipiului Onești, care, la data de 11 iunie 2008, a atribuit acestei societăţi un contract în valoare de 16.933,2 lei cu TVA pentru proiectarea instalaţiei de detecţie și semnalizare incendiu la Sala Polivalentă „Nadia Comăneci”.
Cel mai important contract al SC General Tectonic SRL încheiat cu statul este, însă, cel atribuit, la data de 24 decembrie 2009, în Ajunul Crăciunului, de Primăria Comunei Săucești, judeţul Bacău.
Atât firma lui Boiciuc, cât și SC Conextrus SRL și SC Grup Termloc SRL au încasat de la autoritatea contractantă în cauză o lucrare în valoare de 11.300.000 de lei cu TVA pentru proiectarea și executarea de lucrări pentru înfiinţarea reţelei publice de apă potabilă, reţelei publice de apă uzată și staţia de epurare din satele Bogdan-Vodă, Săucești și Schineni.