x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Expoziţia mileniului în "Perla Orientului"

Expoziţia mileniului în "Perla Orientului"

de Anca Aldea    |    30 Apr 2010   •   00:00
Expoziţia mileniului în "Perla Orientului"
Sursa foto: Wang Song/Xinhua/Agerpres
● corespondenţă de la Shanghai

Catalogată ca cea mai impresionantă manifestare din istorie, parcul expoziţional reuneşte reprezentanţe a peste 200 de ţări şi organizaţii internaţionale şi aşteaptă, în cele şase luni de prezentare, aproximativ 70 de milioane de vizitatori.

Având ca temă "Un oraş mai bun, o viaţă mai bună", concept reprezentând dorinţa umanităţii de a trăi mai bine într-un mediu mai sănătos, Expo Shanghai 2010 pune accentul pe dezvoltarea urbană durabilă. Aceasta în contextul în care, potrivit unor statistici ale ONU, 55% din populaţia Globului trăieşte în prezent la oraş.

Alegerea, în 2002, a Shanghaiului pentru găzduirea celui mai mare eveniment din istoria omenirii (China devenind astfel prima ţară în curs de dezvoltare care organizează o astfel de manifestare) este meritată pe drept cuvânt. Situată în delta fluviului Yangtze şi port la Marea Chinei de Est, metropola este nu doar cel mai mare oraş al ţării, dar şi al Globului, având o populaţie de aproximativ 19 milioane de locuitori. Are cea mai întinsă reţea de metrou din lume (cu o lungime totală de 420 de kilometri), incluzând aici şi trenul cu levitaţie magnetică (Maglev) care face legătura dintre centrul oraşului şi aeroport (şi care circulă cu o viteză maximă de 431 km/h şi minima de 301 km/h).

Are cea mai extinsă reţea de transport în comun de suprafaţă din lume (aproximativ o mie de linii de autobuz). Are şase autostrăzi suspendate, pe care nu au voie să circule camioanele, bicicletele şi pietonii şi, într-un anumit interval de timp al zilei, nici automobilele care au numere străine de Shanghai. Este cel mai mare şantier de construcţii din lume, are peste 600 de zgârie-nori, numărul acestor clădiri-gigant urmând să ajungă, în viitorul nu foarte îndepărtat, la 900.

ROMÂNIA A CHELTUIT PENTRU PAVILIONUL SĂU, UN MĂR URIAŞ DIN STICLĂ, DE 2000 DE METRI PĂTRAŢI, 27 DE MILIOANE DE RON
Dintr-o comunitate nu prea mare de pescari şi manufacturieri de textile, Shanghaiul a devenit, la mijlocul secolului al XIX-lea, una dintre cele mai importante porţi comerciale de pe Glob. Mărfuri de tot felul circulau din est spre vest şi invers prin acest punct, astfel că, la începutul secolului trecut, metropola a devenit un important centru financiar şi de afaceri.

Astăzi, numele oraşului este deseori prescurtat la varianta "Hu", de la "Hu Du", un sat de pescari ("cun") din timpul dinastiei Tang (618-907), situat pe râul Huangpu. Shanghai a devenit oraş ("zhen") "cu acte în regulă" în 1297. În jurul său au fost ridicate aproape în mod constant ziduri de consolidare a coastei, dar şi fortificaţii de apărare împotriva atacurilor piraţilor japonezi. La începutul secolului al XVII-lea, în Shanghai a fost construit un Templu al Oraşului lui Dumnezeu, o onoare acordată doar comunităţilor dezvoltate.

În timpurile moderne, boom-ul economic a apărut după 1992, iar astăzi metropola contribuie cu 20%-25% la bugetul naţional total. Ritmul creşterii economice este de aproximativ 15% pe an, iar PIB-ul pe cap de locuitor este de 18.000 euro, de trei ori mai mare decât PIB-ul pe locuitor în restul Chinei. 

 

Ce i-a conferit oraşului numele de "Parisul Estului" sau "Perla Orientului"? Istoricii continuă încă disputa asupra traducerii numelui oraşului: varianta oficială este că Shanghai se traduce prin "regiunile de sus ale mării". Există însă şi păreri, mai ales în literatură, conform cărora numele oraşului înseamnă "deasupra mării" sau "pe mare".

Având o suprafaţă de peste 6.200 de kilometri, metropola este tăiată în două de unul dintre afluenţii lui Yangtze, râul Huangpu. Pe malul de vest al acestuia se află centrul cultural şi comercial al oraşului, Puxi, iar în est, centrul economic, Pudong.

 

Situată pe malurile râului Huangpu, expoziţia deschisă astăzi printr-o serie de evenimente care vor continua şi în cursul zilei de 1 mai a oferit României un spaţiu generos. Ţara noastră a cheltuit pentru pavilionul său, un măr uriaş din sticlă, denumit sugestiv Greenopolis - Megalopolisul Verde, 27 de milioane de RON.

 

Conceptul proiectului aparţine firmei româneşti SC M&C Strategy Development SRL, care a împărţit pavilionul în patru niveluri: un spaţiu expoziţional (dedicat prezentărilor sociale, culturale şi tradiţionale şi ale potenţialului natural din România), o scenă pe care se vor derula diferite tipuri de evenimente culturale (spectacole de dansuri, de balet şi dans contemporan, pantomimă, teatru non-verbal, spectacole de muzică modernă şi clasică etc), o sală de conferinţe şi seminarii (referitoare, cu precădere, la schimburile economice şi comerciale, la turismul pe plaiurile mioritice şi la cercetarea ştiinţifică din ţara noastră), precum şi un restaurant cu specific naţional.

Mărul românesc, construit de firma Shanghai Zhongyuan Construction Group Co. Ltd pe o suprafaţă de doi kilometri pătraţi, este verde în timpul zilei, iar noaptea este luminat în roşu.

 

Zilele României, sărbătorite cu fast
În cadrul pavilionului României la Shanghai au fost invitaţi să participe o serie de artişti români: Ansamblul "Ardealul" al Casei de Cultură a Studenţilor din Sibiu, Ansamblul Naţional Secuiesc din Harghita, Căluşarii Slatinei, Centrul Naţional pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, Damian Drăghici, Corul de Copii Radio, Fanfara Shavale, Fanfara 10 Prăjini, Filarmonica de Stat Oradea - Ansamblul Artistic Profesionist "Crişana", Fundaţia Cultural Artistică "Dorna Dorului", Grigore Leşe, Grupul Iza, Nicolae Voiculeţ, Orchestra Naţională Radio, Răzvan Mazilu, Romanian Brass Orchestra, Teatrul de Păpuşi Ţăndărică, Teatrul Masca.

La 9 mai, Ziua Independenţei de Stat a României şi Ziua Europei, vor avea loc câteva manifestări tematice organizate de Uniunea Europeană. Manifestările de la 9 mai, intitulate "European Multicultural Parade", vor cuprinde mai multe mini-evenimente, între care "European Cinema Festival", "European Puppet Theater" şi "Mobile Screen".

La 29 iulie, Ziua Imnului Naţional al României, pavilionul nostru la Shanghai va oferi o serie de concerte extraordinare susţinute de Orchestra Naţională Radio, Corul de Copii Radio, Grigore Leşe şi Damian Drăghici. Aproximativ 2.500 de spectatori sunt aşteptaţi să ia parte la acest eveniment.

 

● Haibao (în traducere "comoara mărilor"), mascota expoziţiei, este un personaj simpatic de culoare albastră, mereu cu zâmbetul pe buze.

● Călugării Shaolin şi membrii taoişti ai şcolii de arte marţiale Wudang îşi vor face apariţia în public la expoziţie, pentru prima dată în 158 de ani.

● Aproximativ 20.000 de jurnalişti din China şi din străinătate au aplicat pentru acreditare la expoziţie.

● În centrul Shanghaiului există cea mai înaltă statuie din lume dedicată compozitorului Frédéric FranÎois Chopin.

● Circa 10.000 de persoane au vizitat, la 25 aprilie, pavilionul României, în cadrul unei acţiuni care a făcut parte din programul de verificări organizat de chinezi

● Shanghaiul este înfrăţit cu 63 de oraşe ale lumii, între care şi Constanţa.

● Berea oficială a expoziţiei vine din regiunea autonomă Tibet şi este făcută din qingke (o specie de orz) şi apă minerală de la munte, informează Shanghai Daily.

×
Subiecte în articol: special romania expo shanghai 2010