x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Casele sociale au ajuns pe mâna ţeparilor

Casele sociale au ajuns pe mâna ţeparilor

de Dorian Cobuz    |    Petru Zoltan    |    15 Iul 2009   •   00:00
Casele sociale au ajuns pe mâna ţeparilor

Antoneta Niculescu, zisă Coca, şi prietenul ei, Stelian Dinu Alexandrescu, fac parte dintr-o adevărată reţea de "căpuşe" care falsifică circuitul firesc al unor locuinţe sociale. Acestea în mod normal ar trebui să fie repartizate unora din miile de familii de pe lista de aşteptare. Coca şi Dinu Alexandrescu jonglează cu proprietăţi publice, iar cazurile documentate de noi arată că pot obţine în fals documente din foarte multe instituţii.

De multe ori, afacerea Antoanetei Niculescu şi a lui Stelian Dinu Alexandrescu merge ca unsă. Aşa însă cum s-a probat, circuitul ilegalităţilor este întrerupt de anumite detalii care le scapă, iar doritorii de chilipiruri se trezesc dintr-o dată victime. Escrocaţi, aceştia sunt purtaţi pe drumuri şi minţiţi. Nu le rămâne decât speranţa unei alte afaceri, poate una de succes.

Căpuşeala pusă la cale de aceşti doi adevăraţi "bunici ai şpăgii" ne face victime pe noi toţi. Statul este jecmănit la propriu de bunuri imobiliare în condiţiile în care primăriile duc o lipsă acută de spaţii locative. În schimb, contribuabilul îmbătrâneşte punându-şi speranţa că va căpăta în cele din urmă o locuinţă socială repartizată de Primăria de sector.

Cazurile documentate de reporterii noştri demonstrează capacitatea celor doi bătrânei de a face din şpagă o regulă a jocului şi de a obţine în acest fel beneficii nemeritate.

AMOR ŞI AFACERI
Prin noiembrie 2007, Nicolae Vara a cunoscut-o pe Adriana Crăciun pe un site de matrimoniale. După două săptămâni de discuţii online, cei doi au decis să se întâlnească şi în viaţa reală. Nicolae Vara era un prosper şi tânăr afacerist. Deţinea o firmă de imobiliare care între timp a intrat în faliment. Ea, o tânără cu ambiţie, lucra încă din anul 1994 la Departamentul Economic din cadrul Primăriei Municipiului Bucureşti (PMB) şi era membră a Partidului Democrat-Liberal (PD-L), filiala Sector 3.

Pe parcursul întâlnirilor, cei doi amorezi şi-au destăinuit viaţa, ca la emisiunile lui Mircea Radu. Aşa a aflat Adriana Crăciun că Vara are nevoie de un spaţiu comercial ca să îşi extindă afacerea. Crăciun nu a ezitat să apeleze la prieteniile pe care le avea în "lumea bună" a oraşului. A pus mâna pe telefon şi a sunat-o pe Antoaneta Niculescu, alias Coca, "bunica şpăgii". La data de 5 ianuarie 2008, Antoaneta Niculescu şi-a dat întâlnire cu Vara într-una din cârciumile pe care ea le frecventează cu regularitate şi i-a explicat că poate beneficia de ajutorul ei, dacă este şi el băiat "cu obraz subţire".

MENAJ ÎN TREI
A doua zi, cei doi s-au întâlnit în zona Izvorul Rece, unde şi-a făcut apariţia şi Dinu Stelian Alexandrescu. "Îmbrăcat elegant, cu o geantă plină de documente, Dinu a spus că are un spaţiu pe Şoseaua Iancului nr. 15. La 8 ianuarie am primit un document de la Primăria Sectorului 2 referitor la acel spaţiu. M-am întâlnit din nou cu Dinu şi cu doamna Coca, să le prezint documentul, şi mi-au zis că mă costă 5.000 de euro ca să nu se organizeze o licitaţie, iar după aceea urma să le mai dau 25.000 de euro.

Dinu mi-a promis că în câteva zile voi avea toate actele semnate şi aprobate pentru a intra în posesia spaţiului respectiv", povesteşte Nicolae Vara. După ce a plătit primii bani, Vara nu a mai dat nici de Coca, nici de Dinu. Contactat, Dinu Alexandrescu a declarat că a primit banii la Restaurantul Izvorul Rece, dar nu îşi mai aduce aminte pentru ce i-a primit.

Între timp, relaţia lui Vara cu Adriana Crăciun s-a dus pe apa sâmbetei. Văzându-se înşelat de "parteneri", Vara a luat legătura din nou cu Adriana Crăciun, care i-a facilitat o nouă întâlnire cu Antoaneta Niculescu. După câteva runde de negocieri, Antoaneta Niculescu i-a oferit lui Vara o garsonieră situată pe Calea Moşilor nr. 118, care aparţinea de Foişor SA. În acea casă a locuit cu contract de închiriere familia Liliana şi Ion Petrache.

Între timp, Adriana Crăciun s-a mutat în Braşov, căsătorindu-se şi lăsând în urmă scandalurile din Capitală.

CASA STATULUI, VÂNDUTĂ CU NOTARUL
Am încercat să aflăm cum a ajuns Antoaneta Niculescu să vândă garsoniera dată de Primărie spre folosinţă familiei Petrache. Povestea începe tot în anul 2007, după ce soţii Petrache s-au separat. Atunci, Ion Petrache s-a gândit să predea statului locuinţa din Calea Moşilor. La sediul Foişor SA, o angajată, Ileana Macoveschi, l-a convins pe Ion Petrache să nu returneze statului garsoniera, spunându-i că vrea să cumpere ea locuinţa.

"Doamna Ileana mi-a zis că e păcat să predau locuinţa... Mi-a spus că vrea garsoniera pentru fiul ei, care vrea să îşi facă un cabinet stomatologic. Pe urmă m-a pus în legătură cu Antoaneta Niculescu, zisă Coca", povesteşte acum Petrache. Antoaneta Niculescu i-a cerut să-i facă o procură prin care ea devenea mandatara desemnată să se ocupe de toate formalităţile legale. În schimbul acestei procuri, Petrache a primit 800 de euro.

Notarul Eugenia Cuţaru a redactat şi autentificat un antecontract de vânzare a locuinţei către Nicolae Vara, pe baza contractului de închiriere pe care îl avea Petrache cu Foişor SA. Ion Petrache a fost reprezentat în faţa notarului de mandatara Antoaneta Niculescu. Notarul Eugenia Cuţaru a omis să o menţioneze în document pe soţia lui Petrache, Liliana, cu care acesta era în divorţ. După această tranzacţie, Coca a încasat încă 25.000 de euro de la Vara.




După intabularea locuinţei, Nicolae Vara se aştepta să primească şi contractul de vânzare-cumpărare. Surpriză! La perfectarea vânzării, Coca a adus o procură din Italia, pe numele Lilianei Petrache. De data aceasta, notarul contactat nu a vrut să perfecteze tranzacţia, pentru că de pe document lipsea apostila consulară.

Imposibilitatea complicilor de a o aduce la notar şi pe soţia lui Petrache, care între timp divorţase, face ca, în acest moment, antecontractul să nu poată fi pus în aplicare. Acum, Nicolae Vara şi-a dat seama că a reuşit să ia o ţeapă de peste 30.000 de euro.

"ŞI CE DACĂ E LOCUINŢA STATULUI?"
"Serios, e casa statului? Acolo sunt acte de proprietate. Şi care e treaba dumneavoastră? E casa lui Petrache şi am vândut casa, că aşa am vrut eu. Şi care-i problema?", a replicat Coca reporterilor atunci când şi-au declinat identitatea şi intenţiile. Ea a recunoscut că are o relaţie personală cu "dom' Dinu", dar a negat că ar avea prieteni la Foişor SA. "Şi care e problema că m-a chemat doamna Ileana să-mi spună de casă? De ce te bagi dumneata? Extraordinar! Şi ce dacă e casa statului? Eu am acte legale", se apără femeia.

 

Afacere încheiată cu o executare
Familia Mihalache din Bucureşti a apelat la reţeaua bătrânilor escroci pentru a intra în posesia unei locuinţe de la Foişor SA. Alexandrescu Dinu ne-a dezvăluit faţa nevăzută a unui contract de împrumut în valoare de 70.000 de euro, încheiat la notar între Dinu Alexandrescu şi asociata sa, Ana-Maria Dragomir, pe de-o parte, şi familia Mihalache, pe de altă parte.

"Când am vorbit cu familia Mihalache eram împreună cu tanti Coca şi cu o fostă colaboratoare de-a mea, Ana-Maria Dragomir. Atunci, Ana-Maria a zis da, ne ocupăm noi să facem dosarul pentru locuinţă, să facem tot ce trebuie. A cerut atunci o sumă destul de mică, de 2.000-3.000 de euro. I-au dat banii Anei-Maria, dar nu se făcea nimic. Printr-o relaţie de-a lui Coca a aflat că este un apartament liber, după ce murise o babă. Treaba asta a durat câteva luni."

Într-un final, complicii le-au dat celor doi soţi cheia de la o locuinţă rămasă liberă după decesul chiriaşei. Oamenii au făcut investiţii în casă, dar primăria a aflat de faptul că locuinţa a "fost eliberată", evacuând familia Mihalache şi dând repartiţia altcuiva.

În baza contractului de împrumut, Paraschiva Mihalache a apelat la un executor judecătoresc. "O parte din bani, 50.000 de euro, mi i-a dat persoana care m-a păcălit, Ana-Maria Dragomir. Poate mă puteţi ajuta şi pe mine să recuperez banii de la Alexandrescu Dinu", s-a descărcat Giani Mihalache în faţa reporterilor, sătul de promisiunile celor doi că îi vor returna banii.

Ana-Maria Dragomir a pierdut un apartament din zona Titan cu care a girat împrumutul, după ce a fost executată de un executor judecătoresc.
Contactată, Ana-Maria Dragomir a sărit ca arsă: "Nu e problema dumneavoastră din ce cauză mi-au executat casa. Eu cu domnul Alexandrescu nu am nici o treabă. Care e problema presei?".

Dinu Alexandrescu a scăpat mai uşor, pentru că i s-a pus proprire pe pensie, dar a atacat decizia în instanţă.


• Citiţi mâine
Cine sunt fericiţii care s-au ales deja cu casele morţilor la care angajaţii de la Foişor SA au închis ochii.

×