x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Curtea de Apel confirmă imparțialitatea judecătorilor de la Tribunalul București în cazul fostului președinte PSD

Curtea de Apel confirmă imparțialitatea judecătorilor de la Tribunalul București în cazul fostului președinte PSD

de Ion Alexandru    |    15 Iun 2021   •   08:08
Curtea de Apel confirmă imparțialitatea judecătorilor de la Tribunalul București în cazul fostului președinte PSD

Procurorii DNA nu au reușit să-i convingă pe magistrații Curții de Apel București de faptul că judecătorii Tribunalului București au fost imparțiali atunci când au judecat și respins cererea de liberare condiționată a lui Liviu Dragnea. Sentința definitivă a fost desființată, iar cauza, constând în judecarea contestației formulate de fostul lider social-democrat, va fi rejudecată la Tribunalul Giurgiu. Instanța Curții de Apel București a luat act de faptul că, din completul care a judecat contestația luna trecută, a făcut parte și un judecător care a semnat, în 2018, o scrisoare-memorandum împotriva lui Liviu Dragnea.

 

Conform sentinței penale nr. 119/F, care nu are cale de atac, judecătorii Curții de Apel București au admis cererea de strămutare formulată de Liviu Dragnea a dosarului în care a contestat respingerea liberării condiționate, iar cauza va fi analizată de un complet de la Tribunalul Giurgiu. „În baza art. 74 alin. 5 Cod procedură penală desfiinţează Decizia penală nr.529 din data de 27.05.2021 pronunţată de către Tribunalul Bucureşti – Secţia I Penală în dosarul nr.7901/302/2021. În temeiul art. 74 alin. 4 Cod procedură penală înştiinţează Tribunalul București și Tribunalul Giurgiu despre admiterea cererii de strămutare. (…) Fără cale de atac”, precizează Curtea de Apel București, în minută.

Potrivit alineatului 5, „dacă instanța de la care a fost strămutată cauza a procedat între timp la judecarea cauzei, hotărârea pronunțată este desființată prin efectul admiterii cererii de strămutare”.

Prin această sentință, Curtea a confirmat informațiile prezentate de presă, inclusiv de „Jurnalul”, potrivit cărora nu doar că din completul de apel a făcut parte un judecător incompatibil, dar și că, la nivelul Tribunalului București, Liviu Dragnea nu ar putea avea parte de o judecată corectă.

 

Avocat: „S-a pus mare presiune pe magistrați”

Flavia Teodosiu, avocata lui Liviu Dragnea, le-a explicat magistraților că al său client „a fost judecat de un tribunal cu doi judecători care nu au fost imparțiali. Aveți toate documentele la dosar și o să vedeți că nu este pentru prima dată când Tribunalul nu este imparțial. (…) În decembrie 2019,  a semnat cererea de apărare a sistemului judiciar o doamna judecător. La fel s-a întâmplat și acum. Imparțialitatea ar putea fi afectată. Primul magistrat a formulat declarație de abținere, s-a admis, iar al doilea magistrat a făcut și el cerere de abtinere și i-a fost respinsă. (…) S-a pus o presiune mare pe magistrați, inclusiv presiune mediatică, după ce domnul Dragnea a depus cererea de liberare condiționată, cerere depusă după obținerea avizului pozitiv din partea Penitenciarului Rahova”, a declarat, în fața instanței, Flavia Teodosiu.

În cererea de strămutare, admisă de Curtea de Apel București, se arată că judecătorii Cristian Purice și Claudiu Corobană, de la Tribunalul București, care i-au respins lui Liviu Dragnea contestația, sunt semnatari ai unui memorandum redactat de Forumul Judecătorilor din România, motiv pentru care aveau obligația de abținere. „Nu s-a întamplat așa. În cadrul ultimului cuvânt, Dragnea a fost întrebat de președintele dacă a înțeles pedeapsa și dacă și-a însușit vinovăția”, a adăugat avocata.

 

 

50 de judecători de la instanța din Capitală au semnat o scrisoare anti-Dragnea

Reamintim faptul că o scrisoare-protest din 2018 a fost inițiată de Forumul Judecătorilor din România, compus din magistrați deranjați, la acel moment, de schimbările operate de PSD-ALDE la legile Justiției și care au cerut Consiliului Superior al Magistraturii să apere prestigiul justiției, după ce fostul președinte al Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, a acuzat, în cadrul unei emisiuni televizate, că existau mai mulți magistrați aserviți „statului paralel”.

Presa a descoperit, însă, că 50 dintre acești judecători care au semnat scrisoarea în cauză sunt magistrați care activau, la acel moment, la Tribunalul Municipiului București, instanță care a respins, deja, săptămâna trecută, contestația ex-liderului PSD la sentința Judecătoriei Sectorului 5 cu privire la cererea formulată pentru liberarea condiționată. Întâmplător sau nu, unul dintre cei doi judecători ai completului de contestație, Claudiu Corobană, este semnatar al acestei scrisori, ceea ce ar fi trebuit să-l determine pe acesta să formuleze cerere de abținere, conform juriștilor consultați de „Jurnalul”. De altfel, în cuprinsul articolului 64 din Codul de procedură penală. Se prevede că judecătorul este incompatibil dacă există o suspiciune rezonabilă că imparțialitatea acestuia este afectată.

Odată desființată soluția Tribunalului București, șansele lui Liviu Dragnea de a fi pus în libertate cresc, având în vedere că fostul președinte social-democrat și-a executat fracția de două treimi din pedeapsa de 3 ani și jumătate de închisoare, primită în dosarul „DGASPC Teleorman”. Tribunalul București admisese cererea DNA și a stabilit că Dragnea mai poate face cerere de liberare condiționată abia la finalul lunii august.

×