x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Erori - Pusculita magistratilor

Erori - Pusculita magistratilor

de Adrian Mogos    |    14 Dec 2006   •   00:00
Erori - Pusculita magistratilor

Judecatorii si procurorii, fie civili, fie militari, sunt si ei oameni. Si, fiind oameni, traiesc pe globul pamantesc cum e si normal, iar unii dintre ei, aproximativ 1.500, chiar in Romania. Asta inseamna ca au casa, masa, bibelouri, carti, bijuterii, dar si firme, masini, pamanturi sau alte acareturi. Si pentru ca traiesc in Romania, trebuiesc sa se supuna si ei legilor. Magistratul, pe langa insigna, roba si ciocanel, e obligat sa isi declare averea si sa o faca publica.

Declaratiile de avere ale judecatorilor si procurorilor ofera nebanuite surprize
Judecatorii si procurorii, fie civili, fie militari, sunt si ei oameni. Si, fiind oameni, traiesc pe globul pamantesc cum e si normal, iar unii dintre ei, aproximativ 1.500, chiar in Romania. Asta inseamna ca au casa, masa, bibelouri, carti, bijuterii, dar si firme, masini, pamanturi sau alte acareturi. Si pentru ca traiesc in Romania, trebuiesc sa se supuna si ei legilor. Magistratul, pe langa insigna, roba si ciocanel, e obligat sa isi declare averea si sa o faca publica.

Legea 161/2003 restrange aria de acoperire a magistratilor astfel: nu pot desfasura activitati comerciale direct sau prin persoane interpuse si nu pot avea calitatea de membru al unui grup de interese economic. Incalcarea acestor dispozitii constituie abatere disciplinara si se sanctioneaza cu suspendarea din functie pe timp de maximum sase luni sau indepartarea din magistratura. In schimb, nimic despre ce este o persoana interpusa. Fiind destul de slabita in fata atator robe negre, 161, s-a intarit la numai un an cu 303. Legea 303/2004 republicata ii pune la punct pe magistrati: "Functiile de judecator, procuror, magistrat asistent si asistent judiciar sunt incompatibile cu orice alte functii publice sau private, cu exceptia functiilor didactice din invatamantul superior, precum si a celor de instruire din cadrul Institutului National al Magistraturii si al Scolii Nationale de Grefieri, in conditiile legii".

LUPUL, PAZNIC LA OI. Procesul de primire-publicare a declaratiilor a cazut in sarcina Consiliului Superior al Magistraturii, care le-a publicat pe site-ul http://www.csm1909.ro. Se pare ca nimeni din aceasta institutie cu atributii de control nu a citit declaratiile de avere, care oricum trebuie actualizate o data la patru ani, din moment ce la tribunalele Valcea si Suceava nu exista decat cateva declaratii de avere ce pot fi accesate; la judecatoriile Balcesti, Bezoi, Dragasani pot fi vizionate doar doua, trei declaratii, la Insuratei doar doua; la Tribunalul Braila numai opt, iar la Judecatoria Faurei nici una. Gradul militar si roba ii fac pe procurorii militari sa-si piarda capul. Altfel nu se explica de ce numai doi dintre ei, un bacauan si un bucurestean, au avut bunul-simt sa isi faca publice declaratiile de avere, dar si acestia doar de cateva luni. Oiricum, e un inceput bun.

Declaratiile de avere ale magistratilor ofera numeroase surprize: peste 90% dintre judecatorii de la Judecatoria Constanta nu au casa, pentru ca poate le place cu chirie; exista cazuri in care ambii soti, desi magistrati, nu au nimic, stau in pribegie sau in singura masina pe care si-au declarat-o. Altii au pamant, dar n-au casa. Unii doar un cont bancar plinut. Multi si-au ajutat firmele tovarasului sau tovarasei de viata, iar altii isi vand copiilor propriile apartamente.

LEHAMITE. Sunt cazuri de magistrati care au completat declaratiile de avere intr-un asemenea hal, incat crezi ca ei au imprumutat banca, si nu invers. Altii, in zeflemea, au completat la datorii restantele la RomTelecom ori pur si simplu au semnat declaratia fara sa completeze nimic, ajungandu-se chiar in situatii in care au declarat ca nu isi cunosc venitul. A gresi e omeneste, dar o eroare a unui magistrat poate avea urmari nebanuite.

Daca nu pot completa corect o simpla declaratie, atunci trebuie sa fim cu luare aminte la sentintele sau deciziile unora dintre ei.

IMPRUMUT. Gabriela Bogasiu este judecatoare la Curtea de Apel Bucuresti. Abia in 2005 a renuntat la cele 46% parti sociale pe care le detinea la UP Dent Marketing Services SRL, pentru 1,14 miliarde de lei. Doamna judecator nu este lipsita de inima, din moment ce si-a ajutat sotul aflat la ananghie cu aproape 300 de milioane de lei vechi, imprumutandu-i firma de avocatura, in conditiile in care el a declarat anual un venit de aproape 2,5 miliarde de lei. Pe Florin Cernea nu l-a imprumutat decat cu 135.000 de euro. In rest, mai nimic: terenuri, case, apartamente, masini, barca cu motor.

AFACERE. Cabana de la lacul Vidra a firmei Forconcid

GINERICA. Dorica Aghescu, judecator la Tribunalul Caras-Severin, are actiuni la SC Case SA Resita, actiuni care au o valoare de 1,1 miliarde. In schimb, la alte venituri, aceste actiuni nu aduc nimic in plus, judecatoarea mentionand ca atat ea, cat si sotul au numai salarii. A uitat sa mentioneze faptul ca sotul este actionar si la Instalatii Electrice SA Resita, la Max Aicher Recycling Lamdro SA Resita, actionar si administrator la Montaj Instalatii SA Resita. Proiectul pentru renovarea cladirii Tribunalului Caras-Severin a fost intocmit chiar de firma la care judecatoarea, impreuna cu familia, detine actiuni si unde sotul este administrator si director general.

"Atunci cand s-a semnat acel contract, in 2001, sotul meu lucra la BRD, Sucursala Caras-Severin. La SC Case SA a venit in 2002 si tot in acel an a achizitionat si actiunile. In fosta declaratie de avere eu am mentionat si actiunile pe care sotul meu le-a avut la SC Crosi SA, o societate care s-a divizat in mai multe societati. Din cate stiu eu, la firmele la care faceti referire a avut actiuni pe care le-a cesionat ginerelui. Nu stiu daca s-au operat la Registrul Comertului aceste modificari", a declarat doamna Aghescu.

DIN VECHIME. Adela Bodea, judecator la Tribunalul Bucuresti, a scris ca sotul a dobandit dreptul de proprietate asupra unui teren intravilan din Bucuresti acum mai bine de 100 de ani, in 1887. Familia mai are doua terenuri intravilane in Capitala, o casa de vacanta si una de locuit. A imprumutat firma sotului, SC Casa Tipografica International SRL, cu 650 de milioane de lei, de altfel o moda printre magistrati. Firma apartine in totalitate familiei Bodea, sotul avand 33,33% din firma, fapt uitat de judecatoare, din moment ce la venituri declara ca sotul este angajat cu carte de munca la Casa Tipografica International.

De aici primeste un salariu de doua milioane de lei vechi lunar, fii angajat cu conterct de munca, dar la capitolul active financiare, din declaratie apare un frumos nimic. Spre deosebire de sot doamna judector Bodea castiga 20 de milioane de lei vechi lunar, in urme unui "raport de munca".

FRUMUSETE DE CABANA, LA MUNTE
Mariana Hioara Bica este judecator la Tribunalul Valcea. Are in conturi peste 100.000 de euro si actiuni la Forconcid SA din Ramnicu-Valcea si SIF Oltenia. Valoarea actiunilor de la Forconcid depasea 2 miliarde la data semnarii declaratiei, iar titlurile de stat depaseau 450 de milioane. Sotul are 14% din actiuni si este director general, avand un venit de 1 miliard anual, de cinci ori mai mult decat doamna judecator, care, avand mult de lucru, a uitat sa faca insa cateva precizari. Sotul mai este actionar si la ICF Group SRL din Ramnicu-Valcea, unde si Forconcid este actionar. Declaratia este semnata in 2005, iar firma e inregistrata la Registrul Comertului din 2004. Conform declaratiei de avere, familia a vandut un teren cu 76.000 de euro firmei Adevim SA, care nu exista la Registrul Comertului. Firma este de fapt Adevim SRL si apartine fostului subprefect de Valcea Viorel Popescu. Forconcid trage tare la contracte publice si si-a inaltat un motel la coada Lacului Vidra, in Muntii Parang.

NU RATATI! Maine veti putea sa va minunati cum aproape toate firmele la care are actiuni un judecator de la Curtea Suprema au procese pe rol la Inalta Curte. O judecatoare a uitat sa mentioneze o gramada de firme la care sotul e actionar fie ca persoana romana, fie ca persoana israeliana.
×
Subiecte în articol: special avere soţul acţiuni firma judecator