x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Grija statului român: un sicriu de lemn pentru Lucian

Grija statului român: un sicriu de lemn pentru Lucian

de Ionela Gavriliu    |    27 Aug 2008   •   00:00
Grija statului român: un sicriu de lemn pentru Lucian

Băieţelul de 4 ani, ucis în chinuri de asistenta maternală, a fost dus pe ultimul drum într-o căruţă trasă de un cal. Mama a fost adusă la înmormîntare cu cătuşe la mîini. 



Băieţelul de 4 ani, ucis în chinuri de asistenta maternală, a fost dus pe ultimul drum într-o căruţă trasă de un cal. Mama a fost adusă la înmormîntare cu cătuşe la mîini.  

Lucian Rostas a fost îngropat la Reteag. Într-un sicriu "decontat" de statul român grijuliu. "Toată viaţa am să regret că l-am dat", se frămîntă Maria Rus, prima asistentă maternală a băiatului, în vreme ce-l strînge în braţe pe micuţul cu care a rămas, un puşti bruneţel
cu cămăşuţă albă. Mama şi-a dus copilul pe ultimul drum cu cătuşele la mîini.

Dimineaţa limpede de deasupra Reteagului începe cu aducerea unei cruci simple de lemn şi a unor braţe de flori în curtea bunicilor lui Lucian Rostas. Trupul devastat al micuţului se află în casă într-un sicriu mic, acoperit, lîngă care familia nu lasă pe nimeni să ajungă. Cu toţii aşteaptă sosirea Mariei, a mamei puşcăriaşe.

REGRETUL MAMEI DE ÎMPRUMUT.
În mulţimea pestriţă, în care se amestecă şi cîteva bătrîne din sat care zic că au venit să spele ruşinea românilor în faţa ţiganilor, că au auzit că băieţelul a fost schingiuit şi pentru că provenea dintr-o familie de ţigani, se distinge o femeie plăpîndă şi blondă care varsă şiroaie de lacimi şi vrea să-l vadă cu orice preţ pe Lucian al ei. Femeia este Maria Rus (coincidenţă de nume, nu are vreo legătură cu directorul DGASPC Bistriţa, Marin Rus), asistenta maternală care l-a îngrijit pe micuţ timp de doi ani, de cînd a fost luat de lîngă mama lui, pînă la 3 ani. Femeia spune că a rămas singură după plecarea bărbatului în Spania şi a hotărăt să ajute un copil necăjit. Aşa l-a luat pe primul băieţel, cel cu care merge acum de mînă şi care o priveşte cu ochi cuminţi. Apoi l-a luat şi pe Lucian, pe care-l ducea la doctor şi în vizită la mama lui ori de cîte ori o lăsa  legea. "Am evaluarea psihologică, altfel nu puteam să fiu asistentă maternală. Cînd ni se făcea control, ni se puneau nişte întrebări", îşi aminteşte femeia. Şi pe băiat îl ducea la medicul pediatru. "Doctorul îl dezbrăca, îl consulta. Dar n-am avut probleme cu el", spune Maria Rus.

În 2007, pentru că nu se mai ajungea cu banii, a decis să renunţe la creşterea lui Lucian. "O ştiam pe Marcela, eram doar colege. O mai întrebam din cînd în cînd cum îi merge copilului şi zicea că bine. Ultima oară l-am văzut pe băiat în aprilie anul ăsta, dar n-am stat de vobă cu el. O să regret toată viaţa că l-am dat", se tînguieşte femeia.

DUREREA ÎN DIRECT. La ora 13:00, dintr-o dubă a Poliţiei e coborîtă mama naturală a lui Lucian. Are cătuşe la mîini şi gardieni în jur. E o tînără ştirbă, care se aruncă în braţele mamei sale, adusă mai mult cu forţa prin mulţime de o ziaristă zeloasă, care vrea să suprindă lacrima în direct.

Durerea e exploatată la maximum. Femeia nici măcar nu mai poate plînge cu lacrimi, geme şi dă să intre repede în casă, să-şi vadă copilul desfigurat. Nu ştie că sicriul e deja sigilat în urma autopsiei. Îngrămădeala din casă, vocile din ce în ce mai ridicate de revoltă că o fată de 20 de ani, acuzată şi condamnată în cîteva dosare de furt, e adusă cu cătuşe la mîini şi păzită mai ceva ca o criminală nu mai aduc deloc a priveghi. Un adolescent încearcă să ajungă la Maria Rostas, să-i dea telefonul ca ea să poată vorbi cu fratele ei. Gardienii nu permit acest lucru. Un cuţit aflat pe masă e scos subtil din cameră de unul dintre ei.

"AJUTORUL" STATULUI. Sicriul este scos din casă. Căldura de afară a toropit cîteva femei: bunica băiatului e adusă în simţiri cu apă, la puţin timp Maria e dusă pe braţe în casă pentru a-şi reveni din leşin şi i se scot cătuşele. Doctorul care a însoţit-o îi face o injecţie pentru ca aceasta să-şi poată conduce copilul pe ultimul drum. Într-o căruţă sărăcăcioasă, trasă de un cal, e pus sicriul micuţ. Maşina Poliţiei o ia înainte spre cimitir. O dată ce calul cu trista povară ajung la groapă, înmormîntarea propriu-zisă nu durează ma mult de 5 minute. Sicriul, al cărui cost a fost decontat de Primăria Petru Rareş, ca un ultim favor al statului care "l-a protejat", e coborît în pămînt.  

"Nu demisionez. S-ar putea înţelege că sînt vinovat"

Pe directorul DGASPC Bistriţa l-am găsit ieri la serviciu. Îi solicitasem cu o zi înainte un interviu pentru ca el să poată răspunde acuzaţiilor ce i se aduc. Dacă în ziua precedentă Marin Rus apărea încrezător şi zîmbitor, acum a ieşit pe scările direcţiei un bărbat cu chip hăituit, obosit şi nedispus să mai ofere nici o declaraţie "pentru că deja sînt considerat vinovat". Întrebat ce ar schimba în acest caz dacă ar putea da timpul înapoi, Rus a spus: "Pe alţii".

  • Jurnalul Naţional: Cum răspundeţi acuzaţiilor care vi se aduc?
Marin Rus: Am auzit şi eu de la dumneavoastră ieri (n.r. – luni) că ANPDC va înainta o plîngere penală împotriva mea. Ieri au fost în anchetă. Aştept şi eu să văd raportul pe care se bazează. Presa a pus tunurile pe mine de parcă eu aş fi omorît copilul, iar pe femeia aia (n.r. – Marcela Făgărăşan) aţi lăsat-o în pace.

  • Vă consideraţi vinovat?
Ştiţi cum e? Dacă ai sute de angajaţi şi tu le spui: "Anunţaţi-mă, dacă e ceva în neregulă" sau "Totul e bine?" şi ei zic că toate-s bune, eu de unde să fi ştiut? Ce puteam să fac în cazul ăsta, dacă n-am ştiut nimic... Vinovaţii sînt sub mine.

  • Ce-aţi schimba dacă aţi putea da timpul înapoi?
Ce-aş schimba? Pe unii... (rîde),

  • Ne puteţi arăta o hîrtie din dosarul Marcelei Făgărăşan sau din cel de monitorizare a copilului?
N-am ce hîrtii să vă arăt, că e anchetă. Vă pot spune că ultimul document dateză din februarie anul acesta.

  • Mergeţi la înmormîntarea lui Lucian?
Vă daţi seama că nu pot merge personal. Vă imaginaţi de ce. Dar va merge cineva de la Direcţie. (n.r. – nu a venit nimeni de la DGASPC Bistriţa, singurele oficialităţi prezente au fost primarul şi viceprimarul din comuna Petru Vodă şi  asistenta socială de la Primărie. În mulţime, o femeie blondă plîngea în hohote. Era prima asistentă maternală la care a stat Lucian timp de doi ani).

  • Demisionaţi?
Acum? Nu... S-ar crede că mă consider vinovat. Alţii ar trebui să-şi dea demisia.

Conform secretarului de stat în ANPDC Mioara Bogdan, ANPDC a propus Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud sancţiuni disciplinare pentru cinci angajaţi ai Direcţiei Generale de Asistenţa Socială şi Protecţie a Copilului Bistriţa constînd în desfacerea contractelor de muncă, inclusiv ale directorului adjunct şi directorului general al instituţiei, Marin Rus. "Vom mai analiza cîteva zile documentele puse la dispoziţie de Direcţie şi vom prezenta concluziile într-o conferinţă de presă. Pînă atunci am făcut deja sesizare penală la Parchet şi această propunere către Consiliul Judeţean şi am credinţa că se va pune în aplicare", a declarat Bogdan. Printre motivele care au stat la baza acestor decizii ale ANPDC a fost faptul că grupul de control al agenţiei nu a găsit la dosarul asistentei maternale Mariana Făgărăşan nici o evaluare psihologică.

×
Subiecte în articol: special