x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Dezastrul banalizat

Dezastrul banalizat

02 Mai 2005   •   00:00

Satul Sculea este un fel de suburbie a oraselului Gataia. Aici au fost primele inundatii dintre cele care au cuprins anul acesta, in aprilie, judetul Timis. Tot de aici, apele s-au retras primele.

  • de TOMA ROMAN JR
  • TRAGEDIE. Scapat de sub control, valul de apa a distrus 50 de case
    Iesit din matca, Raul Barzava a lovit crunt multe familii din Sculea. Scapat de sub control, valul de apa a distrus aproape 50 de case. Multe erau facute din "vaiuga", un sortiment de chirpici folosit adesea in Banat. Locuintele s-au "dizolvat" pur si simplu. Cei care stateau in ele, de obicei oameni batrani, au fost mutati provizoriu la Spitalul de Psihiatrie din Gataia. Cum imediat dupa Pasti apele se retrasesera, iar autoritatile au devenit mult mai preocupate de situatia localitatilor Foeni, Otelec sau Ionel, aflate inca sub ape, la Sculea raul pare "banalizat". Chiar daca au fost ajutati in prima instanta cu haine, alimente si apa plata, sinistratii din Sculea au perspective sumbre cand se gandesc ce o sa li se intample la iarna.

    GAINILE LUI MOS ION. Ion Nies are 86 de ani. Singurele rude pe care le are sunt o nepoata si sotul ei, Nicu, in a caror locuinta l-am gasit instalat. Din gospodaria in care a stat o viata a ramas doar cu acoperisul. Nu deasupra capului, ci pe pamant, in curte. Casa, construita din chirpici, s-a topit, de parca ar fi fost facuta din creta...

    Vecinul Miksa Bacsi, de 83 de ani, a ramas fara tigle, dar cu niste usi. Sotul nepoatei, Nicu, care, impreuna cu alti sateni, incercase in ziua calamitatii sa opreasca, fara succes, revarsarea Barzavei cu saci de nisip, l-a salvat pe mos Ion in ultima clipa. Apele ii invadasera deja curtea. Din toata "averea", batranul a apucat sa ia cu el actele si trei gaini. Nu stie ce s-a mai intamplat cu cainele. In schimb, isi recunoaste gainile, acum amestecate cu ale nepotilor: "No, uite ce pasari grase si frumoase am avut!". Nicu e facut foc pe autoritati, mai ales pe cele de la "Regia Nationala Apele Romane". El spune ca inca de acum cativa ani buni, de cand albia Raului Barzava a fost deviata, s-a gresit grav.

    BELEAUA. Noua albie era prea scurta, nu au fost puse diguri ecluzate si nu s-a lasat nici o cale spre vechiul curs al apei in caz de inundatie. Cu toate ca diversi "specialisti hidrotehnisti" i-au asigurat anual pe satenii din Sculeni ca "totul e in regula", ploile ceva mai serioase de anul acesta au fost de ajuns ca sa se rupa digul, iar apa a intrat in localitate. Doar la Nicu acasa se refugiasera, in primele zile de dupa dezastru, 25 de rude si prieteni. Acum, de Pasti, il gazduia si pe mos Ion, cel singur ca un cuc. Pentru sarmanul batran se gandea sa refaca poate pana la iarna o locuinta improvizata, facuta dintr-o bucatarie si o camera lipita de ea. Bineinteles, tot din chirpici, fiindca de altceva "nu exista posibilitatea".

    NEPUTINTA. Nimeni nu le-a putut spune acestor oameni in ce mod vor fi ajutati de autoritati

    "OR ZAS CA NE DAU CORTURI". Ilie Ursache are 68 de ani si e tare de urechi, a trebuit sa vorbim rastit ca sa ne inteleaga. L-am gasit in pragul casei, statea pe scarile din fata unei usi care se deschidea spre nicaieri. Venise cu fiul sau, cu o caruta, sa scormoneasca prin malul intarit, doar-doar vor putea sa recupereze ceva obiecte. Ca si ceilalti consateni afectati, Ilie incercase sa isi salveze intai animalele, si de aceea a pierdut toata mobila si hainele. Cei doi membri ai familiei Ursache sunt tare necajiti. Fiul, care are nevasta si copii, nu poate si nu are de unde sa dea bani pentru a-i face o casa noua batranului sau tata. Iar acesta are o pensie vai de mama lui. Nimeni nu a putut sa le spuna inca in ce mod vor fi ajutati de autoritati.

    Mai-marii din Timisoara "or vinit si or plecat, or zas numa’ ca or sa ne deie niste corturi. No, ce o sa ma fac io cu cortu’ la iarna?!", se intreaba acesta a jale. Au auzit ca, in cazul altor calamitati naturale, sinistratilor li s-au pus la dispozitie materiale de constructie la pret de producator, dar ei nu au bani nici pentru acestea. Pana una-alta, Ilie sta la fiu’su, care si asa se descurca destul de greu cu nevasta si copiii lui. Toate familia e amarata si curtea e trista, ca si cand ar fi doliu la poarta... Singurul neafectat pare a fi un nepot de vreo 10 ani, preocupat sa se razboiasca insa cu un gascan.

    INAUNTRU-I LEOPARDU’. Casa doamnei Kovacs Maria pare, din exterior, intreaga. Inauntru insa, peretii au crapaturi largi si stau sa cada. Dusumeaua s-a umflat, usile la fel, abia daca se mai deschid. Chiar si noi, ca nespecialisti, ne-am dat seama ca familia Kovacs se poate trezi (sau mai bine zis exista riscul sa nu se mai trezeasca) cu peretii cazuti in cap. Dupa spusele doamnei Kovacs, niste inspectori ai Prefecturii au venit, au constatat si i-au zis ca e o nimica toata, ca "trebuie doar consolidata nitel fundatia". Intreaga familie, de frica, e decisa sa-si demoleze domiciliul devenit o capcana si sa o ia de la capat, cu orice sacrificii. Nici ei n-au insa habar cum se vor descurca peste cateva luni, cand o sa vina frigul...

    ×
    Subiecte în articol: special