x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Consilierii generali vor să controleze defrişările din Capitală

Consilierii generali vor să controleze defrişările din Capitală

de Monica Andrei Capatos    |    29 Aug 2009   •   00:00
Consilierii generali vor să controleze defrişările din Capitală
Sursa foto: /JURNALUL NAŢIONAL

Un actor, un economist, un inginer, un jurist şi un avocat, componenţii Comisiei de Ecologie şi Protecţie a Mediului din cadrul Consiliului General, sunt cei care vor să aprobe mai nou defrişările din Capitală. Până acum, avizele de tăiere a copacilor erau date de multe "comitete şi comiţii", printre care şi cea menţionată mai sus. Multe parcuri au fost distruse pentru că băieţii deştepţi s-au descurcat de minune. Noua lege a spaţiilor verzi propusă spre aprobare aleşilor locali dă dreptul doar Direcţiei de Protecţie a Mediului din cadrul municipalităţii să dea avize pentru defrişare.



În ultimii ani, zonele verzi au fost la cheremul şmecherilor care au vrut să-şi facă o afacere pe malul unui lac, în mijlocul parcurilor sau pe terenurile din spatele blocurilor. Au fost tăiaţi peste un million şi jumătate de copaci şi a dispărut cam jumătate din suprafaţa verde a Bucureştiului. Avizele de defrişare au fost date de o armată întreagă de oameni: consilieri generali, membri ai Direcţiei de Mediu din Primăria Capitalei şi ai Administraţiei Lacuri şi Parcuri. Totul era încâlcit şi birocratic tocmai pentru a se pierde urma unui aviz, pentru a lăsa o portiţă ca, într-un final, toată lumea să dea vina pe toată lumea. La mica înţelegere, lucrurile s-au tranşat. Au fost câteva excepţii, şi astea pentru că Jurnalul Naţional s-a implicat în salvarea Parcului Bordei, a Parcului Tineretului sau Circului. Puţini ne-au fost alături. Pentru că pe parcursul campaniilor noastre am observat că legea este strâmbă şi permisivă, împreună cu Organizaţia Eco-Civica şi Primăria Capitalei am elaborat un proiect de hotărâre de Consiliu care să apere ce a mai rămas din zonele verzi. Acesta urmează să fie aprobat de consilierii generali în şedinţa de luni.

ÎNTRE ACTORIE ŞI ECOLOGIE

Noua lege a reuşit să simplifice lucrurile, avizele de defrişare urmând a fi date doar de Direcţia de Protecţie a Mediului din cadrul municipalităţii. Să ştim şi noi pe cine dăm vina. Bineînţeles că atunci când va fi vorba despre defrişări mari, se va cere şi acordul Comisiei de Ecologie din cadrul Consiliului General. Membrii acestei comisii, Tiberiu Ivaşcu - inginer, George Silviu Rădoi - jurist, Mihai Voicu - actor, Costel Nedelcu - inginer, Alin Berbecaru - licenţiat în Administraţie publică, Daniel Robert Niţu - economist, Aurelian Bădulescu - avocat, ţin cu dinţii de aceste avize şi vor să-şi păstreze în continuare calitatea de a da verdicte, în condiţiile în care nici unul dintre ei nu este de specialitate şi nici nu s-a opus vreodată vreunei defrişări. Drept urmare, această lege care ar fi putut să apere zonele verzi riscă să nu fie aprobată luni la şedinţa Consiliului General pentru că aleşii mai sus-menţionaţi, plătiţi din banii publici, au pretenţii nejustificate.

"Nu vom aproba proiectul dacă defrişările nu vor fi avizate de noi", ne-a declarat Mihai Voicu, de profesie actor, consilier general - PD-L, în cadrul Comisiei de Ecologie. Nici Tiberiu Ivaşcu nu este departe de ce spune colegul său de partid şi de Consiliu General. "Noi trebuie să verificăm ce-i în teren. Nu trebuie să fim de specialitate ca să ne pricepem la copaci.

Încă mai discutăm pe tema acestui proiect, nu ştiu dacă-l vom aproba luni, trebuie să mai vorbesc cu colegii mei", ne-a spus preşedintele Comisiei de Ecologie. Interesant este că auzim de aceste nume abia acum, când fac gălăgie că pierd din mână controlul pe spaţiile verzi. Aveam nevoie de punctul lor de vedere atunci când am pornit campaniile de salvare a spaţiilor verzi. Nici unul n-a schiţat un gest, ba, mai mult, în prima fază au fost de acord cu planul lui Costică Constanda de a construi în Parcul Bordei.

Amenzi mari pentru defrişări
Noul proiect de lege privind spaţiile verzi din Capitală permite staţionarea pe iarbă în zonele de odihnă şi recreere indicate pe o hartă care se va afla la intrarea în parcuri. Cu alte cuvinte, bucureştenii vor şti unde pot sta şi unde nu, pe spaţiul verde, urmărind un indicator asemănător unui zâmbet. Şi cei cu bicicleta vor avea acces în parcuri, însă pe traseele special amenajate. De asemenea, pe alei te poţi plimba cu rolele sau patinele. La capitolul sancţiuni, lucrurile stau cam aşa. Cei care vor rupe florile şi gazonul (în cazul în care acestea sunt şi pe teren, parcurile arată groaznic, n-a mai fost plantată o floare, o frunză, o iarbă de nu mai ştiu când, un exemplu ar fi Parcul Herăstrău, care este ca după război) sau vor defrişa de capul lor vor primi o amendă de până la 100 de lei, în cazul persoanelor fizice, şi de până la 10.000 de lei pentru cele juridice. Aceleaşi amenzi vor fi luate şi de cei care aruncă hârtii, sticle, resturi menajere, ţigări, cadavre de animale şi orice alte deşeuri pe spaţiile verzi, alei, lacuri, fântâni. Cei care vor strica zonele verzi prin realizarea de lucrări de construcţii, infrastructură edilitară şi transport fără respectarea prevederilor legale vor scoate din buzunar între 300 şi 1.000 de lei atunci când va fi vorba despre persoane fizice şi între 2.500-5.000 - persoane juridice. De asemenea, legea mai prevede ca persoanele care vor primi aviz de defrişare să planteze obligatoriu şase arbori pentru fiecare copac tăiat pe terenul propriu. În cazul în care nu există posibilitatea plantării pe amplasamentul unde s-a dezafectat vegetaţia, plantarea în compensare se va executa pe o suprafaţă de teren indicată de Administraţia Lacuri şi Parcuri sau de primăriile de sector. Dacă terenul este încadrat într-o zonă importantă a Capitalei, conform Planului Urbanistic Zonal, compensarea se va face în raport de zece arbori pentru fiecare copac tăiat.

"Noi trebuie să verificăm ce-i în teren. Nu trebuie să fim de specialitate ca să ne pricepem la copaci. Încă mai discutăm pe tema acestui proiect, nu ştiu dacă-l vom aproba luni, trebuie să mai vorbesc cu colegii mei"
Tiberiu Ivaşcu - preşedintele Comisiei de Ecologie

×
Subiecte în articol: special defrişările din capitală