Cristian Cioaca este acuzat ca si-a ucis sotia, pe avocata Elodia Ghinescu, in noaptea de 29/30 august 2007. Probele existente pana acum la dosar conduc la ipoteza ca victima a fost omorata in apartamentul celor doi soti, aflat la etajul IV al unui imobil din str. Gloriei (Brasov). In septembrie 2007, in timpul perchezitiilor efectuate atunci, criminalistii au gasit in acest apartament mai multe urme de sange, multe dintre ele avand o distributie dinamica, semn ca persoana care a sangerat a fost victima unei agresiuni fizice.
Acum cinci ani, toate aceste urme au fost puse in evidenta cu ajutorul luminolului (substanta ce devine stralucitoare la reactia cu fierul din hemoglobina sangelui) si a aparatului POLILIGHT (o sursa de lumina cu lungime de unda variabila, folosita pentru pentru descoperirea urmelor latente si a microurmelor).
Ieri, la ultima perchezitie efectuata in apartamentul lui Cristian Cioaca, criminalistii au folosit insa o tehnica noua: CRIME – LITE, un aparat de ultima generatie ce a intrat de curand in dotarea Institutului de Criminalistica al IGPR. Punerea in evidenta a urmelor de sange descoperite ieri a fost posibila numai cu ajutorul acestei noi tehnici de investigare criminalistica.
Noile probe au fost ridicate si trimise pentru expertiza la Institutul de Criminalistica, iar anchetatorii asteapta acum rezultatele.
Noua echipa de procurori
Dosarul Elodia a fost preluat, de curand, de o noua echipa de procurori de la Sectia de Urmarire Penala si Criminalistica a Parchetului General: Romulus Varga si Maria Militaru. Procurorul Romulus Varga are deja experienta in cazurile de crima in care nu a fost gasit cadavrul. In luna martie a acestui an, el l-a trimis in judecata pe Toma Gheorghe, un criminal in serie acuzat ca si-a ucis in 1997 fiica, si, un an mai tarziu, concubina. Cadavrele lor nu au fost gasite niciodata. La 14 iunie a.c., Tribunalul Arad l-a condamnat pe Toma Ghoerghe la 25 de ani de inchisoare. Mai multe despre acest caz cititi aici:
Criminal in serie, condamnat pentru doua crime fara cadavru
Ce este 'CRIME LITE'?
CRIME LITE este un echipament de relevare a urmelor cu sursa de lumina variabila. Conform site-ului http://www.criminalistic.ro, CRIME LITE 80 S functioneaza in spectrul 400-700 nanometri si foloseste tehnologia LED avand o putere optica de pana la 500mW. Aceste surse de lumina sunt foarte importante in cautarea urmelor materie, in special a urmelor biologice, care sunt puse foarte bine in contrast folosind diferitele filtre de lumina incluse in acest kit, in functie de urma care va fi pusa in evidenta.
Examinarea florescentei este, in sens generic, tehnica de cercetare criminalistica aplicata pentru a genera contrast vizual pentru o varietate de urme materie atunci cand reflectanta normala sau variatiile de transmitere sunt mici.